Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°5’30.2″N 6°48’28.1″E
Besøkt antall ganger: 9 Sist besøkt: September 2024 Webkamera: Nei Hjemmeside
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter. Strøm og vann. Søppel. WiFi. Extra-butikk ved kaia på Gåseholmen..
Havneavgift (for 29-foter): 250 NOK. Inkluderer strøm og vann og tilgang til servicebygg. Ikke noe ekstra betaling for dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Betales ved å skanne en QR-kode på døra til serviceanlegget eller på hjemmesiden deres. Koden tar deg til Havneweb-sidene.
Fortøyning: Langsides kaikant på Gåseholmen og ved flytebrygge rett over på andre siden.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Sannsynligvis enklere ved flytebryggen på motsatt side av Gåseholmen. På holmen er det kaikant, ikke veldig høy, men man bør nok ha en relativt stor og høy båt for enkel adkomst med for eksempel rullestol. Med leggprotese gikk det helt greit. Begge servicebyggene har handicaptoalett.
Det er flere gjesteplasser i Farsund. Jeg la meg til ved trekaia som går langs Gåseholmen (bildet til venstre). Jeg lå rett ved serviceanlegget.
På motsatt side av sundet var det også noen kaiplasser ved siden av en småbåthavn. Også der var det et lite servicebygg med toaletter og vaskemaskiner (bilde til høyre).
Det tredje alternativet, så vidt jeg forstod var på andre siden av broa, rundt Gåseholmen. Så vidt jeg kunne se på mine spaserturer var også det kaiplasser, ikke flytebrygger. Men jeg må ta et forbehold om at jeg har oppfattet det riktig. På oversiktene jeg har sett kan det virke som det som har vært gjesteplasser der, ikke lenger er det, men jeg må ta forbehold.
Siden jeg ankom litt utenom hovedsesongen møtte jeg aldri noen vekter som krevde inn penger. Turistkontoret inne i byen (en liten krok i en matbutikk på torvet) var også ubetjent. Ingen avis og gratis boller i morgenregnet altså…
Men Farsund virket som en hyggelig og koselig by. Jeg ankom mens det begynte å mørkne og praiet en fyr som satt i en båt og fisket for å spørre om hvor gjestehavna lå.
Han var veldig hyggelig, ønsket meg velkommen til Farsund og pekte ut riktig retning samt anbefalte meg å legge til på den nærmeste brygga siden plassene på den andre siden av broen lå mer midt i byen og kanskje var mer bråkete. Det var bare meg og en seilbåt med tysk flagg som lå der.
Begge servicebyggene var rene og pene, også på toalettene.
Anbefaler å gå til kjøpesenteret og ta bussen ut til Vanse på Lista – stedet som er så berømt for sin “amerikanisering”.
Dessverre var den burgerrestauranten jeg hadde lest så mye om lagt ned, men et besøk på Trunken var likevel verdt turen! Der er det stappfullt av alt du kan tenke deg fra USA, store montre med Disney-figurer, cowboyklær inkludert både Stetson og skikkelige boots, møbler, kjoler med 50-tallslook, skilt, godteri, plakater, alt du kan tenke deg!
Dessverre er prisene norske, ikke amerikanske! Jeg ble litt overveldet av hele butikken, så det endte opp med at jeg ikke kjøpte noe, men neste gang jeg kommer dit skal jeg sørge for å bla opp noen kroner og kjøpe meg med noe!
Også resten av Vanse er jo et syn, masse amerikanske skilt og flagg, amerikanske postkasser og flere andre serveringsteder – men kun milkshake-baren var åpen.
Kan tenke meg at 4. juli er en skikkelig fest her – amerikanerne i TV-serien Alt for Norge feiret jo 4. juli her i en sesong.
Husker ikke i farta hvor lang tid bussen tok fra Farsund, men det var vel rundt 25-30 minutter. Verdt turen uansett.
Selve Farsund er heldigvis ikke så amerikanisert, den er en ekte Sørlandsidyll – og garantert et finere skue i pent vær, og ikke i det regnværet jeg hadde.
OPPDATERING 2021: Farsund har etter hvert blitt et lite favorittsted for meg, og når jeg er på Sørlandet må jeg nesten innom. Har ennå til gode å møte den berømte havnevakta, men ryktene sier at hun har pensjonert seg. Har holdt meg til Gåseholmen hver gang jeg har ligget her, synes det er så utrolig praktisk med butikken på bryggekanten. Har sett mer av byen, men mangler å komme meg opp på utsiktspunktet – det får være et mål neste gang!
OPPDATERING 2023:
To besøk denne høsten. Under mitt andre besøk la jeg meg litt lenger inn enn tidligere. Da oppdaget jeg at strømstolpene der (fra rundt der parkeringsplassene begynner) så er det vanlige to-pins kjøkkenkontakter og ikke tre-pins som det er lenger ut. Kan for øvrig anbefale thaimaten fra Baremi, som kan bestilles som take-away.
OPPDATERING 2024: Nytt besøk i Farsund er alltid like koselig. Prisen er den samme som i fjor, men jeg synes det er litt overraskende at de fortsatt kjører full pris langt ut i september. De fleste andre gjestehavner – med unntak av utsugerne i Kragerø kommune – kjører reduserte priser i lavsesong, men det gjør altså ikke Farsund. Likevel blir det ganske rimelig ettersom det ikke er ekstra betaling for hverken strøm, dusj eller bruk av vaskemaskin/tørketrommel, så det er vel kanskje det som er grunnen. Men akkurat det gjelder jo hele sesongen uansett.