Donsö (Sverige)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 57°35’55.1″N 11°47’27.7″E
Besøkt antall ganger: Sist besøkt: Juni 2022. Webkamera: Nei.  Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, søppel, vaskemaskin, septiktømming. Drivstoff. Dagligvarebutikk, kafè, pizzarestaurant, iskiosk, restaurant/hotell, jernvarebutikk med ganske godt utvalg i båtutstyr, ferge til Styrsö/Göteborg, innvendig grillplass, badebrygge. 
Havneavgift (for 29-foter): SEK 220 kroner inkludert strøm og vann. Betaling skjer via en automat ved havnekontoret.
Fortøyning: Hovedsakelig langsidesplasser langs fire flytebrygger, tre innenfor moloen på nordvestlig side og en på motsatt side. Også muligheter for å legge seg i grønnskiltede båser i resten av havna.                            
Tilrettelagt for funksjonshemmede:: Greit å komme seg fra båten når man ligger langsides, vanlige ramper opp til fastlandet. Rullestolramper til handicaptoalettene.

Donsö ligger sør for Göteborg og er en ganske stor øy og en ganske så stor havn. Samtidig er det en veldig rolig havn og sted, selv ved ganske så fullt belegg så var det likevel ganske rolig her. Og jeg har alltid et godt øye til gjestehavner som tilbyr langsidesplasser, og her er det nettopp disse som dominerer.

Det er to servicebygg i havna, hvis jeg ikke tar helt feil. På molosiden der jeg lå ligger servicebygget på høyre side rett etter at man har gått forbi hotellet/restauranten Isbolaget. Rent og pent og handicaptoalett.

Avgift for bruk av vaskemaskin og tørketrommel betales på automaten ved havnekontoret, som ligger 50 meter lenger inn. Men det er kun et lite avlukke med én vaskemaskin og én tørketrommel – veldig lite til å være en såpass stor gjestehavn.

Det andre serviceanlegget ligger på motsatt side av havna, jeg stakk ikke innom der.

På motsatt side ligger også en ganske så stor ICA-butikk, samt at man går forbi både en isvogn og en pizzarestaurant på vei bort dit. På molosiden er det en badebrygge som var populær å stupe fra, og et stort rom med masse sitteplasser og griller som man kan benytte.

Det foretrukne kjøretøyet på Donsö

På utsiden litt lenger sør ligger også en “sjömacka” med drivstoffylling og kioskvarer.

Hovedtransportmiddelet på Donsö er en slags golfbiler! Man må visstnok ha spesialtillatelse/være yrkestransport for å kunne benytte vanlig bil. Øya er i utgangspunktet bilfri.

Selv om Donsö både er rimelig og en fin havn, så klarte jeg ikke helt å like meg der. Vet ikke helt hvorfor, kanskje den var såpass stor at det ble litt upersonlig? Likte med mye bedre på øya sør for Donsö, Vrångö. Vil dog ikke utelukke at jeg havner her igjen!

Øya er også kjent for å være hjemmehavn for en stor andel rederier, både små og store. Langs moloen er derfor flaggstengene prydet med rederiflagg, ikke nasjonalflagg.

Donsø er også en aktiv fiskehavn med små og store fiskefartøy. De aller største fortøyer på utsiden av moloen og ved dypvannskaia lenger sør. Det går ferge inn til Saltholmen i utkanten av Göteborg. Derfra kommer du inn til sentrum med trikk eller buss. Ferga stopper også på naboøya Styrsö.

 

Related Images: