Båly gjestehavn (Spangereid)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 58°2’19.1″N 7°8’57.5″E
Besøkt antall ganger: 3 Sist besøkt: 8-9.06 2020 Webkamera: Nei.
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter. Strøm og vann. Søppel. WiFi. Kiosk, drivstoff, restauranter, fiskeutstyrsbutikk. Kiwi-butikk i gangavstand med mulighet for propan.
Havneavgift (for 29-foter): Vet ikke. Jeg lå bare noen få timer henholdsvis den 21. på vei til Farsund og deretter den 23. på vei tilbake fra Farsund. Måtte henvende meg i kiosken for betaling av havneavgift, men fikk da opplyst at det var gratis å ligge der på dagtid. Vet ikke om det er slik i toppsesongen også.
Fortøyning: I båser der det er merket om de er ledige eller ikke (grønnmerkede)..
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ganske greit. Vanlig landgang opp fra flytebrygga der jeg la meg langsides, men på landsiden er det en stor stålbjelke man må over, kan bli litt kinkig hvis man bruker rullestol. Handicaptoalett i servicebygget som ligger bak kiosken.

Ytterst på flytebrygga…

Som sagt oppholdt jeg meg bare noen få timer av gangen da jeg besøkte Båly.

Første gangen på vei sørover. Da ble jeg hentet med bil av venner og kjørt på en liten sightseeing som inkluderte vafler og besøk på Lindesnes fyr.

Etter returen fortsatte jeg gjennom Spangereidkanalen og endte opp i Farsund senere på kvelden.

På returen tre dager senere tok jeg også bare en pust i bakken, strakk meg litt i køya og handlet litt i kiosken før jeg fortsatte videre til Mandal.

I Spangereidkanalen august 2018. Foto: Wibecke Lie

Gjestehavna ligger ved innseilingen til Spangereidkanalen, som ble åpnet av dronning Sonja så sent som 5. juli 2007. Innseilingen fra kanalen og ut i Lenefjorden er helt fantastisk!

Fra gjestehavna er det også gangavstand til den nå snart verdensberømte restauranten Under. Den fikk en Michelin-stjerne i februar 2020.

En betongkoloss som er senket ned i sjøen med et gigantisk vindu slik at middagsgjestene kan sitte ved bordene og se ut på livet i havet på rundt fem meters dybde.

Den var fortsatt under bygging da jeg var her første gang i 2018, men åpnet i 2019 og har blitt både en nasjonal og internasjonal attraksjon med flere måneders ventelister.

Tror imidlertid ikke jeg bestiller bord på Under med det første. Litt dumt å være på venteliste et halvt år, for så å komme for sent på grunn av været og måtte avbestille. Man vet jo aldri når man er ute og reiser i båt!

Under fra landsiden i 2020

Mitt tredje besøk var i juni 2020. Da gjennomførte jeg først en jobbvakt fra båten for deretter å overnatte og dra videre til Mandal. Kiosken der man skal betale var stengt, men toaletter og dusj var åpne. Og restauranten Under var i full drift.

Var innom Kiwi-butikken og handlet inn litt proviant, og da oppdaget jeg at det er en propanautomat like ved butikken. Nyttig å vite for båtfolk som kanskje trenger påfyll. Riktignok et stykke å gå med beholderen, men har man en lav båt eller en jolle/gummibåt så kan man alltids ta den inn i kanalen og dra inn under en av broene på siden, Flere av disse har nemlig et lite bryggeanlegg og jeg så ved selvsyn at det kom småbåter inn der og la til mens de handlet i butikken. Så det kan jo være en mulighet.

OPPDATERING 2023: Jeg har ikke vært i Båly hittil denne sesongen, men har sett på bilder og fått vite av andre at den lange flytebrygga på innsiden av moloen er fjernet. Dermed er det bare ledige båser merket med grønt hos båtforeningen som er alternativet. For meg betyr det at det neppe blir særlig mange stopp her i framtiden.

Ut fra Spangereidkanalen og inn i Lenefjorden. Vakkert!

 

Related Images: