Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: Gunnarsholmen: 58°51’54.7″N 9°24’40.1″E – Ved RS: 58°52’8.0″N 9°24’56.1″E
Antall besøk: 5 Sist besøkt: August 2019 Webkamera: Nei.
Fasiliteter: Toalett, dusj, strøm og vann. Kafeer og butikker i umiddelbar nærhet. Sanitæranlegget ligger ute på Gunnarsholmen og det er et lite stykke å gå, men det er samtidig et av de beste jeg har sett. Mulighet for drivstoffylling på andre siden av sundet, selv om det var ganske så dyrt der… (Kragerø Marine Service).
Havneavgift (for 29-foter): 275 NOK døgn. Automat.
Fortøyning: Langsides og i bås.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Standard opplegg med flytebrygge og landgang som man kan skyve opp en rullestol. Ved flo kan det bli bratt. Toalettanlegget på Gunnarsholmen er imidlertid det beste jeg har sett med tanke på funksjonshemmede, både dostol og dusjstol var på plass. Stjerne i boka.
Ankom første gang (i 2017) etter at det hadde begynt å mørkne, og var litt usikker på hvor jeg kunne legge til. Endte med å legge meg til i en bås, men så etterpå at jeg kunne ha lagt til longside på en brygge utenfor meg. Det ville i så fall ha vært nærmere sanitæranlegget også. Men så er vel egentlig dette anlegget laget spesielt for badegjestene på Gunnarsholmen og ikke kun for gjester i båthavna.
Jeg brukte riktignok ikke noe annet på anlegget enn toalettet, så hvordan dusjen fungerte vet jeg ikke. Betalingen av havneavgiften på automaten var noe kronglete, et litt annerledes system enn jeg har vært borti før, men det gikk jo greit det også. Fikk en kode på SMS. Har lest diverse pepper på nett om hvordan dette med dusjing fungerer/ikke fungerer, men min erfaring med anlegget var altså positivt – men som sagt brukte jeg ikke dusjen denne gangen.
Gjestehavna ligger sentralt til i Kragerø, ved Barthebrygga. Det er kort avstand til det meste, faktisk kunne jeg tatt båten og lagt til ved Kiwi også (som ligger i noe som blir kalt for Blindtarmen), men det var jo koselig å spasere litt rundt der også, innimellom regnbygene.
Selve standarden på gjestehavna er akkurat det, en helt standard, kommunal gjestehavn. Litt tungvint som sagt å måtte gå helt ut til Gunnarsholmen for toalett og dusj, men det er vel det eneste jeg kan sette fingeren på. Hadde jeg lagt meg til longside på den ytterste brygga ville jeg jo spart 100 meter…
Fant en liten hyggelig kafe der jeg koste meg med ostekake og kaffe, en av de få som var åpen på en stille mandag, det er nok mer liv her i sommersesongen.
Ble liggende værfast i Kragerø i to dager før jeg satte baugen hjemover. Et hyggelig bekjentskap, men nok enda bedre i pent sommervær.
Å ligge på den ytterste flytebrygga nærmest Gunnarsholmen er helt OK, men den ligger litt utsatt til ved vind, så det kan fort bli litt ubehagelig.
OPPDATERING: Har vært i Kragerø flere ganger etter min første visitt i 2017. Erfaringene har vært litt ymse. Har møtt en havnevakt én gang, og det var en svært negativ opplevelse. Såpass at jeg unngår denne havna hvis det er mulig. Ankom sent, hadde smerter i foten og tenkte jeg kunne betale havneavgiften dagen etter på vei til butikken. Ble vekket om morgenen av en brysk vakt som gjorde oppmerksom på at man ikke hadde lov å koble seg til strøm hvis man ikke hadde betalt havneavgift. Jeg forklarte at jeg ikke hadde orket å gjøre det dagen før, og at jeg uansett skulle ligge der i ett døgn til, så jeg skulle betale for to døgn på automaten uansett. Han bare gryntet og gikk, og en halvtime etterpå oppdaget jeg at han hadde revet av strømkabelen uten å si ifra! Følte meg mistenkeliggjort som en som hadde tenkt å vri seg unna betalingen.
Kjørte forbi Kragerø to ganger på rad etter denne opplevelsen, og stikker stort sett bare innom for proviantering heretter, og da legger jeg meg gjerne på flytebrygga som ligger nærmere Kiwi (like ved der Redningsskøyta er stasjonert, før broen om det kommer fra nord). Jeg gidder ikke å «kjøsse møkk» – når jeg ikke føler meg velkommen driter jeg bare i å besøke stedet!
Og Kragerø kommune vet å utnytte båtfolket ettersom de nå opererer med en hovedsesong (med full pris) som strekker seg fra 1. mai til 1. november! ALLE andre gjestehavner i Norges land har en hovedsesong fra rundt begynnelsen av juni til midten/slutten av august, men ikke Kragerø, nei!
Jeg må innrømme at jeg har fått Kragerø litt i halsen etter dette, også når de, i tillegg til å ha sure havnevakter, også altså prøver å utnytte båtfolket med å forlenge sesongen til november. Det er rett og slett usmakelig! Og jeg har hørt fra andre båtfolk at de også har hatt opplevelser med sure havnevakter, så jeg er tydeligvis ikke alene om dette. Selve byen er jo ganske koselig, og jeg har bare opplevd hyggelige folk i butikker og på restauranter og kafeer, men ikke i kommunen, altså.
OPPDATERING 2023: På kommunens hjemmesider kan jeg nå lese at de opererer med en hovedsesong fra 15. MARS til 1. november!!! Er det mulig??? Kommer ALDRI til å overnatte her lenger, av prinsipp!