Om båtnavn på 8. mars

I dag er det jo den internasjonale kvinnedagen. Da tenkte jeg at jeg skulle skrive noen ord om hvorfor det har blitt en tradisjon med kvinnelige navn på båter. Samtidig benytter jeg selvsagt anledningen til å gratulere alle rederinner og kvinnelige skippere med dagen!

Godeste Bergtatt er hverken fugl eller fisk i så måte. Navnet kan være både hankjønn og hunkjønn egentlig. Og litt avhengig av humør ser jeg på den som både en god kamerat eller en god venninne… Som snekke har jo båten de kvinnelige formene jeg setter pris på, litt rund og fyldig! 😀

Navnet til min båt var forøvrig det faktisk en kvinne som foreslo! Takk for det til Bettina Austveg! Forøvrig er Bergtatt et navn jeg har brukt ved flere tidligere anledninger tidligere. 

Enhver båt med respekt for seg selv skal visstnok ha en gudmor. Denne tradisjonen holdes i hevd fremdeles og følges konsekvent, i alle fall blant rederier. Gudmor og champagne er en nødvendighet når en båt skal døpes, ifølge de som har greie på det… Om det siste er så vanlig når det gjelder fritidsbåter er en annen sak… Kanskje jeg burde la jentene mine stå for en slik dåp når navneskiltene til båten er klare? Jeg har jo navning av båten på den svært lange lista jeg har satt opp over ting som skal/bør/må gjøres…

Ifølge flere kilder på nettet så oppstod tradisjonen med kvinnenavn på båter fordi man ønsket å hedre kvinnen som satt hjemme og ventet på mannen som var på sjøen. Det var jo slike i gamle dager at sjøfolk stort sett var enbetydende med menn.

Et sted fant jeg denne oversikten over årsaker:

  • Lokker med forføriske linjer
  • Tåler ingen overbelastning
  • Bytter navn når hun skifter eier
  • Koster mer i vedlikehold enn eieren hadde regnet med
  • Kan dra med seg mann og mus ned i dypet
  • Må sparkles og pusses før hun skal ut på tokt
  • Blir med årene sprukken og vrien og manøvrere
  • I et ubevoktet øyeblikk kan hun ta makten

Vel, vel… 😀

En annen forklaring er at gjenstander generelt omtales ofte som “hun”, hvorpå de gis damenavn. Og en båt er vel per definisjon en gjenstand. Den definisjonen gjelder IKKE en kvinne – for bare å understreke det!

I en sak jeg først skrev for jobben, og senere publiserte her på bloggen i fjor høst, kom imidlertid det første kvinnelige navnet blant listen over de mest populære norske båtnavnene først på femteplass. Kvinnenavnet “Aurora” måtte se seg slått både av Svanen (mest populært) og Terna, Flipper og Skarven.