Morsomme båtnavn

Dagens blogginnlegg er faktisk lånt fra min arbeidsgiver, NTB. Innlegget handler om nordmenns hang til å velge endel pussige navn på båtene sine. Saken er riktignok skrevet av meg, men opprinnelig laget for jobben min og sendt ut til jobbens kunder. Jeg har fått tillatelse fra NTB til å legge ut saken her på båtbloggen siden jeg synes at den passer bra her. Og faktisk har skrevet den selv… 😀

Saken skrev jeg i slutten av juli, i den siste uka jeg jobbet før jeg tok ferie. Teksten under er den samme som kom ut på NTBs linjer, men jeg har lagt til noen linjer om min egen båt helt på slutten, noe som ikke stod i den opprinnelige artikkelen.

Over 750.000 fritidsbåter seiler i norske farvann, og sommeren er naturlig nok hovedsesongen for norske båteiere. Tradisjonelt sett har båtene kvinnenavn, men noen drar det litt lenger.

Det finnes mye humor og livserkjennelse i en god del av de båtene som seiler, putrer og kjører rundt i den norske skjærgården. En gjenganger blant båter som koser seg i det fine sommerværet, er varianter av Costa, som for eksempel Costa Mye, Costa Nok, Costa Litt, Costa Mer, Costa Mindre, Costa Plenty – ja i det hele tatt, poenget er vel tydelig nok.

Penger er en gjenganger når det gjelder valg av båtnavn. Tom Konto 2, Pengesluk, Gjeldfrid, Pruta Nok, Kong Kurs III, Fattigmann II og Raka Fant er eksempler på dem som kanskje synes at båtlivet koster litt mer enn det de skulle ønske. Båten som er døpt Usenkelig II, vekker umiddelbart nysgjerrigheten – hva skjedde med den første? Og eieren av seilbåten med navn Steve Cooling har i alle fall sans for humor.

Båter med navn som Toppfart, Røde Lyn og Raskeladden er ikke nødvendigvis av den raskeste typen ettersom ironi gjerne er et utgangspunkt når man bestemmer båtnavnet. Og eierne bak båter med navn som Synkfrid, Badebalja, Ausefatet og Plopp-Plopp er kanskje ikke overbevist om at båten er sjøklar og sjøsikker? Eieren av Plunder og Heft har nok hatt nok å stri med!

Å kalle opp båten sin etter den fuglen er veldig populært i Norge.
Å kalle opp båten sin etter denne fuglen er veldig populært i Norge.

Det båtnavnet som er mest brukt blant fritidsbåter i Norge er imidlertid ganske så tradisjonelt. Ifølge listen som forsikringsselskapet If og Småbåtregisteret til Redningsselskapet har utarbeidet, så er Svanen det mest populære båtnavnet blant norske lystbåteiere.

Deretter følger Terna, Flipper og Skarven, før det første kvinnenavnet dukker opp, Aurora – som er navnet på morgenrødens gudinne. Aurora er populært over hele landet og det mest brukte kvinnenavnet på båt.

Den søkbare listen inneholder over 80.000 båtnavn, hvorav 35.000 er unike. Listen gir imidlertid ikke et bilde av hvordan navnsettingen av båter har forandret seg over tid. Listen tar nemlig utgangspunkt i båtens alder og ikke når den ble registrert. Derfor finner du for eksempel navnet til min båt, Bergtatt, under listen over navn fra 70-tallet, og ikke fra 2013 da jeg registrerte den.

Forøvrig har jeg planer om å få laget navneskilt til båten til neste sesong. Er litt usikker på om jeg skal få laget treskilt som kan skrues inn på siden eller om jeg skal bestille vinylbokstaver til å sette på siden. Jeg får tenke litt på det!

Du kan forøvrig søke selv på listen over båtnavn her!

Linker til noe av de stedene som opprinnelig publiserte saken:

NRK.no  ABC Nyheter  pluss en rekke aviser som har artikkelen skjult under en betalingsmur.

Saken skrev jeg opprinnelig på jobb for NTB.

Related Images:

Én kommentar til «Morsomme båtnavn»

  1. Hehe,er noen morsomme på Gressholmen og,Slitet,Gråsonen og Arven.Ellers så har vi jo Ting Tong som betyr noe som “steike gal” :). Flott innlegg

Kommentarer er stengt.