Stavanger/Børevigå

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 58°58’25.8″N 5°43’58.8″E
Besøkt antall ganger: 1 Sist besøkt: September/oktober 2021. Webkamera (viser deler av gjestehavna. OBS: Kommer reklame først! Må visst være logget inn for å se.) Hjemmeside
Fasiliteter: Vann, strøm, toalett, dusj, vaskemaskin. Søppeltømming. Septiktømming. Butikker, restauranter og Oljemuseet i umiddelbar nærhet.
Havneavgift (for 29-foter): 200 NOK inkl. strøm da jeg lå der, men dyrere i hovedsesongen. Automat og Go Marina-appen.
Fortøyning: For det meste båser, men også mulighet for å legge seg langsides på utsiden av flytebryggene.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ikke spesielt. Veldig vanskelig fra båsene, men mulig fra flytebryggene med det vanlige forbeholdet om bratt landgang ved fjære sjø.

Børevigå med Oljemuseet i bakgrunnen.

Landgangsrampene både i Vågen og Børevigå ble fjernet at kommunen uka før jeg ankom, men da jeg så at det var mulig å legge meg til ved utriggerne i Børevigå, så la jeg meg der.

Det viste seg å være litt vanskeligere enn jeg hadde trodd på grunn av min amputasjon og derav følgende dårlige balanse. Utriggerne ligger flatt, men det er et trinn opp fra der utriggerne er festet til kaikanten og til selve kaia. Det lille trinnet voldte meg store problemer når jeg skulle til og fra båten. Første gang måtte jeg ha hjelp fra en forbipasserende, men siden jeg ble liggende der i fem dager mens jeg ventet på et værvindu over Jæren, så fant jeg til slutt en løsning. 

Øvelse gjør mester, heter det jo…

Gjestehavna i Børeviga ligger plassert nesten midt i sentrum, så det er ganske sentralt. Likevel ligger den slik til at det var overraskende rolig der, ikke bare fordi det var i månedskiftet september/oktober, men også fordi den ikke ligger kloss opptil alle restaurantene og utestedene. Nærmeste nabo i så tilfelle er Oljemuseet med Bølgen & Moi. Gjestehavnene i Stavanger stenger om vinteren, og jeg rakk så vidt å få vasket klær og tatt en dusj før 1. oktober – da stengte også servicebygget.

Bergtatt sett fra oljemuseet

Servicebygget har alt du trenger og har en helt grei standard. Både redningsskøyta og politibåten lå her også, så jeg følte meg trygg her! Redningsselskapet har lokaler i servicebygget.

Havna er nok litt utsatt for vestlig vind og fra trafikk fra fritidsbåter, hurtigbåter og ferger, men det var ikke veldig sjenerende. Mesteparten av fergetrafikken er uansett plassert lenger nordover, forbi Oljemuseet. Og jeg vil tro at Børevigå er et bedre sted å ligge enn Vågen når vinden står inn fra vest, ettersom havna ligger mer i ly av øyene rett utenfor.

Det er kort vei til flere butikksentre og til sentrum, og spaserturen bort til Vågen og til gamlebyen er heller ikke avskrekkende lang. Veldig koselig å gå rundt i gamlebyen, der det også ligger et hermetikkmuseum som dessverre var stengt da jeg lå der.

Ved Oljemuseet er det også en lekeplass for barn, selvsagt veldig inspirert av oljeindustrien, og selve museet er også en opplevelse som ikke kan anbefales for sterkt! Et besøk der er et must – og det ligger jo rett ved siden av!

Neste gang jeg er i Stavanger kommer jeg garantert til å legge meg her.

Related Images: