Farsund gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°5’30.2″N 6°48’28.1″E
Besøkt antall ganger: 6 Sist besøkt: Oktober 2021 Webkamera: Nei
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter. Strøm og vann. Søppel. WiFi. Extra-butikk ved kaia på Gåseholmen..
Havneavgift (for 24-foter): 200 NOK/Gratis. Må betales manuelt til byens vekter som også sjekker gjesteplassene (!). Når hun ikke er på jobb eller ved sen ankomst kan man legge pengene i en konvolutt og putte i en postkasse. Sjarmerende! Man kan dog også bruke appen GoMarina. Såvidt jeg kunne se var det ingen kode til serviceanlegget (mulig du får det med betaling via app?), så når døra ble stengt klokken 22 var det slutt på doadgangen. Da jeg var her i 2019 og 2020 var det imidlertid gratis.
Fortøyning: Langsides kaikant.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Usikker. I utgangspunktet må jeg si nei ettersom jeg kun kunne se kaiplasser, ikke noe flytebrygger. Man bør derfor ha en relativt stor og høy båt for enkel adkomst med for eksempel rullestol. Med leggprotese gikk det relativt greit. Begge servicebyggene jeg var innom hadde imidlertid handicaptoalett.

Det er flere gjesteplasser i Farsund. Jeg la meg til ved trekaia som går langs Gåseholmen (bildet til venstre). Jeg lå rett ved serviceanlegget.

På motsatt side av sundet var det også noen kaiplasser ved siden av en småbåthavn. Også der var det et lite servicebygg med toaletter og vaskemaskiner (bilde til høyre).

Det tredje alternativet, så vidt jeg forstod var på andre siden av broa, rundt Gåseholmen. Så vidt jeg kunne se på mine spaserturer var også det kaiplasser, ikke flytebrygger. Men jeg må ta et forbehold om at jeg har oppfattet det riktig.

Siden jeg ankom litt utenom hovedsesongen møtte jeg aldri noen vekter som krevde inn penger. Turistkontoret inne i byen (en liten krok i en matbutikk på torvet) var også ubetjent. Ingen avis og gratis boller i morgenregnet altså…

Men Farsund virket som en hyggelig og koselig by. Jeg ankom mens det begynte å mørkne og praiet en fyr som satt i en båt og fisket for å spørre om hvor gjestehavna lå.

Han var veldig hyggelig, ønsket meg velkommen til Farsund og pekte ut riktig retning samt anbefalte meg å legge til på den nærmeste brygga siden plassene på den andre siden av broen lå mer midt i byen og kanskje var mer bråkete. Det var bare meg og en seilbåt med tysk flagg som lå der.

Begge servicebyggene var rene og pene, også på toalettene.

Trunken i Vanse.

Anbefaler å gå til kjøpesenteret og ta bussen ut til Vanse på Lista – stedet som er så berømt for sin “amerikanisering”.

Dessverre var den burgerrestauranten jeg hadde lest så mye om lagt ned, men et besøk på Trunken var likevel verdt turen! Der er det stappfullt av alt du kan tenke deg fra USA, store montre med Disney-figurer, cowboyklær inkludert både Stetson og skikkelige boots, møbler, kjoler med 50-tallslook, skilt, godteri, plakater, alt du kan tenke deg!

Dessverre er prisene norske, ikke amerikanske! Jeg ble litt overveldet av hele butikken, så det endte opp med at jeg ikke kjøpte noe, men neste gang jeg kommer dit skal jeg sørge for å bla opp noen kroner og kjøpe meg med noe!

Også resten av Vanse er jo et syn, masse amerikanske skilt og flagg, amerikanske postkasser og flere andre serveringsteder – men kun milkshake-baren var åpen.

Kan tenke meg at 4. juli er en skikkelig fest her – amerikanerne i TV-serien Alt for Norge feiret jo 4. juli her i en sesong.

Husker ikke i farta hvor lang tid bussen tok fra Farsund, men det var vel rundt 25-30 minutter. Verdt turen uansett. 

Selve Farsund er heldigvis ikke så amerikanisert, den er en ekte Sørlandsidyll – og garantert et finere skue i pent vær, og ikke i det regnværet jeg hadde.