På tokt til Sørlandet – del 1

Det nærmer seg med stormskritt årets store båtferie der jeg skal tilbringe tre uker i båten. Som tidligere nevnt i bloggen er det Sørlandet som står for tur i år, og “endeholdeplassen” er planlagt å være Mandal, sånn omtrent…

Jeg har to steder jeg absolutt skal innom på denne turen, resten blir til underveis. Som vanlig.

Jeg skal innom Kristiansand fordi jeg har med et par kofferter tilhørende yngstedattera mi som begynner på folkehøgskole der (og som etter planen skal mønstre på underveis for å få seg en liten båttur hun også), og jeg skal innom et sted som heter Eigebrekk som ligger litt før Mandal.  Det skal jeg besøke en ekskollega fra jobben som inviterte meg ditt for et par år siden, men som kanskje ikke hadde ventet at jeg skulle ta turen helt dit med Bergtatt.

Jeg har jo ikke vært lengre sør på denne delen av Oslofjorden enn at jeg har rundet Strømtangen litt utenfor Kragerø (ikke Strømtangen utenfor Fredrikstad!) og deretter snudd på grunn av (u)været.

Så målet er jo å få besøkt endel fine plasser på veien. Jeg kan jo ramse opp – i den rekkefølgen jeg husker dem – steder som Portør, Lyngør, Risør, Arendal, Grimstad, Lillesand, Brekkestø (bunkring av is!), Blindleia, Kristiansand, Eigebrekk og Mandal. Og mellom her garantert mange andre småsteder som jeg kommer til å gjøre en stopp på bare fordi jeg har lyst. Det blir nok en stopp i både Stavern og Kragerø også.

Kragerø er det nærmeste jeg har kommet Sørlandet hittil. Nå skal det bli andre boller! Bildet er fra i fjor høst. Bergtatt omtrent midt i bildet.

Og jeg skal ærlig innrømme en ting til: Det er veldig fristende, hvis jeg først kommer meg helt til Mandal, å ta en dag ekstra og dra helt ned til Lindesnes! Da kan jeg krysse av i boka for at denne lille snekka har tatt meg med til Norges sydligst punkt! Veldig fristende! Og det tar jo bare noen timer fra Mandal til Lindesnes. Det burde være mulig om jeg ikke har dårlig tid og dårlig vær.

Jeg har heller ennå ikke bestemt meg for om jeg skal foreta en liten lynvisitt i svensk farvann ved å begynne turen ved å dra ned til Strömstad og Koster – bare for å få heist opp det svenske gjesteflagget også i år – og deretter krysse fjorden til Norge enten fra Koster eller Søstrene eller noe slikt. Det frister, men er, som så ofte før, også avhengig av når jeg kommer meg avgårde og av været. Vi får se, det er jo ikke mange dager til.

Båten er i alle fall klar. I alle fall det viktigste. Alle filtre ble skiftet i sommer, motoren har ny olje, pakkboksen er skrudd til, dieseltanken og ekstrakannene fylt opp. Noe «oppstartsproviant» er også innkjøpt, klesskift er på plass, VHF-en ladet, backup med papirkart ordnet, en lekkasje i en slange under toalettet tettet og i det hele tatt!

Det jeg ikke har fått gjort er å vaske og polere båten utvendig og fikse glassfiberskaden. Det må jeg ta i løpet av høsten, eller utsette til våren. Jeg har jo vasket båten med såpe og vann, men ikke fått pusset eller polert. Og som jeg har skrevet tidligere, så har jeg ikke fått skiftet girolje.

Båten er uansett fra 1974 og sliten! Og om den ikke er helt tipptopp, så kan jeg trøste meg emd at den etter planen vil framstå på en helt annen og bedre måte om et par år, når oppussingen nærmer seg slutten!

Nå teller jeg timene til jeg kan sette i gang, men først skal rederinnen og hennes papegøyer få litt oppmerksomhet siden jeg har vært bortreist en uke i Sør-Frankrike. Blir godt å komme hjem til henne litt også, og jeg kommer jo til å være borte resten av måneden. Dessverre er det ikke mulig for henne å bli med på en slik tur. Men vi kan i alle fall feire vårt treårs-jubileum denne helgen!

Slik som det ser ut nå hopper yngstejenta om bord som mannskap i Arendal og blir med til Kristiansand. Den etappen kan strengt tatt gjøres unna i løpet av en dag, men jeg regner med å bruke mellom to og fire dager med flere stopp og overnattinger underveis. Vi skal jo kose oss!

Totalt regner jeg med mellom sju og ti dager ned til Eigebrekk/Mandal. Det er avhengig av været, hvor lange etapper og hvor mange stopp jeg gjør, og ikke minst om jeg velger å ta en tur til Sverige eller ikke i begynnelsen av turen! Selve turen til Sverige sinker meg ikke mer enn et døgn hvis været er med meg.

Jeg kommer til å rapportere hver dag fra turen, med forbehold. Jeg planlegger å skrive litt om kvelden når jeg ligger ved en eller annen gjestebrygge, men jeg kan jo ikke garantere at det passer hver kveld.

Facebook-siden til Bergtatt vil jeg legge ut bilder og sikkert noen videokutt, både direktesendte og opptak mens jeg er underveis..

%d bloggere liker dette: