Årsoppsummering 2017 – bilder

Faste lesere av bloggen vil vite at jeg på mine mange båtturer ikke slenger ut noe fiskesnøre altfor ofte, for å si det slik. Men bildefangst derimot, er jeg svært ivrig på. I 2017 ble denne noe svakere enn jeg skulle ønske, og det siste halve året ble det da også bare iPhone-bilder. Men noen blinkskudd ble det da!

Årsaken til dette er at mitt gode, gamle kamera tok kvelden i sommer og reparasjonen ville kostet så mye at det ikke var verd det. Jeg begynner å sirkle meg inn på et nytt kamerahus, men har rett og slett ikke fått prioritert det høsten som gikk. Nytt kamera skal anskaffes i løpet av våren, det er ganske så sikkert.

Heldigvis er det slik at mobilkameraet til iPhone 7 er ganske så bra det også, så i pent vær og mye lys så blir det noen fine bilder ut av det likevel. Mesteparten av de bildene jeg har valgt ut som mine beste i år er derfor tatt nettopp i dagslys og i pent vær! I tillegg har jeg slengt på et bilde som ikke er tatt av meg, men som jeg synes er litt stilig uansett!

Bildene under er ikke rangert på noen måte, bortsett fra at det er de ti bildene jeg selv er mest fornøyd med. Det er ikke nødvendigvis teknikk og perfeksjon jeg ser etter når jeg velger ut mine favoritter, men mer stemningen og det å fange øyeblikket.

Det første bildet er fra Sverigeturen i august. Det er tatt på det sørligste stedet jeg hittil har vært med båten i Sverige, i Rösvik på Malmön, litt syd for Kungshamn og Smögen. Jeg lå da med båten i havna på Springet i Kungshamn, men istedenfor å fortsette enda lenger sørover ble det til at jeg lørdag bare tok en tur ned til Malmön, gikk i land for å se meg litt rundt, og deretter dro tilbake til Springet. 

Neste bilde er da også hentet fra Hållö – øya som var årsaken til at jeg ventet ett døgn ekstra. Og øya var verdt det. Det er vanskelig å velge ut bare et bilde derfra, så jeg ender opp med to.  Det første bildet synes jeg fanger opp hvor deilig det er å være i båt når det er varmt og fint vær.

Det andre bildet fra Hållö er tatt i samme område, og viser også noe av det beste ved båtlivet: At man kan legge seg til hvor man vil og nyte naturen. Andre deler av øya også verdt et besøk! Anbefaler i det hele tatt et stopp her hvis man har tid og anledning, og ikke minst at det er plass her! Et alternativ kan jo være å legge seg i Smögen eller Kungshamn og ta ferge hit.

Så hopper vi tilbake til mai og idylliske Holmsbu. Bildet under er kanskje ikke så spesielt i utgangspunktet, men det er litt historisk sus over det… Jeg har jo fått som tradisjon å dra til Holmsbu i slutten av mai for å delta på rockefestivalen We Låve Rock på Holm gård. Og jeg tar selvsagt båten dit! Etter at jeg begynte med dette, fulgte noen rockevenner av meg opp i forfjor og i fjor, de har Marexen til venstre. Så følger Bergtatt – for anledningen i oransje kalesje mens den blå var på reparasjon – og deretter følger en Fjordterne med en ny gjeng med proggere som hadde bestemt seg for å følge mitt eksempel! Det er jo ledig plass på begge sider – kanskje vi blir flere i år?

Båtsesongen 2017 startet for meg 14. januar i fjor. Bildet under er tatt på den turen, like utenfor Bleikøya. Det var noen få løse sørpeisflak å se, mens tåke og dis lå rett oppå vannflaten. En fantastisk fin tur som fanger det helt spesielle med å være ute i båten om vinteren.

Neste bilde er også tatt om vinteren, men da hopper vi fram til desember i fjor, og en av årets siste turer. Bildet er fra Snarøysundet og vi ser Fornebu i bakgrunnen. Det spesielle lyset som kommer i “blåtimen” rett før dagslyset gir slipp og mørket kommer er nok en grunn til å være ute i båten vinterstid.

Siden vi nå er inne på vinteren tenker jeg at vi tar med et bilde fra februar som er tatt i motlys. Man kan få mange flotte effekter ut av det, for det er jo egentlig ganske så lyst ute!

Deretter går vi tilbake til sommeren og mitt første besøk på Brattholmen på Hvaler. Jeg besøkte denne øya to ganger denne sommeren og været på bildet lyver egentlig litt. For da jeg kom inn kvelden før både blåste det kraftig og høljet ned, men i løpet av natten snudde været og dette synet møtte meg på morgenen! Bildet er fra august måned.

Bildet under ser kanskje ut som om det er manipulert litt, men det er det faktisk ikke! Bildet er fra Oksenøya i september, en av de siste gangene jeg rakk å fylle tanken der i fjor. Uværet var på gang, og regnet begynte å hølje ned da jeg kjørte ut Store Ostsund. Men regnet varte bare noen få minutter ettersom uværet fortsatte på vestsiden og ikke fulgte etter over fjorden til Nesodden.

Neste bilde har noe av det samme over seg, men er tatt i juli da jeg var innom Ullern båtforening for å tanke. Skyene begynner å bli mørke og det samme gjentok seg også denne gangen, men regnet begynte ikke hølje før et par timer etterpå. Da var jeg forlengst fortøyd og hjemme i egen stue.

Neste bilde tar oss tilbake til sommeren igjen, og turen til Sverige i august. Her kjører jeg – etter tips fra gode båtvenner – gjennom en liten trang passasje like nord for Kungshamn og Smögen, med navnet “Pinan”. Her kan ikke de som stikker for dypt eller er for brede og lange komme seg gjennom, men med en fin liten snekke som min gikk det knirkefritt. Idyllisk og ekte svensk skjærgårdsstemning!

Bildet under er fra september og fra Stavern. Bildet er tatt under båttreffet “Høstspretten” som jeg deltok på for første gang. Og i Stavern hadde jeg ikke vært før med båten. Været var svært varierende, men under treffet var det helt fint. Bildet viser halvparten av den berømte trebåthavna i Stavern, der var det mange vakre, veloljete tresnekker å se!

Neste bildet er hentet fra april. Jeg har hatt veldig mange fine turer i april, og fjorårets april måned var heller ikke noe unntak. Dette bildet er tatt i det jeg snart har kjørt gjennom Middagsbukta. 2. april er det ikke mange båter der, om sommeren er det stort sett fullt mesteparten av tiden. Ikke teknisk perfekt, men været var like nydelig som det vises på bildet! Og temperaturen var allerde oppe 15-16 plussgrader!

Sollyset kan også gjøre underverker for fotografering, noe dette bildet, tatt like utenfor båthavna på Oksval i mai måned til fulle viser. Bildet ville ikke vært like stilig om ikke sollyset hadde vært på akkurat riktig plass og vinkel til riktig tid!

Det er vel plent umulig å unngå å ta bilder av solnedganger når man er ute i båt. På bildene jeg legger ut på min Instagramkonto (@bergtatt63) er det da også de som får flest “likes”. Folk går rett og slett ikke lei av solnedganger. Så her er ett fra Oslofjorden tatt ved Lindøya mot Nakkholmen i mai.

Vi skal på neste bilde til Horten. Det er tidlig på morgenen på min andre etappe ned til høsttreffet i Stavern og jeg har nettopp kjørt gjennom Hortenskanalen og under den siste brua. Klokka er rundt 06.40 på morgenen tidlig i september. Bygningen litt til høyre i bildet huset Tjøme Radio inntil stasjonen ble lagt ned fra årsskiftet.

Jeg startet med ti bilder, men underveis ombestemte jeg meg og la til noen flere, så totalt er vi nå opp i 16 bilder. Samtlige bilder du har sett nå er tatt med mobilkameraet mitt. Jeg tenkte vi skulle avslutte med to som er tatt med speilrefleksen før den trakk sitt siste sukk.

Det første er tatt i slutten av februar og viser at det ikke var veldig mye is inne i Oslofjorden på det tidspunktet! Til styrbord sees Hovedøya og Bleikøya.

Det siste bildet blir av nok en solnedgang. Det er fra mars måned og viser et nydelig fargespill på Bærumssiden av Oslofjorden mens jeg ligger og duver med båten i nærheten av Ildjernet, hvis jeg ikke husker helt feil.

Da har jeg kommet til 18 bilder totalt, og der får vi stoppe. Bortsett fra bare ett til, men det kommer litt på siden av temaet, for det er ikke et bilde jeg har tatt selv. Men jeg synes det ble ganske kult og det viser en meget fornøyd og avslappet skipper! Bildet er tatt av Vetle Børresen, redaktør i magasinet “Båtens Verden” i forbindelse med en liten prat han tok med meg under båttreffet “Høstspretten” i Stavern i september. Bildet pluss noen linjer kom på trykk i den siste utgaven av Båtens Verden i 2017.

Og med dette bildet avslutter jeg også oppsummeringen av båtåret 2017! Første tur i 2018 er allerede unnagjort, den får du lese om her i bloggen om et par dager!

Foto: Vetle Børresen, Båtens Verden

 

%d bloggere liker dette: