Langøyene

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°52’16.9″N 10°43’32.2″E
Totalt antall besøk: 1 Sist besøkt: 7.10.2018
Fasiliteter: Kiosk, toaletter (kun i sommersesongen).
Fortøyning: Langsides
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Kommer du med egen båt og legger til ved siden av der Ruter-båten legger til, så er det rullestolramper opp til bakkenivå fra brygga. Først og fremst tenkt på til Ruterfergene. Stiene/gangveiene rundt om på øya er også greie å ferdes på så lenge du ikke skal opp til teltområdene på Nordre Langøya.

Det tok meg nesten fem år å komme meg til Langøyene med egen båt. En av årsakene er at det ikke finnes noen fortøyningsteder for privatbåter der. Jeg må, på grunn av at jeg er amputert,  helst legge til ved en eller annen form for brygge for å komme meg i land, i alle fall når jeg er alene. Brygga jeg la til ved er da også merket med fortøyning forbudt, men jeg tok sjansen i oktober!

Jeg var der strengt tatt for første gang litt tidligere på sommeren, men det var fordi jeg fungerte som en slags skyssbåt for ungdommene mine, som hadde overnatting der. Hentet en bøling i Oslo først og plukket deretter opp den siste på Nesodden.

Men dette var altså første gang jeg gikk i land selv.

Jeg la meg derfor til ytterst på brygga der Ruter-fergene legger til om sommeren. Siden det var oktober hadde da også Ruterbåtene sluttet å gå dit, så jeg kunne gjøre det uten fare for å være i veien eller utsatt for propellstrømmene fra Oslofergene.

Jeg ble møtt av en annen mann som hadde tatt turen ut til øya i en liten RIB. Han fortalte om alt søplet han hadde sett flyte opp og ristet på hodet over at det i det hele tatt var lov til å bade der.

Langøyene består jo som kjent av to øyer, Nordre Langøya og Søndre Langøya. Området imellom er Oslos gamle søppelplass som var i bruk fra 1904 og fram til etter andre verdenskrig.

Gasser og forurensning fra «gammel moro» har vært et problem siden da, og for få år siden stengte Oslo kommune øya. I dag er bading kun tillatt fra den stranda som vender mot Nesoddlandet.

Resten av området er ferdsel forbudt, og det var vel på dette området det fløt opp søppel, men jeg fikk ikke sjekket det siden jeg bare tok meg en kort spasertur opp til den åpne badeplassen ved kiosken og tilbake. Jeg har vel ikke vært her siden på midten av 90-tallet.

Det er et flott sted dog, idyllisk, men forurensningen gjør at jeg er litt tvilsom til å oppsøke den om sommeren, og siden det er så vanskelig med egen båt, så blir det vel kanskje med dette ene besøket?

OPPDATERING: Langøyene er STENGT sommeren 2020 og 2021 på grunn av opprenskningsarbeider.