Fosnavåg gjestehavn

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 62°20’34.1″N 5°38’1.1″E
Antall besøk: 1 Sist besøkt: 2.9-3.9 2021 Webkamera: 1
Fasiliteter: Strøm og vann. Toaletter og dusj. vaskemaskin. Søppeltømming. Drivstoff. Flere butikker, restauranter og slikt i umiddelbar nærhet.
Havneavgift (for 29-foter): 150 NOK inkl. strøm. Automat eller Go Marina-appen.
Fortøyning: Langsides/båser.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ved fjære sjø ganske bratt rampe opp til land. 

 

Gangbrua som lurte meg første gang

Man kan fort bli lurt når man setter kursen inn mot Fosnavåg. Det ble jeg da jeg første gang skulle hit, så det endte med at jeg kjørte forbi. Årsaken var at jeg så at det var en bro der og den så for lav ut for meg, så jeg fortsatte videre nordover.

Men i ettertid fant jeg ut at den broen jeg så ikke er der permanent. Det er nemlig en svingbro for gående som svinger over den lille “kanalen” når de gående trykker på en knapp. Når den så ikke detekterer mer bevegelse, så svinger den tilbake slik at skip og båter kan passere. Så på returen sørover var jeg klar over dette og kom meg inn til Fosnavåg!

Gjestehavna er fordelt over tre plasser, den første rett etter at du har passert svingbrua og der er det også drivstoffylling. Så er det gjesteplasser litt lenger inn, og en tredje mulighet langs en flytebrygge ved hotellet nesten innerst.

Jeg la meg til på første og beste som jeg fant, og angret litt på det, ettersom jeg ble liggende utsatt for både svell og sjø fra fiskebåtene som støtt og stadig passerte.

Men jeg orket ikke begynne å løsne fortøyninger og dra innover, skulle uansett bare være der i et døgn.

Det skal være et servicebygg i nærheten, med toalett, dusj og vaskemaskin, men jeg fant ikke ut hvor det var. Jeg hadde ikke behov for det heller, så jeg lette ikke grundig etter det…

Bortsett fra svell og skipstrafikk så ligger du ganske så godt beskyttet for været utenfor når du ligger i Fosnavåg. Det var også været som var hovedårsaken til at jeg la meg der.

Gjestehavna ligger rett ved sentrum med det meste av det du trenger av butikker, kafeer og restauranter. Og en Meny-butikk like ved, så du har det meste du trenger.

Fosnavåg ligner på mange måter litt på Ulsteinvik ettersom havne- og sentrumsområdet bærer preg av mange nybygg og leiligheter. Jeg måtte gå litt innover for å finne spor av den gamle bebyggelsen. Og på en grå dag med regn og i september ga ikke stedet meg noe spesielt inntrykk – hverken godt eller dårlig. 

Men nok en gang en hyggelig døgnavgift og et helt greit sted å ligge, dog ikke så idyllisk som mange andre steder jeg har besøkt med båten.