Halden gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):  
Posisjon: N59 7.059, E011 23.182
Besøkt antall ganger: Sist besøkt: 07.- 09.08.2016. Webkamera: 1    Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, vaskerom, søppel, wi-fi. Butikker og restauranter i umiddelbar nærhet. Drivstoffbrygge.
Havneavgift (for 29-foter): 170 NOK lavsesong, 270 NOK høysesong, kortautomat. Tillegg for adgang til fasilitetene.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nja. Legger du til ytterst på drivstoffbrygga kan en rullestol dyttes opp på land. Det er også mulig for en rullestol å komme opp på land fra brygga med båser, men der vil problemet bestå i å få rullestolen med innhold på land fra båten…Med krykker går det greit.

Gjestehavna i Halden ligger midt i smørøyet, rett ved byens sentrum og torg med et vell av kafeer, restauranter og butikker rett ved siden av.  Innløpet til havna, via Sauøysundet, er noe trangt, men idyllisk og godt merket.

Oktober 2015

 Jeg kom inn i havna første gang etter mørkets frembrudd, men det var lett å finne fram, og god plass en sen høstkveld i oktober! Fortøyning skjer i enkle båser med utrigger eller langs kaipromenaden. Det siste passer nok best for litt større båter enn min.

Servicebygget ligger like ved siden av den ytre flytebrygga og der er også betalingsautomaten. For å få tilgang til dusj, vaskerom, toaletter og slikt må du kjøpe et havnekort til 30 kroner. Har du ikke behov for dette, slipper du unna med vanlig havneavgift.

Første gang du kjøper kortet må du også ut med 30 kroner i gebyr. Det kan imidlertid fylles opp med penger til framtidig bruk. Toalettene er rene, og dusjene og vaskerommet så også innbydende ut.

Jeg er imidlertid litt forundret over ordningen med havnekortet. Det viser seg at det bare varer i rundt 14 dager. Da kan du bare kaste det, for det går ikke an å fylle det opp igjen! Det synes jeg er ekstremt lite miljøvennlig, og ikke minst unødvendig!

image

Da jeg besøkte gjestehavna sommer 2016 hadde jeg tatt vare på kortet fra forrige besøk høsten 2015. Jeg tror ikke det var noe mer penger på det ettersom jeg ikke hadde fylt det opp ekstra forrige gang, skulle bare bruke det for å få adgang til toalettet (sånt sett ble det et dyrt toalettbesøk…), men tenkte (ganske logisk vil jeg si) at jeg vel kunne bruke det til å fylle opp med mer penger hvis jeg skulle benytte dusjen denne gangen. Men nei, det gikk altså ikke. Kortet var ugyldig, så jeg måtte kjøpe og fylle opp et nytt kort. Helt unødvendig!

Beliggenheten til gjestehavna er jo fantastisk og Halden er en veldig koselig by. Samtidig er vel kanskje aberet at havna ligger så sentralt. Jeg kan tenke meg at det blir adskillig mer støy og slikt fra utestedene en varm sommerkveld enn en sen søndag i oktober.

Gjestehavna består av en brygge som stikker ut bak drivstoffbrygga, og den er merket med “Velkommen til Halden gjestehavn”. Den har veldig enkle båser, helt tydelig beregnet på noe større båter enn min eller at man ligger dobbelt i én bås – men de var liksom ikke helt SÅ brede heller…. I tillegg kan de enda større båtene legge til longside langs kaipromenaden.

Da jeg skulle fylle drivstoff fra drivstoffbrygga dagen etter på min første tur dit, viste det seg at pumpa ute på flytebrygga ikke virket, så jeg måtte gå ned i båten, kaste loss og kjøre inn til den større kaikanten for å prøve pumpe nummer to – som heldigvis virket!

De andre gangene har pumpa virket, men prisnivået er et par hakk for høyt etter det jeg er vant til.

Har ennå til gode å få besøkt Halden med nybåten – så det står på lista for 2021!

Juni 2016