Landhugg på Gressholmen

Etter at jeg fikk båten i oktober i fjor har det aldri gått mer enn tolv dager mellom hver gang jeg har fått brukt den! Fredag var det seks dager siden sist, og fridag, så da ble det selvsagt tur! Og denne gangen i flott vårvær med like flott sol, og til og med et landhugg på nok et sted jeg aldri har vært før.

Jeg fører jo en enkel logg for turene mine, og en rask tur gjennom disse viser at det ved kun tre tilfeller har gått mer enn én uke mellom hver tur, og i samtlige av disse tilfellene dreide det seg om tolv dager, og i ett av disse var et lengre utenlandsopphold årsaken, de andre to hovedsaklig dårlig vær med for mye vind.

Så slikt sett var seks dagers pause ikke mye…selv om det er mer enn nok for en fyr med båtdilla…! 🙂

10246726_10152019435202032_4546305633824069486_nJeg kom meg ut på fjorden fredag litt etter lunsj. Med fridag er det jo lett å ligge litt ekstra og slappe av, så jeg var ikke utpå fjorden før nærmere 13.30. Været var nydelig, himmelen stort sett blå, sola skinte og det var omtrent ikke et bølgeskvulp i sikte. Denne turen var forsåvidt også litt historisk, ettersom dette var første båttur etter at jeg bestod Båtførerprøven onsdag kveld. Så selv om det tar 5-6 uker før selve båtførerbeviset rent fysisk kommer i posten, så er jeg nå en “ordentlig” skipper på skuta. 🙂

Denne gangen la jeg kursen innover mot Oslo igjen, etter at jeg på Nidelvklubbens sider på Facebook hadde fått en grundig forklaring på hvor gjestebrygga på Gressholmen befant seg. Jeg har aldri vært i land på øya, men har vært veldig fristet. Så denne gangen var det absolutt målet for turen!

Tok en runde mellom Rambergøya og Langøyene på vei over fjorden, deretter inn mellom Bleikøya og Sjursøya og en svipptur innom Bjørvika og Operaen  før jeg tøffet videre til Gressholmen og fant gjestebrygga nesten med en gang.

Puttet kameraet i sekken og tok med en flaske med Pepsi-Max og hoppet i land etter å ha sjekket fortøyningene.

Stoppet opp ved et skilt som fortalte litt om selve øya og virksomheten her opp gjennom årene. Det vil si, øyene. For hele dette området består jo av tre øyer:  Gressholmen, Heggholmen og Rambergøya.

10308803_10152019434962032_7959959192301716232_nGressholmen er vel i moderne tid kanskje først og fremst kjent for alle kaninene, noe som til slutt ble for plagsomt og førte til en effektiv utryddelse for ikke altfor lenge siden. Samtidig var Gressholmen også landets første hovedflyplass, lenge før Fornebu og Gardermoen! Men da snakker vi om sjøfly! Etter krigen ble den lagt ned ettersom sjøflyene mer eller mindre utspilte sin rolle. Under krigen hadde tyskerne en sjøflybase og verksted her, og en kanonstilling fra den tiden er fortsatt å se.

Heggholmen er stedet hvor det både har vært linoljefabrikk, malingfabrikk og såpekokeri. Bygningene er holdt i god skikk og er nå både i privat bruk og til utleie.

Rambergøya er vel kanskje den mest ukjente av de tre øyene, som man kan gå tørrskodd mellom, men der har det blant annet vært en skytebane som ble brukt fra 1800-tallet og  opp til 1980-tallet. Standplassen ble fjernet så sent som i 1995. På alle øyene er det nå fredede naturreservater.

Gjestebrygga lå rett ved den grønne hangaren som i sin tid ble brukt til å huse sjøflyene, og jeg spaserte forbi den og opplagsplassene der flere båteiere holdt på å klargjøre båtene for sesongen, og deretter i retning mot Heggholmen. Passerte en lyktestolpe der en fyr fra Telenor hang på jobb, og kom inn på veien mot såpekokeriet helt på enden. Passerte de tidligere arbeiderboligene, som nå ser ut til å være enten privat eller til utleie som feriebolig via en forening eller slikt – den bygningen må da være for stor til en vanlig familie?

Gikk inn mellom bygningene og passerte en hageflekk på vei mot stranda som ligger mot Lindøya. Kom meg helt ned til sjøkanten og fikk tatt noen bilder av Heggholmen fyr fra en annen vinkel enn hittil… 🙂

10359173_10152019435032032_5527889213663781168_nKom en kajakkpadler innover mot den lille bukta når jeg var på vei bort, og da så jeg at det stakk opp noe omtrent midt i den lille bukta. Måtte ta et bilde av det og deretter forstørre bildet i kameraet, og ja, det var faktisk det jeg trodde, baugen på en forlist båt som stakk opp av vannet. Uff!

Først trodde jeg kanskje dette kunne dreie seg om den snekka som forsvant fra Nesodden tidligere i vinter, men etter å ha sett nærmere på den fra flere vinkler, så det ut som om baugen var åpen, noe som nok betyr at det var en liten jolle eller en åpen motorbåt som har sunket. Trist syn uansett!

Kom meg opp fra stranda og fortsatte videre utover Heggholmen. Fulgte sporet etter den smalsporete jernbanelinja som går flere steder på øya og kom fram til det som var selve såpekokeriet. Var mindre enn jeg ventet, men pent og godt vedlikeholdt. Skal visstnok nå være i privat eie, eid av en kunstner som bruker det som atelier og som eier et litt større hus i nærheten, som ble lagt ut for salg for 15 millioner kroner tidligere i år.

Krabbet meg videre rundt på Heggholmen og knipset mange idylliske motiv. Ble særlig fascinert av et gjennomrustent båtvrak som lå på stranda innover mot Gressholmen. Måtte gå dit på nært hold for å få tatt flere bilder!

1891161_10152019434982032_3672510715674497913_nPå slutten av turen beveget jeg meg videre mot Heggholmen fyr, men kom nok dessverre inn på feil sti. Jeg endte opp litt på siden av fyret, og måtte ha gått rundt en knaus for å komme fram, men fra der jeg sto så jeg at det var satt opp et adgang forbudt-skilt, så det var nok uansett ikke mulig å gå ut til fyret (ikke lovlig i alle fall).

Tok en liten rast på en benk mens jeg satt der med utsikt til sundet mellom Heggholmen og Lindøya, og deretter gikk jeg tilbake til båten.

Hadde spasert i en times tid og fant ut at det var nok foreløpig. Resten av Gressholmen kan jeg utforske en annen gang. Og kanskje kan jeg innvilge meg et besøk på Gressholmen Kro?

La ut fra gjestebrygga og kjørte deretter hjem til Oksval.  Ble en tur på over fire timer inkludert stoppen på Gressholmen. Og alt i flott vær!

10303764_10152019435112032_8413352881235261829_nFlere bilder fra turen ser du her!

 

%d bloggere liker dette: