Jomfruland

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon:58°51’58.6″N 9°35’22.3″E
Besøkt antall ganger: 1 Sist besøkt: 03.05-0906 2020  Webkamera: Nei  
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toalett. Strøm og vann. Søppel. Kiosk, kafé og sykkelutleie
Havneavgift (for 29-foter): 275 NOK. Automat.
Fortøyning: Bås på innsiden og utsiden av molo.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:  Delvis. Standard flytebrygger på utsiden sv moloen, med vanlig rampe til landside. Båser innenfor moloen har ikke gangbar utrigger og gjør det vanskeligere å komme i land. Et stykke å gå til servicebygget, men ganske flatt.

Jomfruland ligger ytterst i havgapet i Kragerø kommune. Det er ferge som går dit ganske hyppig til og fra Kragerø.

Selve øya er ganske flat og har fyrmuseum og en stor rullesteinstrand å by på. Sykkelutleien “Knutepunktet” er nærmest litt Reodor Felgen-aktig med et stort utvalg av sykler og rimelige priser. Det går stier til stranda, der du blant annet går forbi et tjern som visstnok inspirerte Theodor Kittelsens bilde av Nøkken. Kittelsen var jo født i Kragerø og laget en serie med bilder fra Jomfruland, også fra rullesteinsstranda. Disse kan du forøvrig se på Nationalmuseet.

Selve gjestehavna er helt OK, men er det vindfullt er det et must å legge til på innsiden av moloen. Ved mitt besøk valgte jeg å ligge på utsiden, hovedsaklig fordi jeg ikke egentlig hadde tenkt å bli der i to døgn, men også fordi det ville blitt veldig tungvint for meg å komme ut og inn av båten ettersom jeg da måtte ha gått i land fra baugen ettersom det ikke er gangbare utriggeren på innsiden av moloen.. 

Ligger du på utsiden er du som sagt veldig utsatt for vind, spesielt om den kommer sørfra og nordfra. Ved mitt neste besøk vil jeg nok legge til på innsiden hvis jeg skal overnatte… Hvis den ytterste plassen på innsiden er ledig, mener jeg å huske at jeg kan gå i land fra siden der.

På selve Tårnbrygga rett ved siden av gjestehavna anløper ferga, der er det også en kiosk, tror jeg (var stengt for sesongen da jeg var der) og litt lenger inn, ved serviceanlegget, er det en større kafé/restaurant. Både serviceanlegget og restauranten var stengt for sesongen.

Det er lett å komme seg fram på øya, og det anbefales virkelig å ta seg en tur rundt. Kommer nok tilbake hit!

Forøvrig en stiv pris for å ligge der med tanke på at servicebygget var stengt. Og Kragerø kommune vet å utnytte båtfolket ettersom de nå opererer med en hovedsesong (med full pris) som strekker seg fra 1. mai til 1. november! ALLE andre gjestehavner i Norges land har en hovedsesong fra rundt begynnelsen av juni til midten/slutten av august, men ikke Kragerø, nei! 

Related Images: