Et lite spørsmål fra landjorda

IMG_6090Innleggene mine på denne båtbloggen er naturlig nok 99 prosent båtrelatert, men innimellom trår jeg vel litt over på landjorda. Så også i dette innlegget, som egentlig er et spørsmål til de av dere som kjører bil på landjorda. Jeg har nemlig ikke lappen (eneste jeg har er “båtlappen”) og er derfor i tvil om hva som er riktig, så jeg spørre dere bilførere: Høyre eller venstre side?

Jeg har riktignok spurt rederinnen, som kjører bil, det samme spørsmålet, og hun svarte venstre. Men jeg er ikke helt sikker likevel. Selv om hun har rett ifølge loven. Men likevel…

Det jeg lurer på er på hvilken side jeg skal kjøre den lille elektriske scooteren min (Bippe) på når jeg kjører på en vanlig vei. I utgangspunktet er det veldig lett å svare på, og rederinnens svar er da også helt riktig. For Bippe kjører nemlig i en maks hastighet av 10 kilometer i timen, og det er så sakte at jeg ifølge vegtrafikkloven og NAVs hjelpemiddelsider er å betrakte som gående, ikke som kjørende.

Det betyr at når jeg skal kjøre på en offentlig vei skal jeg egentlig kjøre på venstre side, siden jeg er å betrakte som gående. Men jeg klarer ikke helt å gjøre det, jeg føler meg ikke helt trygg, så jeg har valgt å kjøre på høyre side. Runder jeg en sving kjørende på venstre side får jeg møtende bil rett mot meg, og det føles mer utrygt enn at møtende bil kommer kjørende på motsatt side av veien.

Vanligvis kjører jeg jo Bippe på gangveier, stier og fortau, men den siste delen ned til båthavna, fra Oksvalkrysset og ned til brygga, er en vanlig vei uten fortau. En av hovedgrunnene til at jeg søkte om å få en scooter var nettopp den strekningen, som i alle fall på vinterstid er tung og glatt å komme seg ned. Forsåvidt også ellers i året, særlig hvis jeg skal ha med meg endel ting.

IMG_6090En av grunnene til at jeg spør er at det virker som om mange bilførere ikke har oppfattet at slike scootere som jeg har ikke er å regne som motorisert kjøretøy etter vegtrafikkloven. Ingen har reagert når jeg har kommet kjørende på høyre side. Jeg har to ganger prøvd å kjøre på venstre side, første gangen møtte jeg ingen biler, men kjørte over på høyre side når jeg kom til de svingene jeg følte meg usikker, og fant ut at det var bedre å kjøre på høyre siden enn å vingle fram og tilbake hele tiden.

Den andre gangen jeg kjørte på venstre siden var det en møtende bil som tutet på meg da den kjørte forbi, men om det var fordi føreren mente jeg kjørte på gal side eller fordi det var noen kjente som satt der (rakk ikke å se etter), det vet jeg ikke.

Men et søk på nettet gir noen ubehagelige funn. Noen blir antastet og kjeftet på, til og med av sjåførlærere, og andre blir tauet inn av politiet for promillekjøring – noe de ikke har hjemmel til ettersom scooteren per lovens bokstav IKKE er et motorisert kjøretøy og at føreren derfor er å regne som gående. (Rent bortsett fra det er det vel ingen god ide å kjøre påvirket åkkesom).

Samtidig har jeg også funnet en artikkel på nett der en rådgiver i Statens Vegvesen faktisk sier at jeg er i min fulle rett til å kjøre på høyre side! Avhengig av om jeg finner det sikkerhetsmessig riktig. Noe jeg altså gjør!

Hva mener dere som kjører bil selv? Det vil jeg gjerne vite! Legg gjerne igjen kommentarer!

 

Andres erfaringer:

Fyllekjøring?

En sjåførlærer som burde bytte jobb

 

Related Images: