Kristiansand gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°8’35.0″N 8°0’8.6″E
Besøkt antall ganger: 8 Sist besøkt: April 2023  Webkamera  Hjemmeside
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter og vaskemaskiner. Strøm og vann. Søppel. Grei WiFi. (Når koden virker). Restaurant/grill i samme bygg som serviceanlegget. Kiosk i havnekontoret.
Havneavgift (for 29-foter): 300 NOK.  Må betales manuelt i havnekontoret eller via Vipps. Etter åpningstid ingen adgang til serviceanlegget. Det finnes en liten dusj/WC på utsiden, men denne må man ha kode til. Så hvis du ankommer utenom åpningstid…
Fortøyning: Langsides flytebrygge eller kaikant samt båser. Har både ytre og indre havn der sistnevnte har fortøyning til kaikant og noen dybdebegrensinger.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Tja. Ikke spesielt, men heller ikke uoverkommelig. Den vanlige rampa opp fra flytebryggene i ytre havn.

Indre havn

Gjestehavna ligger svært sentralt til med gangavstand til gågata Markens. I sommersesongen er havnekontoret åpent til 22.00, i skuldersesongen bare til 16.00. Siden jeg ankom etter stengetid første gang fikk jeg ikke adgang hverken til toalett eller dusj.

Jeg fikk også feilmelding på passordet til WiFi-anlegget (som sto skrevet på en lapp i vinduet), men dagen etter funket det.

Det må kjøpes poletter til vaskemaskiner og tørketromler og til dusjen. På havnekontoret. I åpningstiden. Utenom får du stinke hvis du ikke har fått tak i koden til den kombinerte dusj- og toalett-løsningen som ligger på utsiden og som tydeligvis alle i Kristiansand kjenner koden til…

Grei gjestehavn egentlig, men i høysesongen kan det sikkert bli bråkete. Jeg opplevde full fest i nabobåtene to av de tre gangene jeg var der. Og ingen vakter til å si ifra. Ellers sentralt og greit.

Helt OK standard på toalett og dusj, men heller ikke mer. På serviceanlegget var to toaletter og en dusj i ustand da jeg var der, så kapasiteten var bare halvparten av vanlig. Også en av vaskemaskinene var merket med “I ustand”.

Servicebygget med kiosk og restaurant på baksiden.

Kristiansand kommune ble kåret til årets båtkommune så sent som i 2017 av KNBF. Det kan umulig ha vært med tanke på denne gjestehavna, for her er mye på halv tolv, og det har ikke bedret seg etter mitt første besøk i 2018.

Så sent som sommeren 2019 var samme vaskemaskiner og dusjer i ustand som året før…Det kan virke som kommunen har sovet på sine laurbær siden 2017.

Dog skal det sies at den unge jenta i kiosken i alle fall var smilende og hyggelig da jeg betalte for meg i august 2019.

Forøvrig ligger du veldig utsatt for vind hvis du legger deg på utsiden av bølgebryteren. Båsplassene innerst er dobbeltbåser for store og brede båter (eller to båter ved siden av hverandre i hver bås), både snekka mi og Tresfjorden blir småbåter til sammenligning…

Bergtatt II på plass i august 2019.

Jeg liker ikke slike brede båser med plass til to båter ved siden av hverandre, foretrekker enkeltbåser, men smak og behag. 

OPPDATERING 2023: Det er nå kommet en ny indre flytebrygge i ytre havn. Det er plassert solide gangbare utriggere på begge sider av denne, samt på innsiden av den ytterste flytebrygga/bølgebryteren. En klar forbedring som også øker antall plasser i havna.

Om det foreligger planer om å oppgradere serviceanlegget også, vet jeg ikke. Heller ikke om det kommer en app eller automatbetaling. 

Jeg betalte 230 kroner for overnatting i april, som regnes som vintersesong. Prisen i sommersesongen er 300 kroner, hvis jeg har forstått det riktig.

Ny solid flytebrygge og like solide utriggere

Related Images: