Oscarsborg Gjestehavn

Vurdering:
Posisjon: 59°40’40.3″N 10°36’15.6″E
Antall besøk: 25  Sist besøkt:  Oktober 2023 Webkamera: 1  Hjemmeside
Fasiliteter:  Strøm, vann, toaletter, dusj. Kafe i umiddelbar nærhet. Hotell med restaurant og spa. Museum. 
Havneavgift (for 29-foter): 300 kr før døgn (220 off-season), 70 kr for 60 NOK for fem timer. Automat og Go Marina-appen.
Fortøyning: Langsides, baug/akter mot brygge og høye bøyer.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Man kan legge til longside på flere av bryggene, spesielt den nordlige ut mot Håøya som kun har longsideplasser og den på Søndre Kaholmen. Men disse er også lengst vekk fra kroa og betalingsautomaten. Havnevaktene er behjelpelige hvis det er behov for noe mer.

IMG_9902webDen første gjestehavna jeg besøkte som båteier, og det knappe tre uker etter at jeg hadde kjøpt båten, var Oscarsborg. Den første gangen var på vår første “langtur” med båten, den andre på guttetur med tre kollegaer fra jobben. Og deretter har jeg vært innom titt og ofte.

De fleste gangene jeg har vært der har jeg havnet ved den ytterste flytebrygga, og den ligger jo hendig til like ved et rødt bygg som huser toalettene. De har i alle fall vært rene og fine de gangene jeg har vært der. I 2015 åpnet det dusj der.

Hyggelige havnevakter som hjelper deg å finne deg til rette. Havnevert Berit ble kåret til Årets Havnevert i 2014 av Båtens Verden.

Stille og rolig på Oscarsborg 16. mai…

Det er strømuttak og vannslange på bryggene og det er inkludert i avgiften. Toalettene er av enkel standard og finnes på den ene kortsiden der kroa ligger, samt ved den nordre flytebrygga. Usikker på om det er toaletter på Søndre Kaholmen. Har ikke brukt dusjene.

Første gang vi var der var langt utenfor sesongen og vi lå der knappe to timer, så da betalte vi ikke. Andre gangen var midt på sommeren, og selv om vi ikke var der så mye lengre da heller, så betalte vi 40 kroner for maks fem timer. Helt OK. Det er en automat like ved kroa. Fra 2019 kan du også bruke app.

En velsmakende og god “cowboyfrokost” serveres på kroa rett ved gjestebryggene. Smakte himmelsk for fire slitne herrer en lørdag morgen i juli…

I sommersesongen har hotellet på stedet begynt å komme ned til havna for å selge ferskt brød, juice osv.

Denne brygga kom på plass sommeren 2019.

Beliggenheten og historikken er jo det som gjør havna helt unik. Man kan rett og slett ikke la være å få med seg museet og vandringen rundt på festningen. I kommandantboligen er det også jevnlig utstillinger.

Om sommeren er det guidede turer, vandreteater og Escape Room. Jeg anbefaler også å gå til høyre langs festningen når du har passert den gamle befalsboligen. Der står det en rekke gamle kanoner utstilt.

På enden er det inngang til festningens kjellere, og like ved inngangen er det en kunst/musikk-installasjon som du bør få med deg. Bare husk å gå så nært inn til vinduet at bevegelsessensoren aktiveres og installasjonen våkner til liv!

Forøvrig kan man også ta ferga inn til fastlandet og rusle litt rundt i Drøbak før man drar tilbake, hvis man ønsker et avbrekk fra egen båt.

Oppdatering 2021: Har ikke vært her i år ennå, men det er vel ikke snakk om særlig lang tid før neste besøk. I år har de fått to nye webkameraer og forbedrede brygger på Søndre Kaholmen, så jeg må jo snart ta en tur innom for å knipse bilde av den også!

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.