Et hjertesukk om båtinnredning

20555-50Som mann blir jeg ofte frustrert når jeg skal kjøpe klær. Jeg synes det er så lite utvalg i fine klær, det lages så utrolig mye stygt, ikke minst for de som kanskje ikke er så outrerte i stilen at Moods Of Norways “knæsje” farger vinner gehør…Så det ender gjerne opp i at jeg kjøper det minst verste plagget enn noe jeg virkelig liker. Som båteier har jeg funnet ut at mye av dette gjelder også her…

Og da snakker jeg ikke om klær, men innredning og innredningsdetaljer.

Det er visst opplest og vedtatt at mønstre til båtbruk  – det være seg på gardiner, duker, tepper, håndklær, dyner, putevar, eller laken – rett og slett MÅ ha et maritimt motiv!

Det være seg en seilbåt, et anker, en kompassrose, et fyrtårn, bølger, kaptein med pipe, knuter…

Og det amerikanske flagget er visst av en eller annen grunn veldig populært som mønster på omtrent alt! Hvorfor i all verden?

Jeg synes det rett og slett blir for mye av det gode! Jeg har riktignok en duk med knutemotiv – innkjøpt i London knappe én måned etter at jeg ble båteier – og de to antiskli-dukene jeg kjøpte på Maritim og bruker på “dashbordet” langs vinduene i cockpiten har et anker som motiv. Ellers har jeg unngått alt dette. Jeg har også kjøpt inn et antisklistoff på rull fra Clas Ohlsson som jeg tenkte å ha over hele dashbordet, men er ikke helt sikker på om det blir så pent, så jeg har ikke testet det ennå…

Hvis jeg ser bort i fra tallerken- og koppsettet jeg fikk i gave julen 2013 – som har en seilbåt som motiv (det synes jeg fremdeles er  litt rart, ville ha foretrukket et anker eller en kompassrose der hvis jeg kunnet ha velge selv, i alle fall framfor en stilistisk seilbåt – jeg har jo tross alt motorbåt!), har jeg klart å holde meg unna slike motiver.

I det hele tatt: Hvorfor skal det være slik? Er man ikke allerede om bord i en båt og i et maritimt miljø uten at man trenger å bli minnet på det hvor man enn snur seg om bord? Og har de samme mønstre og pynteting som alle andre har?

Nei takk!

Nei takk!

Nei, jeg kan garantere at det ikke blir mye av slikt om bord hos meg. Jeg vil ha et individuelt særpreg om bord. Når du kommer om bord i min båt vet du at du er velkommen, jeg trenger ingen matte for å fortelle deg det! Og jeg vil at når du kommer om bord hos meg skal du se og oppleve noe som hverken ser ut som eller er som alle andre båter.

Det betyr at det ikke blir bølgemønstre eller ankre i de nye trekkene i kabinen, heller ikke når jeg skal skaffe meg nye gardiner. Teppet på dørken forblir ensfarget… Sannsynligvis vil gardinene også fortsette å være ensfarget, mens det blir et mønster på madrass og sofatrekkene i kabinen, men ikke ruter! Jeg hater ruter!

Fargevalget på stoffet til førerstolene og aktersofaen akter blir også spesialbestilt. Det blir ingen nye kjøpestoler, men de gamle som er fra 1974 får ny skumgummi og nytt trekk. Fargekombinasjonen på stolene er valgt av meg og blir spesialsydd. Aktersofaen blir trukket om med ny skumgummi og ensfarget trekk i samme farge som hovedfargen på stolene. Denne fargen vil også finnes i mønstret i madrassene i kabinen -men ikke som hovedfarge. Jeg vil også ha nytt teppe i dørken i kabinen, og det vil være ensfarget i samme farge som hovedfargen.

Så det blir skikkelig gjennomført, med andre ord! Jeg har valgt en farge som kanskje ikke er den mest vanlige til båter – det går vel stort sett i hvitt og marineblått – men heller ikke en som er så spesiell at folk vil rynke på nesen. Tror jeg… 🙂

Jeg vil forøvrig beholde det gamle teppet i kabinen som reserve og til å bruke om vinteren – det blir mye fuktighet og dritt som kommer om bord da, så jeg tror det er en god ide for å beholde det nye teppet fint over lengre tid.

Jeg leker også litt med ideen om å ta noe av det gamle trekket ute i cockpiten og lage et par “rulleputer”/”pølseputer” eller hva det nå heter. Da kan jeg beholde noe fra 1974 om bord, men jeg er usikker på om det lar seg gjøre, trekket virker kanskje litt før sprøtt og utslitt. Vi får se.

 

 

 

%d bloggere liker dette: