En time mindre båtlys…

Natt til søndag er det på tide å fikle med klokka igjen. Da er det definitivt ikke sommer lenger ettersom sommertiden opphører og klokka skal skrues en time tilbake – mot sommeren vi har hatt. For en vinterbåteier er dette dårlig nytt, fordi det er ensbetydende med en times mindre båtlys!

Jeg har jo heller ikke i år noen som helst planer om å ta opp båten eller legge den i vinteropplag. En båt hører til på sjøen og den skal brukes! Så enkelt er det. Ferdig snakka!

Men det blir jo litt færre turer på denne tiden av året, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Delvis på grunn av været, men også på grunn av mørket. Hoveddelen av mine båturer i denne perioden av båtsesongen foregår i helgene og når det er dagslys.

Ved fine høst- og vinterdager kan jeg såvidt rekke hjem tidsnok etter jobb til å få en time eller to til små turer innerst i fjorden, mens i helgene – forutsatt at dette B-mennesket klarer å stå opp tidsnok – er det mulig med dagsturer til for eksempel Oscarsborg eller en tur til Son eller Horten med overnatting ved brygge med strøm, slik at det blir litt varme i båten.

Når isen kommer, blir det mindre av slike turer.

På neste tur må denne på igjen.

Og når sommertiden i tillegg opphører blir det enda verre. I skrivende stund går sola ned i Oslo-området klokka 17.35. Avhengig av om det er overskyet eller blå himmel, fullmåne eller ikke, så tar det en ekstra halvtime-tre kvartér før det blir virkelig mørkt, men jeg kan altså klare en svipptur utpå.

Men når sola går ned klokka 16.34 blir det mye vanskeligere, da blir det stort sett helgeturer. Og i helgene er det gjerne andre ting som står på gjørelista også…

Det gjør ikke akkurat situasjonen bedre at døgnet blir drøye fem minutter kortere for hver dag som går. Om én måned går sola ned allerede 15.25…

Trøsten får være at også antall minutter døgnet blir kortere også minsker jevnt og trutt fram til vintersolverv 21. desember. Da begynner tiden å gå i riktig retning og døgnet blir lengre og lengre for hver dag som går.

%d bloggere liker dette: