Om Tresfjord

Det er ikke like lett å finne informasjon om den nye båten på nett, i alle fall ikke like lett som Nidelv, der man får opp og i mente med opplysninger og statistikk. Informasjonen om Tresfjord er faktisk litt vanskeligere å finne.

Men noe har man da klart å skrape fram!

Tresfjord 29 er bygget på K. J. Skorgenes Båtbyggeri AS på Vestnes i Møre og Romsdal. Vestnes ligger ved utløpet av selve Tresfjorden, som båttypen har fått navnet sitt fra.

Den første båten fra Skorgenes ble bygget allerede i 1914 og på 50-tallet ble Tresjord-dorryene godt kjente. Båtbyggeriet har tradisjon for å bygge solide båter med tanke på sildefisket på Vestlandet denne perioden, og en Tresfjord er derfor en svært solid bygget båt.

Plastbåtproduksjonen begynte i 1968 og den første rene lystbåten var en Tresfjord Lux 26. Så kom 28-foteren i 1974 og 29-foteren i 1980. 

Formene og tegningene ble kjøpt opp av svenskene da produksjonen i Norge opphørte. Mange av Tresfjord-skrogene ble senere produsert under andre navn som Skorgenes og Westfjord.

Dagens Tresfjord-båter er svenske, og produseres i Estland under navnet Westfjord.  De svenske utgavene er noe modifisert ut fra de originale tegningene, blant annet med dollbord som også går rundt akterdekk, noe som ikke finnes på nye Bergtatt.

Bildet over er et flyfoto av båtbyggeriet til Kristen J. Skorgenes i 1959. Det var her den første produksjonen av plastbåter begynte i slutten av 60-åra. I begynnelsen ble det bygget mange trebåter fra de enkle småbåtene til store havseilere. Den første plastbåten var Tresfjord 26. Fram til 1990 var det bygget rundt 9.100 båter her. (Bilde og info hentet fra Facebook-sidene til Tresfjord Museum.

Det bør vel tas med at Skorgenes vel kanskje er mest kjent for de båtmodellene som er produsert under eget navn. De lages ikke lenger i Norge, men i Litauen, men designes så vidt jeg vet fra kontoret i Norge. Jeg må innrømme at jeg egentlig ikke liker de moderne båtene de lager nå, jeg har mer sansen for den litt mer klassiske utformingen som Tresfjorden er den del av. Du finner uansett mer info om Skorgenes her. Vil du ta en titt på hvordan båtene ser ut nå, kan du sjekke denne linken.

Se originalbrosjyren fra 1981 som fulgte med båten (ikke skannet, bare tatt bilder av med iPhone – skal skanne når jeg får tid) : https://pequod.nesodd1.no/?page_id=15674