Lillesand gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°14’52.2″N 8°22’44.9″E
Besøkt antall ganger: 6 Sist besøkt:  Oktober 2021 Webkamera: Nei Hjemmeside
Fasiliteter: Servicebygg med dusj, toaletter og vaskemaskin. Strøm og vann. Søppel. WiFi (på en måte). Dagligvarebutikker, restauranter, kafeer og puber i umiddelbar nærhet. Drivstoff på Lillesand Marina nord for gjestehavna – men dyreste dieselen jeg har vært borti! Så styr unna hvis det ikke er krise. 
Havneavgift (for 29-foter): 200 NOK. Automat/GoMarina
Fortøyning: Langsides og båser
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Vanlig rampe opp fra flytebryggene, noe brattere ved fjære sjø. Også eget handicaptoalett i servicebygget. Det er imidlertid det dårligste handicaptoalettet jeg har sett der doskåla er så lav at det er vanskelig å få satt seg ned. Vanligvis er det motsatt på et handicaptoalett! Da jeg var innom på returen i august 2018 så det ut til at dette toalettet ble benyttet som et felles åpent toalett for alle. Det var ingen kode eller noe slikt for å få benyttet det. Tydeligvis døgnåpent.

På plass med gamlebåten, har ikke vært der med nybåten ennå.

Lillesand gjestehavn ble besøkt på tampen av sesongen og koden jeg fikk på klistremerket virket ikke på den lukkede delen av servicebygget med toaletter, dusjer og vaskemaskiner. Irriterende.

WiFi-en er også en vits! Veldig dårlig og sakte og ustabilt, så jeg ga opp flere ganger og brukte vanlig 4G. Det advares riktignok på kommunens nettsider om at det kan være ustabilt ved mye trafikk, men dette var i slutten av august og det var ikke mange båter i gjestehavna! Legger du deg ytterst kan du bare glemme noen dekning.

Vann og strøm fungerte heldigvis!

Havna ligger jo rett i sentrum og det er masse butikker, kafeer og restauranter der, samt et sjøfartsmuseum som var stengt for sesongen. Flere av restaurantene var også stengt for sesongen, så det ut til, men jeg fant en liten pub der jeg så en fotballkamp der Vålerenga vant… Få besøkende, greit øl, men eneste de hadde å spise var pommes frites. Greit nok. Og jenta bak baren var ung og pen, men også sur og muggen. Smilte dog til stamgjestene. Hopper over Sjøbua neste gang jeg er der.

Jeg ble i Lillesand i to døgn på grunn av været da jeg var der andre gang, noe som ikke fristet til gjentakelse. Er nok ei gjestehavn som er koseligst om sommeren. Og er du uheldig med vindretningen kan det bli en urolig natt.

Stol nok for meg!

Når du drar ut fra gjestehavna ligger Lillesand Marina på babord side, bak redningsskøytene. Prisen på dieselen der var imidlertid den dyreste jeg har vært borti på flere år – 13,45 – på sensommeren! Drar ikke dit flere ganger! Kun nødstilfelle!

I det hele tatt sitter jeg ikke igjen med noe positivt inntrykk av Lillesand, men jeg må jo ta med i betraktningen at jeg lå der i dårlig vær og utenom sesongen, så alt fungerte nok ikke som det skulle. Jeg har droppet å legge til der de andre gangene jeg har vært i området.

Selve byen var jo en typisk koselig sørlandsidyll med flotte trehus og trange gater. Men stemningen der på sensommeren 2018 var ikke god. Men jeg prøver kanskje en gang til. Har jo ikke lagt til der med nybåten ennå, og det kan jo hende at betjeningen andre steder enn Sjøbua er hyggelige…

OPPDATERING 2020: Har vært der et par ganger til med nybåten og Lillesand vil nok fremdeles ikke være en av mine favoritthavner på Sørlandet, men jeg har litt flere positive erfaringer nå. Et måltid på Beddingen er å anbefale, god mat og hyggelig betjening. Men hovedsesongen avsluttes tidlig her i byen, så jeg var én dag for sent til å få besøkt byens museum…

Siden 2018 har også dieselen blitt noe billigere, men langt fra billig…