Gressholmen

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°53’2.8″N 10°43’0.7″E
Besøkt antall ganger: 2 Sist besøkt: 21.8.2014
Fasiliteter: Det skal visstnok finnes toaletter et sted ifølge kommunens hjemmesider, men jeg har ikke sett dem.
Havneavgift: Etter 18. Usikker på hvor mye.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei. Du kommer deg alltids i land fra rullestol, men stiene på øya er ikke beregnet på det. Med krykker kommer du deg avgårde.

IMG_6736web
Her skimter du Bergtatt fortøyd ved gjestebrygga.

Gressholmen er en av mine favoritter blant Osloøyene, sammen med Lindøya. Øyene er såpass store at det er mye å se der, og mye å oppleve når man går rundt. Gressholmen har i tillegg en god del historie bak seg. Har dessverre vært der for sjelden med egen båt.

Gjestebrygga ligger til høyre for småbåthavna på vestsiden av øya. Det er bare én brygge der, så det er begrenset med plass. Det er gratis å ligge der før kl. 18, etter den tid må man visst betale en avgift, men jeg husker ikke helt hvordan det gjøres eller hvor mye det koster. Det står et skilt om dette ved brygga.

Også her er det kun snakk om et sted å fortøye båten. Det er ikke noe strøm, vann eller slikt. Det er vel toaletter på Gressholmen Kro til gjestene der, men jeg vet ikke om det er noen slike tilgjengelige i nærheten av gjestebrygga.

Egentlig får du tilgang til tre øyer ved å gå i land der. Du legger til ved selve Gressholmen, der den store grønne bølgeblikkhangaren og skinnene ut fra den vitner om fordums storhet som det så fint heter. Norges første hovedflyplass lå jo der, sjøfly må vite. Den ble lagt ned rett etter krigen, da Fornebu overtok.

Går du til venstre når du kommer fra gjestebrygga, i retning småbåthavna, vil du se en litt bortgjemt minnestein fra en båtulykke rett etter krigen. Les mer om den her og her og her!

Går du rett fram forbi to flotte, hvite trehus kan du følge en sti til venstre mellom husene og den grønne hangaren. Den går i retning kaia til Ruter-båtene og Gressholmen Kro.

Gressholmen Kro var stengt en periode da de forrige eierne ga opp, men åpnet igjen, nyoppusset og med nye eiere i 2018.

Går du til høyre når du kommer opp fra gjestebrygga havner du på Heggholmen. Det er dessverre ikke mulig å gå helt ut til selve fyrbygningen, men du kan gå utover øya og forbi de gamle arbeiderboligene til Lilleborg og selve fabrikkbygningen som nå er atelier i privat eie.

Det er også mulig å komme seg til Rambergøya, men der har jeg ikke vært ennå.

Les om Turguiden til Osloøyene her!

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.