Stavern gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Besøkt antall ganger: 10 Sist besøkt: Oktober 2021 Webkamera: Nei. 
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter. Strøm og vann. Wifi. Septiktømming. Meget god restaurant på bryggekanten. Butikker i gangavstand. Drivstoff.
Havneavgift (for 29-foter): 205 NOK. Ingen automat, må betales til havnevakt/havnevert eller i restauranten.
Fortøyning: Langsides, baug/anker, bøyer.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Legger du til ved flytebryggen kan det by på en utfordring å komme seg opp og ned på den buede gangbroen. For meg med protese måtte jeg holde meg fast i rekkverket etter et regnskyll som gjorde broa glatt. Det er handicaptoalett, men det benyttet jeg ikke. Myntinnkast på toalettene på restaurantsiden, men på kortsiden mot gangbroen ligger det et toalett med kode som du får av havneverten eller betjeningen på restauranten Smak.

Havneverten Inger Kristine ble kåret til årets havnevert i 2015, og det må være på grunn av sitt gode humør og smittende entusiasme for båtfolk og båtliv. Man føler seg veldig velkommen, og servicen er på topp. Anker nummer fire er tildelt ene og alene på grunn av henne!

Men det er nok et langt stykke til selve gjestehavna får noen utmerkelse. For denne kommunale havna er nemlig litt sliten. Flytebrygga er skjeiv og ranglete, strømstolpene ustødige – men virker. Toalettstandarden helt grei, men ikke mer. Noen automatisk betalingsløsning via app eller automat finnes ikke, du må betale til havneverten eller i restauranten Smak hvis havnekontoret er stengt. Men det har funket fint ved mine besøk.

OPPDATERING: Ved mitt besøk i 2019 var det kommet nye strømstolper på flytebrygga hvis jeg ikke tar helt feil.

Ved samtlige av mine besøk har jeg lagt meg til ved flytebrygga som du får på styrbord side når du kommer inn, av den enkle grunn at jeg foretrekker å ligge langsides på grunn av protesen jeg bruker. Du kan også ligge langsides utenfor restauranten og i hjørnet mot drivstoffbrygga. Og på babord side når du kommer inn er det også to brygger med gjesteplasser. Har ikke tittet så nøye på dem, men tror det er ment at du må bruke anker akter og baug inn på noen av dem, er også bøyer. På den innerste kan du også ligge longside, men den er litt høy. Å ligge utenpå den ytterste kan nok bli en urolig affære med vind fra gal retning… Tror nok innsiden av den flytebrygga jeg foretrekker er best (ligger på utsiden av den på bildet nederst, men da var det greit vær.)

Havna ellers er idyllisk og ganske rolig hvis du da ikke legger deg til rett utenfor restauranten og nattklubben. Den berømte trebåthavna ligger på motsatt side av restaurant/servicebygget og er vel verdt en titt. Nærmeste matbutikk ligger på andre siden av trebåthavna. Thaimaten til hun som har en liten kiosk like ved parkeringsplassen ved butikken er både rimelig og god hvis det av en eller annen grunn ikke frister med et besøk på Smak.

Drivstoffbrygga ligger vis-a-vis “restaurantbrygga” og der er også redningsskøyta stasjonert. Prisnivået er ikke spesielt rimelig med tanke på hva man kan få diesel for innerst i Oslofjorden, men heller ikke noen blodpris.

Prisnivået på restauranten Smak ligger vel på middels, men maten der er himmelsk og personalet veldig hyggelige. Smakte både den beste tapasen jeg noen gang har prøvd, en fiskesuppe som slår Engelsvikens suppe ned i støvlene og en utmerket hamburger servert med skikkelige store potetBÅTER (selvsagt!). Anbefales på det varmeste!

Kort vei til det meste av butikker, Fredriksvern og ikke minst minnehallen for krigsseilerne. Og Stavern er da uansett en veldig koselig by. Ganske stille utenom hovedsesongen dog. Også kort vei til nærmeste bussholdeplass hvis du ønsker å ta en tur inn til Larvik. Sjekk rutetabeller for hyppighet, gikk greit å komme seg fram og tilbake den ene gangen jeg benyttet bussen.

Jeg har ikke vært inne i Larvik med båten, så jeg vet ikke helt hvordan det er der, men for meg er Stavern uansett et flott alternativ, så slipper jeg å tøffe inn “omveien” helt inn til Larvik. Som sagt gikk det greit å ta buss til og fra om behovet for å sjekke Bøkeskogen, Farrisbadet eller andre severdigheter i Larvik er der.

På plass i Stavern