Dårlig høstvær ødela slutten på båtsesongen

I november fikk jeg bare én eneste båttur, mens i desember endte det opp i dobbelt så mange, altså to turer. Det er den dårligste avslutningen på en båtsesong jeg har hatt noensinne!

Årsaken til dette er som vanlig en kombinasjon av både sykdom/dårlig form, jobbtider som har kollidert, men først og fremst et helt elendig vær. Det regnet jo stort sett non-stop i oktober og november!

Riktignok skal det innrømmes at det de to siste årene ikke har vært veldig stor aktivitet fra meg i årets to siste måneder uansett, men bunnivået er uansett et faktum.

Fasiten for disse to månedene både i 2017 og 2018 har nemlig vært fire turer (tre i november og én i desember begge årene), mens i 2016 fikk jeg sju turer (4+3).

Fra årets siste tur på nyttårsaften.

De tre første årene som båteier hadde jeg en litt annen statistikk. Mitt første år, 2013, da jeg ikke fikk båten før i begynnelsen av oktober, hadde jeg hele 11 turer i november og seks i desember, totalt 17 turer! Det er rekorden så langt.

I 2014 endte jeg på 15 turer, hvorav åtte i november og sju i desember, mens jeg i amputasjonsåret 2015 faktisk klarte ti turer i november og én tur i desember.

Det siste er jo litt spesielt, ettersom jeg de to månedene fortsatt var på rehabiliteringsopphold på Bakke utenfor Halden. Jeg kom ikke hjem igjen før 21. desember!

Forklaringen er at da jeg skulle på mitt andre rehabiliteringsopphold i september (etter amputasjonen av stortåa på venstre fot), tok jeg båten min fra Nesodden til Bakke. Den ble liggende der til jeg tok den tilbake til Nesodden i november.

Iddefjorden i november 2015

Jeg fikk flere småturer i Iddefjorden og min første tur til Strömstad mens jeg hadde båten på Bakke.  6. november tok jeg båten hjemover for å rekke en konsert på Sætre den 8. november og deretter var planen at jeg skulle ta den tilbake til Bakke igjen dagen etter, men da var været så dårlig at jeg valgte å ta den til hjemmehavna på Oksval istedenfor.

Helga etter dro jeg på permisjon hjem for å ta båten tilbake igjen, men kom meg bare til Moss der jeg tok en overnatting for så å måtte returnere tilbake dagen etter – også da på grunn av dårlig vær.

Der og da skrinla jeg planen om å ta båten tilbake til Iddefjorden. Det begynte jo å bli langt ut i november, og jeg var usikker på når og om Iddefjorden begynte å fryse til. Jeg ville jo ikke risikere at båten ble fastfrosset innerst i fjorden!

Deretter ble det en tur til de to påfølgende helgene (jeg var stort sett hjemme i helgene på permisjon) og så slutt.

Nå leste jeg nettopp en nyhetssak der en klimaforsker mener at det vil bli en svært mild vinter i år, og det passer jo meg utmerket. Jeg vil gjerne ha en isfri fjord å boltre meg på de kommende månedene!

Malmön i august

Totalt endte jeg opp med 92 båtturer i 2019. Jeg er litt mellomfornøyd, for jeg kunne glatt ha rundet 100 turer også i år med noe bedre høstvær. Av de 92 turene kom 78 med den nye båten, og det er jeg ganske fornøyd med.

Den er jo større og raskere og bruker mer drivstoff enn snekka, men klarer jeg å opprettholde snittet på rundt 100 turer i året også med nybåten, så er jeg fornøyd. Jeg behøver jo ikke fosse rundt i 17 knop hele tiden…

Beste turmåned i år ble august med 17 båtturer. Ikke så overraskende siden jeg var på årets båtferie da. Mai ble den nest beste med 16 turer, mens juli endte opp med 15 turer. 

Dette får være en grei oppsummering av turåret 2019. I tiden framover blir det en liten gjennomgang av årets beste turopplevelser, mine beste bilder og litt annen statistikk.