En liten TV-serie som kanskje har gått under radaren

Siden tidlig i sommer har jeg kost meg med en britisk TV-serie som jeg tilfeldigvis oppdaget på NRKs arkiv på nett. Jeg husker ikke helt hvordan jeg havnet på akkurat den serien, om den kom opp som et forslag eller om jeg søkte på noe annet, men plutselig dukket “Med kjærlighet for kanaler” opp på skjermen.

Episoden som dukket opp var en tur på Göta kanal, noe som i utgangspunktet vekket min interesse ettersom jeg jo har planer om å få tatt den turen en gang.

Det andre som vekket min interesse var de to hovedpersonene i denne koselige dokumentarserien, nemlig ekteparet Prunilla Scales og Timothy West. Hun spilte i sin tid kona til Basil (John Cleese) i fantastiske “Hotell i særklasse” (Fawlty Towers). Mens han har et veldig kjent ansikt, men jeg kan ikke helt huske hvor jeg har sett ham! Men jeg ser at han har vært med i en rekke TV-serier (bl.a. Poirot, Lewis, Lynley) som jeg har sett, og i mange filmer.

Han er fremdeles aktiv som teaterskuespiller, mens hun har måttet gi opp skuespilleryrket.

Begge er godt over 80 år og Prunilla er i ferd med å miste noe av hukommelsen, men de drar i denne TV-serien (som er to-tre år gammel) rundt på kanaler i Europa og i Storbritannia. De har i 40 år selv hatt en  “narrowboat” – en slik lang og relativ kort (i bredden) båt som er så typisk for engelske kanaler, men de bruker andre båttyper ute i Europa.

OPPDATERING: Etter at jeg skrev første versjonen av dette innlegget har jeg oppdaget at det er laget over 30 episoder av serien, så det som NRK har nå er vel bare begynnelsen. De har også dratt til for eksempel Egypt og India, så vi får håpe at NRK viser hele serien.

I TV-serien er forøvrig ordet “narrowboat” flere ganger oversatt til “lekter”! Sukk! 🙁

Uansett, de tar oss gjennom flere vakre kanaler i Storbritannia, men drar også altså til Sverige, Nederland og til Venezia, for å nevne noe. Nederland var også spesielt interessant for meg, ettersom jeg jo skal ta båten min dit om et par år. Riktignok en litt annen rute enn den de tok, men har jo tenkt meg innom Amsterdam også.

En koselig og veldig interessant serie som jeg anbefaler på det varmeste! Du kan også finne den på YouTube hvis du søker på “Great Canal Journeys”. En skikkelig “feelgood”-serie!

Selv kunne jeg godt tenke meg å leie en slik engelsk kanalbåt en gang!