Båly gjestehavn (Spangereid)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 58°2’19.1″N 7°8’57.5″E
Besøkt antall ganger: 2 Sist besøkt: 23.8.2018 Webkamera: Nei.
Fasiliteter: Servicebygg med dusj og toaletter. Strøm og vann. Søppel. WiFi. Kiosk, drivstoff, restauranter, fiskeutstyrsbutikk. Kiwi-butikk i gangavstand. 
Havneavgift (for 24-foter): Vet ikke. Jeg lå bare noen få timer henholdsvis den 21. på vei til Farsund og deretter den 23. på vei tilbake fra Farsund. Måtte henvende meg i kiosken for betaling av havneavgift, men fikk da opplyst at det var gratis å ligge der på dagtid. Vet ikke om det er slik i toppsesongen også.
Fortøyning: Langsides kaikant ved flytebrygga som ligger opp til selve moloen, og i bås ved et par andre brygger der det er merket om de er ledige eller ikke.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Helt greit. Vanlig landgang opp fra flytebrygga der jeg la meg langsides. Handicaptoalett i servicebygget som ligger bak kiosken.

Ytterst på flytebrygga…

Som sagt oppholdt jeg meg bare noen få timer av gangen da jeg besøkte Båly.

Første gangen på vei sørover. Da ble jeg hentet med bil av venner og kjørt på en liten sightseeing som inkluderte vafler og besøk på Lindesnes fyr.

Etter returen fortsatte jeg gjennom Spangereidkanalen og endte opp i Farsund senere på kvelden.

På returen tre dager senere tok jeg også bare en pust i bakken, strakk meg litt i køya og handlet litt i kiosken før jeg fortsatte videre til Mandal.

I Spangereidkanalen august 2018

Gjestehavna ligger ved innseilingen til Spangereidkanalen, som ble åpnet av dronning Sonja så sent som 5. juli 2007. Innseilingen fra kanalen og ut i Lenefjorden er helt fantastisk!

Restauranten Under under bygging i 2018

Fra gjestehavna er det også gangavstand til den nå snart verdensberømte restauranten Under. Den fikk en Michelin-stjerne i februar 2020.

En betongkoloss som er senket ned i sjøen med et gigantisk vindu slik at middagsgjestene kan sitte ved bordene og se ut på livet i havet på rundt fem meters dybde.

Den var fortsatt under bygging da jeg var her i 2018, men åpnet i 2019 og har blitt både en nasjonal og internasjonal attraksjon med flere måneders ventelister.

Har planer om å komme tilbake hit med nybåten, men hvis været tillater det vil jeg prøve å runde Lindesnes enten på turen sørover eller på veien tilbake.

Tror imidlertid ikke jeg bestiller bord på Under med det første. Litt dumt å være på venteliste et halvt år, for så å komme for sent på grunn av været og måtte avbestille. Man vet jo aldri når man er ute og reiser i båt!

Ut fra Spangereidkanalen og inn i Lenefjorden. Vakkert!