Åstol (Sverige)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 57°55’26.4″N 11°35’17.1″E
Besøkt antall ganger: Sist besøkt: Juni 2022. Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, søppel, vaskemaskin. Dagligvarebutikk (Handlar’n), kafeer og restauranter og museum. 
Havneavgift (for 29-foter): SEK 160 kroner inkludert strøm og vann i lavsesongen. Steg til 230 dagen etter jeg var der, så jeg slapp akkurat unna! Betaling skjer manuelt til havnevakt som har terminal. Forhåndsbestilling via Dockspot (kun bøye-plassene).. 
Fortøyning: Baug inn og bøyer/staker. Noen langsidesplasser ved kaia på sørsiden.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:: Egentlig ikke. Tungvint å komme seg i land fra baug. Ved kaia har båter med høyt fribord en fordel. En skipper med protese klarte å kravle seg på land ved hjelp av en krykke…

Åstol er noe for seg selv, en øy ute i havgapet med en veldig god og beskyttet havn, og i høyeste grad en klassisk “fiskerlandsby”. Heller ikke her er det all verdens å finne på, men på steder som dette er det mer givende å ta inn atmosfæren og sjarmen ved stedet.

Jeg la meg til langsides vei kaia på sydsiden (den var litt høy for meg, men jeg klarte akkurat å kravle meg på land), som ifølge andre båtfolk skal være den siden de religiøse holder til. Så vidt jeg kunne se var det i alle fall to bedehus på denne siden av øya…

På nordsiden – der hedningene visstnok skal holde til – er det bøyeplasser for gjestebåtene, noe jeg ikke helt klarer alene – ennå. Jeg har fått et lite tips, så jeg skal se om jeg kan få øvd meg litt på teknikken og se om jeg får det til. Den høye hekken gjør det til en utfordring når jeg er alene, men hva gjør jeg da hvis jeg kommer inn i en havn med kun bøyeplasser ledige?

Det er serviceanlegg med toaletter, dusjer og vaskemaskiner både på nordsiden og sørsiden, men hos meg var det oppussing på gang, så de var ikke tilgjengelige.

På sørsiden er det også en kafe og dagligvarebutikk, samt et lite museum. På nordsiden holder restauranten “Rökeriet” til med både mat og drikke og underholdning/konserter på menyen. Der legger det også til en charter/sightseeing-båt. Den kom to ganger mens jeg lå der. Restauranten var egentlig ikke åpnet for sesongen da jeg var der, men tok imot gjester fra sightseeingbåten – sikkert som en lukket selskap.

På min side gikk det en ferge som jeg tror kom fra Rönnäng i Kalvesundet, som du drar gjennom på vei til Åstol og sørover i retning Marstrand.

Åstol var nok et slikt sted hvor du lett fant hvilepulsen, og egentlig er det ganske deilig at det ikke var så mye å finne på der. Alle som en som jeg gikk forbi, både unge og voksne, hilste på meg, og i butikken støtte jeg på en fyr som jeg også snakket med på Klädesholmen. Han jobbet visst litt her og der i butikkene til denne kjeden! Han kjente meg jo igjen og spøkte mned at han kanskje så meg i Marstrand dagen etter!

Ved kaia der jeg lå var det også en tysk ganske stor seilbåt, som jeg støtte på senere på turen også, husker ikke helt i farta hvor det var jeg så dem igjen, men tror det kan ha vært Vrangö.

Åstol var et spesielt, men rolig og koselig sted som jeg gjerne kommer tilbake til.

Related Images: