Vrångö (Sverige)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 57°34’25.2″N 11°46’36.0″E
Besøkt antall ganger: Sist besøkt: Juni 2022. Webkamera (viser kun et gløtt av gjestehavna i høyre bildekant)
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, søppel, septiktømming. Dagligvarebutikk, kafè, badebrygge, sjøbodhotell, kajakkutleie.
Havneavgift (for 29-foter): SEK 220 kroner inkludert strøm og vann. Betaling skjer via en automat på landsiden.
Fortøyning: Langsides ved østsiden av flytebryggen. På vestsiden av flytebryggen og på innsiden av moloen fortøyning via bunnfaste rep. I indre havn fortøyning med baug inn og bøye akter.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:: Greit å komme seg fra båten når man ligger langsides, fra baug de vanlige problemene…

Vrångö ligger sør for Donsö, som igjen ligger sør for Göteborg. Vrångö er en mye mindre øy hvor det ikke skjer veldig mye når den ene kafeen/restauranten i havneområdet er stengt for kvelden. For bortsett fra dagligvarebutikken er det ikke noe særlig annet å foreta seg på øya.

Du kommer inn i en aktiv fiskerhavn med både små og store fiskefartøy. De mindre selger gjerne dagens fangst fra ei lita bu rett ved gjestehavna. 

Serviceanlegget fikk jeg ikke testet da jeg bare hadde en overnatting på stedet. Det er “inngjerdet” (visstnok på grunn av hærverk) og koden til å åpne gjerdet får du på kvitteringen på automaten, som er montert rett ved gjestehavna.

Indre havn

Gjesteplassene er hovedsakelig i den ytre havna innenfor moloen. Der er det fortøyning med baug mot land og bunnfaste rep. Det gjelder også på den nordvestlige delen av flytebryggen, mens den på den delen som vender inn mot kaia og fiskefartøyene er langsides som gjelder. Det finnes også noen gjesteplasser i den innerste havna, utenfor sjøbodhotellet, der man ligger med baug inn og akterfortøyning i bøye.

På utsiden av moloen er det badebrygge som nok er ganske populær når det er litt rolige sjø utenfor enn det var når jeg lå der.

Jeg la meg for øvrig langsides på “feil side” av flytebrygga på grunn av at ugunstige vindforhold gjorde det litt kronglete å legge til på den andre siden når jeg er alene om bord. Det var flere andre som lå slik også, og det var helt greit for havnevakta siden jeg skulle dra videre dagen etter. Jeg var for øvrig eneste båt med norsk flagg som lå der, men hadde selskap av et par tyske seilbåter og en nederlandsk motorseiler som lå på Åstol sammen med meg noen dager tidligere. De kjente meg igjen.

Jeg tok en liten rusletur rundt på øya, som har fergeforbindelse til Saltholmen i Göteborg på motsatt side av øya. De fleste husene er små og koselige og har gjerne navneskilt i stil av gamle navneskilt fra seilskutetiden.

Det var litt kronglete å finne stien til utsiktspunktet, men det var verd turen!

Kanskje nettopp fordi Vrångö er så liten og koselig (ingen biler på øya), og det ikke er så mye å foreta seg der, så finner man roen og hvilepulsen omtrent umiddelbart. Det er ganske så deilig å ikke gjøre noen ting og være fornøyd med det! Så jeg skal absolutt tilbake hit!

Related Images: