Fredrikstad gjestehavn (Værste)

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°12’50.4″N 10°55’29.4″E
Besøkt antall ganger: 9 Sist besøkt: Mars 2024 Webkamera: Nei Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann. Toalett, dusj og vaskerom i det gule bygget på bildet.
Havneavgift (for 29-foter): Mellom 250 og 450 kroner for et døgn!   Automat eller via nettet. Kan også betale/forhåndsbestille via hjemmesiden.
Fortøyning: Langsides, bås
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Rampa opp fra flytebryggen var noe bratt, men ved flo lar det seg vel gjøre.

Endte opp her ved en tilfeldighet første gang på jakt etter et apotek som lå nær sjøen! Og fant det her! En rask tur i land for å kjøpe insulin og deretter dro jeg.

Denne gjestehavna ligger faktisk i en gammel flytedokk eller noe slikt, og ligger i enden av kanalen på nordsiden. Der du passerer når du skal ut Lera og Strømtangen. Området heter Værste. Beliggenheten er veldig sentral og gir det tredje ankeret.

Nye Fredrikstad Stadion ligger rett over veien. Rema 1000 og Europris ligger i samme bygning.

Lå jo her i veldig kort tid, men det var en liten og fin gjestehavn, dog uten noen fasiliteter av noe slag utover strøm og vann. Så ikke noen toaletter eller dusjanlegg, men det kan jo hende de lå i det kulturbygget som lå rett ved siden av eller de gule containere på andre siden. Var her så kort tid at jeg ikke fikk sett meg særlig rundt på området.

OPPDATERING 2024:

Et kort besøk i påskehelga førte til at jeg la meg på de nye bryggene med båser. På hjemmesiden til Borg Havn står det at gjestehavna åpnet 22. mars. Da var det litt overraskende at det ikke var strøm tilgjengelig på noen av de nye bryggene.  Dette sto det ingenting om på nettsidene.

Fredrikstad mars 2024

Kun brygga inne i dokken var det strøm på, men der lå det en del andre båter, og siden det var en lørdag fryktet jeg at det kom til å bli litt slitsomt å ligge der, så jeg valgte å bli liggende på C-brygga. Også fordi det koster hele 450 kroner å ligge på den brygga (uansett båtstørrelse), som jeg opplevde i fjor.

Nå viser det seg at det er prisforskjeller på de nye bryggene, basert på båsstørrelsene. Der jeg la meg var prisen 350 kroner, men jeg så at jeg kunne ha lagt meg på D-brygga og betalt 250 kroner. Så det er altså mulig å ligge her til en overkommelig pris. 

Jeg lå nesten helt ytterst på innsiden av en bølgebryter og lå ganske behagelig der tross trafikken fra Byferga. 

Borg Havn skal ha pluss for at de tilbød meg å ligge gratis her siden det ikke var strøm, men skal man ha langsidesplass er det altså rådyrt.

OPPDATERING 2023:

Gjestehavna på Værste er fra i sommer utvidet med hele 76 båsplasser nord for selve dokken med flytebrygga.

Jeg har ikke prøvd det nye anlegget eller sjekket prisen. Det ligger nok noe utsatt for båt- og byfergetrafikken (ligger du innerst i selve dokken er du bedre beskyttet), men det er en velkommen utvidelse for oss som ikke trenger å ligge rett utenfor byens restaurant- og natteliv i elva.

Knipset bildet under da jeg passerte på vei nordover i slutten av juni – da var de under montering.

 

OPPDATERING:

Har vært her flere ganger i ettertid (i selve Fredrikstad enda flere ganger, men har ligget på privat plass og ikke i gjestehavna). Dusj- og toalettanlegget er godkjent. Ganske nytt, men veldig enkelt. Er bobilparkering på land. Veldig greit sted å ligge hvis du ikke orker å ligge i selve elva rett ved siden av alle restaurantene og utestedene. 

Men du kan også være uheldig, som da jeg var der sist gang og fikk noen idioter – godt voksne folk – som la seg til og hadde full fest med avspilling av “grovislåter”. Dagen etter lå det ølbokser og annet søppel strødd utover brygga. Var på nippet til å ringe politiet når de holdt på som verst, men dette var jo gamle folk, så de holdt ikke ut lenge utover natta før de sovnet…

I Fredrikstad kan man også legge til flere steder langs kanalen (bildet under), men kan da som sagt være noe utsatt både for støy fra både kafeer og puber, samt utsatt for trafikk i kanalen, ikke minst fra fergene.

På de nye nettsidene der man kan forhåndsbooke eller betale for den plassen man har lagt på, er ikke gjesteplassene i selve elva med. Jeg tror kanskje det er fordi det er plasser som Fredrikstad kommune disponerer, og som ikke er driftet av Borg havn? På disse plassene, der det også er flere steder der det er lagt ut flytebrygger slik at det ikke blir slik som på bildet under, er det i alle fall automater på land som benyttes for betaling. Har ikke ligget på noen av disse stedene ennå, siden de ligger rett ved siden av restauranter med uteservering og nok ikke er de roligste plassene… Vet derfor heller ikke prisnivået. Skal knipse et bilde av disse bryggene neste gang jeg er i Fredrikstad. Tror ikke det er noen slike plasser på Kråkerøysiden.

Related Images: