Ålesund gjestehavn (Brosundet)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 62°28’16.8″N 6°9’9.1″E
Besøkt antall ganger:Sist besøkt: 23-27.08.2021  Webkamera: 1 2 (må være logget inn for å se) Hjemmeside
Fasiliteter: Vann, strøm, gratis WiFi. Kafeer, restauranter og butikker i umiddelbar nærhet. Drivstoffylling. 
Havneavgift (for 29-foter): 175 NOK inkl. strøm. Betales med Go Marina-appen, automat på brygga eller Vipps.
Fortøyning: For det meste langsides eller baug inn og anker. Noen få båsplasser. 
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei, ikke spesielt. Vanlige utriggere og ganske bratte ramper opp til land, avhengig av flo og fjære, som er ganske mye større enn det man er vant til på Østlandet.

Til å være en såpass stor gjestehavn i en såpass stor by som Ålesund, så er det helt ubegripelig at det ikke finnes noe serviceanlegg her. Det eneste tilbudet er et offentlig toalett innerst ved Brosundet. Det er rett og slett for dårlig! Det skal ha vært vaskemaskiner her før, men de så ikke jeg noe til.

Av den grunn har jeg tvilt meg fram til tre anker av fem mulige hvorav det siste kun gis for beliggenheten. Og i motsetning til Haugesund – som heller ikke har servicebygg – så gjenspeiler prisen at Ålesund ikke akkurat har det beste tilbudet til båtgjester. 175 kroner er ikke ille for å ligge så sentralt.

For du ligger jo midt i smørøyet omtrent uansett hvor du legger deg i denne gjestehavna.

Da jeg ankom var det ganske så fullt, så jeg la meg ved en av flytebryggene ytterst like ved Skateflukaia i det som egentlig heter Vågen. Det var ledig plass der antakelig på grunn av været som var meldt framover, ettersom de plassene lå veldig utsatt til med tanke på vindretningen.

Det gikk likevel ganske greit den første natta, men det skulle jo blåse kraftig opp dagene framover, så da jeg så både på webkamera og etter å ha tatt en tur innover sundet tidlig dagen etter, at det var ledig plass, så kastet jeg loss og la meg helt innerst i Ålesundet, like ved der selve Brosundet starter. En seilbåt som lå der dagen før hadde nemlig forlatt plassen, og da var jeg for en gangs skyld ganske tidlig ute og sikret meg plass.

Der ble jeg liggende i fire dager til, og lå der lunt og greit og merket ingenting til at det blåste storm på utsiden.

Jeg anbefaler å prøve fish and chips-en til gatekjøkkenet like ved der jeg lå – den spiste jeg to ganger – like god begge gangene!

For øvrig er det kort vei til det meste av butikker, jeg dro stort sett til butikksenteret i Kremmergården, der det lå en Kiwi-butikk i underetasjen. Og det meste av hva du skulle trenge av andre ting.

Det er også kort vei til bussterminalen og Jugendmuseet ligger rett over brua der jeg lå. Planen var å ta en tur dit, men det ble med tanken.

Det er også mulighet til å fylle drivstoff, men jeg valgte å fylle på Osholmen, som lå litt under i pris.

Ålesund fra Aksla

Related Images: