Holmsbu gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°33’42.8″N 10°25’30.1″E
Besøkt antall ganger: 10  Sist besøkt: 6.-8. juli 2020  Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, søppel, septiktømming. Butikker, kafeer og restauranter i umiddelbar nærhet.
Fortøyning: Bås, langsides
Havneavgift (for 29-foter): 180 NOK (kortautomat).
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Tja. Det er longsideplasser på utsiden av gjestebrygga/bølgebryteren, men ganske bratt opp på land fra selve brygga. Har du først kommet deg opp så er det grei skuring å gå eller rulle med rullestol fram til den sentrale delen av havna med kafeer og butikker, men gjestebrygga ligger ganske langt fra sånn sett.

IMG_4541webHolmsbu er et hyggelig sted på Hurum, inne i Drammensfjorden, og den første gjestehavna jeg besøkte med båten for å overnatte. Det skjedde pinsehelga i mai 2014.

Da dro jeg for å være med på en rockefestival på Holm gård, noe jeg har fortsatt med hvert år i mai. Jeg ankom havna i 14-tiden, men det var fremdeles plasser nok. Gjestebryggene er tydelig merket og befinner seg på babord side når du kommer inn. Har du en dyptgående båt er det noen grunner å passe på rett før du nærmer deg havna, men med min snekke som bare stikker 85 centimeter var ikke det noe jeg brød meg om… Heller ikke med min nye båt som stikker 95 centimeter, men best å unngå dem uansett! De er ikke merket med staker, men er merket i kart.

Havna er hyggelig og ganske så idyllisk og ligger sentralt til. Kortet mitt virket ikke på automaten, så jeg ringte telefonnummeret til havnevakta og snakket med et hyggelig kvinnemenneske som ba meg skrive en lapp og sette i ruta på båten og legge pengene ved siden av eller under setet, så ordnet det seg nok. Havneavgiften var på 150 kroner, men jeg fikk ikke tatt ut akkurat det beløpet da butikkene ved havna ikke hadde sedler nok… Så jeg la en 200-lapp under setet og ba henne beholde resten som driks… Men da jeg kom tilbake sent natt til søndag lå det vekslepenger der… Ved senere besøk har automaten funket, bortsett fra i 2018…

Aberet med å ligge så sentralt fikk jeg føle når jeg skulle legge meg. Det ligger et par utesteder i umiddelbar nærhet av havna, og musikken og praten derfra hørtes tydelig.

Det er toalett og dusjanlegg rett ved gjestebrygga, toalettanlegget og dusjen var rent og pent, men noe slitt. Bygget er laget med steinfasade, samme type som er på berget rundt, så det går nesten i ett. Pent gjort!

Strøm og vann som vanlig. Litt dårlig trykk på vannet.

Selve stedet er såpass koselig og erfaringen med havnevakta (selv om jeg bare snakket med henne på telefon) var så positiv at jeg gjerne drar tilbake hit. Og havneavgiften helt OK. Webkameraet er egentlig ikke til gjestehavna, men et oversiktskamera der du ser havneområdet og bare delvis gjestehavnsplassene.

Oppdatering: I ettertid har jeg møtt flere av de unge havnevaktene som går rundt der om sommeren – bare positive erfaringer med dem. Kortautomaten har også virket! Den lokale butikken har også fått nye eiere og en liten oppussing. Maten på Privaten kan anbefales – har spist der flere ganger.

Jeg har fått inntrykk av at dette er en havn hvor det om sommeren, særlig i helgene, er en del festing og bråk. Selv foretrekker jeg å dra dit midt i uka, og unngår helgene om jeg ikke absolutt må. Det blir uansett fort fullt i havna, da det ikke er så veldig mange plasser. Å legge seg på utsiden gjør man kun i pent vær, med stor båt og med masse fendere. Ligger utsatt til for vind og for tungtransporten ut og inn fra Drammen havn. Kan være en del svell og strøm innerst i havna.

Nå er rockefestivalen jeg har vært til stede på hvert eneste år siden 2013 også flyttet til Slemmestad, så da blir det ikke noe fast besøk her i mai lenger, men dette er som sagt et koselig sted og et sted jeg gjerne besøker i løpet av sommeren.

Holmsbu lørdag morgen

Related Images:

Én kommentar til «Holmsbu gjestehavn»

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.