Om VHF

Standard Horizon HX870E

Bergtatt er endelig utstyrt med VHF-radio om bord, selv om jeg inntil videre kun har en bærbar.

Å ha en slik radio om bord er svært viktig for sikkerheten til sjøs, ikke bare for egen skyld – også for andres! Mobil og nettbrett fungerer ikke over alt hele tiden, noe en VHF-radio i utgangspunktet gjør.

Det finnes to typer VHF – stasjonær og bærbar. Den stasjonære er mye kraftigere i sendestyrke (25 watt) og krever egen fastmontert antenne, mens en håndholdt/bærbar VHF klarer seg uten ekstern antenne, men har en mye mindre rekkevidde på opp til 6 watt.

Til mitt bruk har jeg valgt en bærbar. Jeg oppholder meg alltid i nærheten av land, i nærheten av andre båter og landstasjoner, og har derfor blitt anbefalt en bærbar av andre mer erfarne båtfolk, som mener det er bra nok for meg med mitt bruksmønster.

Jeg valgte å anskaffe meg en Standard Horizon HX870E. Den har alle de egenskapene en håndholdt VHF må ha: Den har innebygget GPS, en egen Distress-knapp som du bare trykker inn og som sender posisjonen din til nærmeste kystradiostasjon og båter, og den både flyter og sender ut et lyssignal.

Jeg valgte å legge litt penger i den og betale rett under 3.000 kroner. En fastmontert er rimeligere, du kan få en for halvparten, men må også ha ekstra antenne og kabler, så i praksis blir det omtrent det samme. Du får også kjøpt rimeligere håndholdte.

Jeg tester den ut sesongen 2017 og avgjør da om jeg skal investere i en stasjonær i tillegg, men jeg tror vel at en bærbar holder for mitt bruk.

For å bruke en VHF lovlig må du ha lisens og et VHF-sertifikat. Jeg kjøpte boken “Mayday” – som er et pensumhefte for sertifikatet – og leste gjennom den mange, mange ganger før jeg tok eksamen på nett.

På nettsidene til Telenor Kystradio finnes en online VHF-simulator der du kan teste bruk av radioen, men mange oppgaver du kan øve deg på, og som har utgangspunkt i pensum.

Deretter kan du – som jeg gjorde – ta eksamen på nett. Du kan kombinere dette med et kurs – også det på nett – eller hvis du føler deg klar etter å ha pugget innholdet i boken og øvd deg på simulatoren – ta eksamen direkte.

Det finnes også mulighet til å ta praktiske kurs i regi av for eksempel Redningsselskapet – der vel helgekurs er mest vanlig.

Jeg anbefaler deg også å ta båtførerprøven og/eller kurs. Jeg valgte å ta et kurs over to dager, selv om jeg ifølge loven ikke trengte det. Plukket opp en god del tips da, og angrer ikke på det!

Les mer om mine erfaringer:

Båtførerprøven unnagjort  Da er VHF-valget gjort  Da var VHF-eksamen avlagt  Sertifikatet på plass!

Informasjon fra Telenor Kystradio   Informasjon om kurs fra Redningsselskapet