Strømtangen fyr (Fredrikstad)

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°9’18.9″N 10°49’48.1″E
Antall besøk: 2 Sist besøkt: Høsten 2018 Hjemmeside.
Fasiliteter: Grillplass, utedo.
Fortøyning: Langsides. Mulig baug med anker i toppsesongen. 
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei.

Får to anker for idyllen og stemningen. Bryggene som er bygget opp på frivillig basis på østsiden av fyrholmen, kan brukes av fritidsbåter. Endel av bryggene er forbeholdt de som leier bygningene. Både fyrmesterboligen og et av de restaurerte naustene kan nemlig leies til selskap og overnattinger via Oslofjordens Friluftsråd.

Strømtangen er et veldig enkelt og rustikt sted. Bryggene er fine og velholdte, og de tre naustene ved bryggene er pusset opp og restaurert. Mellom to av dem er det anlagt en liten plass med en stor utegrillplass, samt benker til å sitte på.

Litt lenger ut i skogen skal det også finnes en utedo, noe jeg ikke så etter da jeg besøkte stedet!

imageDette er helt klart en liten bortgjemt sommeridyll! Selv i november var det noe idyllisk, men samtidig tøft preg over stedet. Det går en sti fra bryggene på østsiden til selve fyret og fyrmesterboligen på sørvestsiden av holmen. Det er også en bitteliten sandstrand på nordsiden.

For funksjonshemmede byr nok et besøk på Strømtangen på utfordringer. Å komme seg til selve fyret er umulig hvis man sitter i rullestol. Det samme gjelder nok stien til utedoen også. Ved å fortøye longside (som strengt tatt er eneste mulighet) kan man imidlertid komme seg i land på bryggene og benytte grillplassen.

Selve ankomsten skjer fra sør inn Strømsund, eller fra vest gjennom den trange og grunne bukta. Der er maks dybde 1 meter,  man må holde seg midt i og utvise stor forsiktighet.

Selv valgte jeg ved mitt besøk, siden jeg var alene om bord og med tanke på at det var i november, å kjøre ut via Strømsund og deretter runde fyret på vestsiden på vei nordover.

Det er ingen havneavgift for å benytte bryggene, men det er et oppslag der man oppfordrer besøkende til å yte en skjerv til vedlikeholdet som skjer på frivillig basis. Man kan enten legge penger i en konvolutt som man legger i en kasse, eller betale inn til et kontonummer.