Liten pose kan stoppe stor båt

Trodde nesten ikke det var mulig, men nå har jeg opplevd hvor mye problemer en liten plastpose kan forårsake for en motorbåt.

Jeg har alltid vært forsiktig når jeg har vært ute på sjøen. Jeg liker å stå oppeist når jeg kjører, da ser jeg over vinduene i cockpiten og har total oversikt og kontroll. Også på kalde vinterdager liker jeg å stå oppreist. Jeg har en flik av kalesjen ved førerplassen oppe, og lukekr den når jeg setter meg ned for å få litt varme i kroppen igjen.

Jeg har smilt litt av meg selv når jeg tar en liten sving utenom småting i sjøen som for eksempel tomme brusflasker og plastposer, men her om dagen oppdaget jeg at også små ting kan forårsake problemer.

I den farten jeg gjør med snekka kan jeg, såvidt jeg har forstått, til og med fint slippe billig unna hvis jeg kjører på en tømmerstokk. Med fem knop og solid bygget båt betyr ikke det nødvendigvis bety et fatalt utfall i fem knops fart. Med en båt i 40-50 knop derimot…

Men forsiktig er jeg nå da uansett. Jeg har ikke lyst til å teste ut om denne teorien stemmer…

Men plastposer har jeg altså egentlig ikke sett på noe annet enn søppel, ikke noen direkte fare for båten.

baatplassen.no - her i mobilutgave.
baatplassen.no – her i mobilutgave.

Jeg har tatt feil.

På vei over fra Oksval mot Bjørvika for noen dager siden, kom det plutselig kraftige bankelyder akterfra like ved Heggholmen, og både båt og ratt ristet kraftig. Jeg satte ned farten øyeblikkelig og stoppet. Jeg hadde sittet når dette skjedde, men reiste meg nå opp og kikket rundt meg. Kunne ikke se noe i sjøen. Jeg sjekket om det var kommet noe vann ned i kjølen fra rorakslingen, men der så alt bra ut.

Jeg gasset litt på igjen, og ingenting skjedde, men da jeg kom opp i rundt 3,7 knop kom ristingen kraftig tilbake. Jeg prøvde et par ganger til, og det samme skjedde. Jeg lurte fært på hva som hadde skjedd. Jeg husket at da jeg fikk tau i propellen i januar i fjor, så fikk jeg mye av den samme ristingen, men da var det også helt umulig å manøvrere båten. Jeg prøvde da å svinge, og det gikk helt uten problemer.

Men straks jeg kom opp i litt større fart, så ristet båten igjen.

Jeg bannet og svertet, men fant ut at det beste var å komme meg tilbake til Oksval før noe mer alvorlig skjedde, så jeg snudde nesa hjemover i sakte fart. Tok deretter opp mobilen og logget meg på forumet på baatplassen.no. Der beskrev jeg situasjonen og lurte på om noen hadde en ide om hav dette var?

Etter bare rundt ti minutter kom svaret! En bruker mente at jeg nok hadde fått noe i propellen, men at det ikke virket som det var noen store greier (jeg fikk jo kjørt båten). Han mente det kunne være en mindre taustump eller kanskje en plastpose (!) og sa at jeg kunne prøve å kjøre vekselvis forover og akterover i noen sekunder for å se om det hjalp. Det hendte nemlig at ting løsnet ved å gjøre den manøvren. Han ba meg se rundt båten for å se om det dukket noe opp bak meg når jeg gjorde dette.

Jeg fulgte rådet (tusen takk, sap_2000!), og vips så fungerte alt utmerket. Jeg så også en liten hvit plastpose dukke opp bak båten! Jeg satte opp farten og kom opp i hele seks knop uten antydning til problemer, før jeg la meg ned i min normale marsjfart på rundt 5-.5,5 knop. Deretter skrev jeg en takkemelding på forumet! 🙂

Og heretter skal jeg ikke smile av meg selv når jeg styrer båten unna en plastpose…

Related Images: