Om Pequod

13325455_1700078060246340_4733434185222654756_n

Foto: Sunniva Berg

Hei! Jeg heter Per-Helge og startet denne båtbloggen i 2013.  Da jeg startet i september 2013 hadde jeg ikke båt, planen var å skaffe en i løpet av vinteren (over nyttår) slik at jeg før båtsesongen 2014 var klar til å oppleve sjøens gleder.

Det gikk ikke slik… Allerede mandag 7. oktober fikk jeg tilslaget på en Nidelv 24 fra 1974, og onsdag 9. oktober ble papirene undertegnet og båten overlevert. Min første egne båt!

Jeg er nærmest født og oppvokst i båt, har opplevd mange somre og mange fisketurer om bord i en With-jolle, og etterhvert når jeg ble eldre, om bord i en Mørebas med 20 hk Mercury bak. Tror det var en 15-foter, men er ikke helt sikker.

Etter at jeg dro hjemmefra og etterhvert, for det meste, holdt til i Oslo-området, har det blitt dårligere med sjølivet, selv om jeg jo har hatt muligheten. Jeg har vært på fjorden innimellom, som passasjer, men aldri eid min egen båt. Lysten til å ha båt økte stadig, spesielt etter at jeg flyttet ut til Nesodden, og til slutt fikk jeg bestemt meg: Det BLE båt.

Jeg ferdes på fjorden med båten året rundt. Det startet egentlig tilfeldig med helårsbruken ettersom både høsten og vinteren 2013/2014 var svært mild, og dermed fikk jeg sansen for det! Båten tas opp en til to ganger i året for ettersyn, vask og stoffing.

I 2015 fikk båtlivet mitt en ny dimensjon. I april det året måtte jeg amputere høyre ben under kneet, og i august måtte jeg amputere venstre stortå (noe som faktisk betyr mye for balansen). Så sent som i desember måtte jeg ta litt av nok en tå… I 2015 ble dermed båtaktiviteten kraftig redusert, eller amputert som jeg bruker å skrive… .-) Men målet mitt har hele tiden vært å komme tilbake til båten og fortsette dette fantastiske båtlivet som jeg så raskt har blitt så glad i. Og den målsettingen har jeg altså klart!

Min første båttur etter amputasjonen fant sted allerede 25. mai 2015, da uten protese og med hjelp av gode venner. 20. juni hadde jeg min første tur med protese, og 19. juli gjennomførte jeg min første båttur helt alene siden februar. På grunn av langvarig sykehusopphold og deretter opphold på et opptreningssenter fikk jeg ikke vært så mye i båten som jeg ønsket i 2015, men det har jeg tatt igjen etterpå…

I april 2019 fikk båtlivet mitt en ny dimensjon: Jeg solgte Nidelven rett før påske, og noen få dager etter påsken var jeg eier av en Tresfjord 29… Egentlig var jeg på jakt etter en Nidelv 26, men slik kan det gå…

Ellers om meg: Opprinnelig nordfra, men flyttet sørover i 1981. Jobber som journalist, er i et forhold og har tre barn født i 1996, 1997 og 1999 fra et tidligere forhold. Foruten båtlivets gleder liker jeg å fotografere, lese bøker, dra til London og å spille trommer (noe jeg har fortsatt med også etter amputasjonen).

Hvorfor navnet Pequod?
Vel, det er selvsagt hentet fra Herman Melvilles bok Moby Dick, og er et fint navn. Det er ikke navnet på båten, som ble Bergtatt,  men online, her på bloggen og i båtforumet på baatplassen.no, er det i det minste mitt nick. Det fordi Bergtatt var opptatt da jeg første gang registrerte meg på båtforumene. Denne båtbloggen het i to år Pequods båtblogg før jeg skiftet navn til På tokt med Bergtatt i september 2015.

Om Bippe
IMG_6090På grunn av amputasjonen søkte jeg høsten 2015 om å få tildelt en såkalt “mobilitetsscooter”. Det er en elektrisk (batteridrevet) scooter på fire hjul som rusler avgårde i fem knop (rundt 10 km/t). Hastigheten passer jo bra for en skipper som er vant til samme fart til sjøs… 🙂 Den ble levert 23. desember.

Jeg klarer meg bedre og bedre uten hjelp både med og uten krykker, men av og til blir det tungvint og litt vanskelig å bruke buss. Da er det veldig praktisk å sette seg ned i scooteren og tøffe avgårde. Jeg bruker den hovedsaklig til ærender i butikken (som ligger flere busstopp unna) hvis jeg skal ha litt mer enn en pose, og kanskje mest når jeg skal ned i båthavna. Det er nemlig en ganske lang spasertur ned til havna fra nærmeste bussholdeplass, da er det så mye enklere å bruke “Bippe” – som jeg har døpt scooteren for (oppkalt etter Bippe Stankelbein i Per Ulv-tegnefilmene fordi lyden hornet gir ligner på lyden til Bippe…).

Men samtidig er det også den eneste gangen jeg føler meg som funksjonshemmet når jeg setter meg i scooteren, så jeg er ikke alltid like bekvem. Planen er å utstyre den med en ekstra kasse akter som jeg kan putte utstyr oppi når jeg skal på båttur – kurven foran har ikke plass til så mye. Men det er ekstrautstyr og koster flere tusenlapper, så foreløpig har jeg utsatt den investeringen litt.

Forøvrig har jeg planer om å “style” den litt etterhvert, da kommer det flere bilder! 🙂 Terninger og Wunderbaum er i alle fall på plass! 😀

One Response to Om Pequod

  1. Thomas Enkerud sier:

    Fint skrevet blogg. Ligger med seilbåt i fjellbacka nå og fant noen tips fra deg.
    Paradiddler og trioler…….
    Hilsen Thomas Enkerud

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.