Vettnet på Nord-Koster (Sverige)

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°54’15.3″N 11°1’11.8″E
Besøkt antall ganger: 3  Sist besøkt: Oktober 2019. Webkamera: Nei Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, toalett, dusj (myntinnkast), søppel, visstnok internett…
Havneavgift (for 24-foter): 220 SEK (manuelt, tar kort).
Fortøyning: Bås og langsides, baug inn og anker akter.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Tja. Lå ved flytebrygga og der kan man legge til longside, men for å komme seg bort til kiosk, toaletter, dusj og søppel, må man over en bergknaus. Da jeg var her for andre gang i 2016 var det bygget platting over bergknausen, slik at det var noe lettere å komme seg videre. For de som fortøyer innerst med baug og anker er det noe lettere såfremt man er i stand til å komme seg i land via baug. Med rullestol får man noen utfordringer, men er man først kommet på plattingene er man over det verste.

IMG_6281web
Vettnet i 2014

Vettnet ligger på Nord-Koster i Sverige og var den første svenske havna jeg besøkte med båten i august 2014. Den er fremdeles – per 2019 – den eneste gjestehavna på Koster jeg har besøkt med egen båt. Den ligger litt vekk fra mer populære Kostersundet og er derfor rolig og fredelig.

Den er enkel å finne og har enkel adkomst. Gjesteplassene er ved en flytebrygge helt ytterst og med baug/hekkanker innerst.

Havna er idyllisk, men veldig enkel. Et ganske nytt bygg med toalett og dusjanlegg er oppført (2016) – du betaler med svenske mynter for dusjen – og det er avfallskonteinere ved dusj- og toalettanlegget og strøm på brygga.

Vannet på Koster er dårlig, så det er heller ikke noe vann på bryggene.

Edvartssons rustikke kiosk er vel verd et besøk – en opplevelse i seg selv – men husk svenskekontanter, ikke noe kortautomat der!

Gjestehavnsavgiften på 220 svenske kroner synes jeg er ganske så stiv med tanke på alt det man ikke får. Den får faktisk Son gjestehavn til å framstå som billig! Du kan betale med kort, det kommer noen rundt på brygga og krever avgift.

Vettnet 2019

Men på den annen side er det en båtforening som driver den, ikke kommunen eller en annen privat aktør, så de trenger vel pengene. Skjønt, etter alle oppdateringene på anlegget de siste årene er det vel ingen grunn til å klage på prisen lenger.

Ellers er en tur opp til de to gamle fyrene på høyden verdt et forsøk. Flott utsikt derfra. Badestranda på Kosters eneste campingplass er også i relativt kort gangavstand.

Det er også mulig å gå til Kostersundet herfra. Tar rundt 20-25 minutter. Koselig tur. Du kan variere ved å ta den raskeste ruta som  er til venstre for det nye leilighetshotellet, eller gå over på midten ved å gå forbi på høyre side. Den siste ruta tar litt lengre tid.

OPPDATERING: Bryggeanlegget er i 2019 blitt betydelig oppgradert siden mitt siste besøk i 2016. Det er nå et mye større anlegg med nye flytebrygger formet som en L. Det er nå trepolete blå strømuttak på alle bryggene  mot vanlig “kjøkkenkontakt” slik det var forrige gang.

Prisen ser ut til å være den samme som for tre år siden, 220 svenske kroner. Fortsatt noe dyrt til å være i oktober, og faktisk dyrere enn i Strömstad…

Vettnet 2019

Men denne gangen var det i det minste et bedre bryggeanlegg. Og jeg trives her, så jeg betaler uten å kny!

Fikk forøvrig kudos fra havnevakta som kom for å ta betalt ettersom jeg ba om å få betale for to døgn siden det ikke hadde kommet noen for å ta betaling den første kvelden.

Han sa nemlig at han var klar over at jeg allerede hadde ligget der et døgn, så han var fornøyd med at jeg ikke prøvde å lure meg unna! Vet ikke om det er vanlig oppførsel hos andre, men jeg betaler nå i alle fall for meg!

Det har forøvrig også kommet en ny fergekai her, og den gamle skal nå, ifølge båtforeningens hjemmesider, kunne benyttes av de større båtene på 50-100 fot.

På land har det kommet et slags leilighetshotell med kafe. Var stengt da jeg var der i oktober, men er sikkert populær i toppsesongen. Må prøve å komme meg hit om sommeren også for å sjekke nærmere!

Vettnet – Edvardssons kiosk må man bare besøke!

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.