Det tynnes ut i rekkene

img_7055Båtsesongen er nå over for mange. Jeg ser det i båthavna der flere og flere båser står tomme, og jeg ser det utpå sjøen der det allerede er langt færre båter utpå. Samtidig gleder jeg meg til månedene framover.

For jeg har jo forlengst funnet ut at hver årstid har sin sjarm, også til sjøs. Som jeg har nevnt ved flere anledninger her i båtbloggen så var det jo mer eller mindre en tilfeldighet at jeg begynte å bruke båten hele året, og det har jeg virkelig fått sansen for.

For den årstiden vi nå går inn i er spennende på sjøen. Den vil gi meg store naturopplevelser og stor båtglede, selv om aksjonsradiusen min kan bli noe begrenset. Det er avhengig av vinterværet.

Digerud fyr. I januar 2015.
Digerud fyr. I januar 2015.

Og så er det lyset da. Det helt spesielle lyset man opplever til sjøs vinterstid. En årstid som, når det mest ustadige høstværet har gitt seg, stort sett bare byr på blikkstille, fløyelsmykt flatt vann. Noen av mine beste båtbilder er tatt nettopp på denne tiden av året.

Og om høsten og vinteren får termosen sin renessanse igjen. Fylt opp med kaffe fra trakteren hjemme og tatt med ned i båten som en fast tradisjon. Å sitte bak rattet og nippe til en varm kaffekopp er bare kos så det holder. Gjerne med noe godt å bite i ved siden av.

Varmen holder man på to måter om vinteren. Dieselvarmeren fra Webasto varmer såpass godt under kalesjen at jeg kan sitte i t-skjorte! På riktig kalde dager, og som en ekstra sikkerhetsfaktor, har jeg på meg en kombinert varme- og flytedress. da går varmeapparatet av eller kjøres på minste varme.

Skulle jeg falle i sjøen en kald vinterdag kan sekundene avgjøre om det går bra eller ikke. Og da er det greit med de få minuttene ekstra en slik varmedress gir deg.

Jeg liker også å besøke ellers populære steder utenom sesongen. Jeg har ennå ikke vært i land på for eksempel Bleikøya og Nakkholmen. Om vinteren er det ingen som bor der, og da kan jeg gå rundt og titte uforstyrret uten å snoke i andres privatliv.

Mange fine naturopplevelser og båtturer står med andre ord i kø i månedene utover, selv om jeg allerede gleder meg til å kunne kaste t-skjorta i april/mai! 😀

Som jeg begynte med, hver årstid har sin sjarm!

Iddefjorden i november 2015
Iddefjorden i november 2015

Related Images: