Kirkehamn (Hidra)

Posisjon: 58°14’2.9″N 6°31’55.1″E
Besøkt antall ganger: 2 Sist besøkt: September 2023  Webkamera: Nei  
Fasiliteter: Toaletter og vaskemaskinrom. Kafé. Mulighet for strøm. Drivstoff-fylling i havna. Butikk.
Havneavgift (for 29-foter): 150 kroner som vippses. 50 kroner for strøm. Dette gjelder anlegget ved fiskehavnen, vet ikke hva det koster på motsatt side.
Fortøyning: Langsides eller i bås.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:  Nei. Trapp for å komme opp på gatenivå. Men man kommer seg greit fra båten på longsideplass og til kafeen…I fiskerihavna er det vanlig rampe fra brygga og opp til land.
Kirkehamn er et koselig lite tettsted på øya Hidra. Det er ikke snakk om noen gjestehavn, men noen gjesteplasser som ligger i tilknytning til stedets kafé. OBS: Har i ettertid fått vite at det også er gjesteplasser på andre siden av der jeg la meg.
 
Jeg ankom dagen etter at kafeen var stengt for sesongen og jeg kunne ikke se at det var noen betaling for å ligge der. Mulig det må betales noe i kafeen hvis man ankommer i sommersesongen? Det var så stille og øde da jeg kom der at jeg egentlig ikke fikk noe spesielt inntrykk av stedet ellers.
 
Gjesteplassene er på utsiden av en litt sliten brygge, samt i noen dobbeltbåser på nordsiden. Båsene på motsatt side er private plasser.
 
Like ved gjestebrygga er det også et gjestgiveri som tilbyr overnatting, slik jeg har forstått det. Også det i sommersesongen. 
Hvis du har en lang landstrømskabel og det ikke er fullt av båter på brygga, så er det noen få uttak til strøm på kafebygningen.
 
OPPDATERT 2023:
Etter at jeg var her for tre år siden fikk jeg vite at det var andre steder å legge seg til også. Så på mitt andre besøk la jeg meg til i fiskehavna som ligger tvers over sundet fra den kafeen (nå isbar) jeg lå ved i 2020.
 
Her fant jeg en brygge på sørsiden som var merket gjestebrygge, og la meg til der etter først å ha lagt meg til en av bryggene med store gummidekk for å orientere meg litt. De bryggene er nok for fiskebåtene. Der er det også drivstoffmuligheter. På styrbord side når du kommer inn havna.
 
Ved gjestebrygga er det strømmuligheter hvis du har en lang landstrømkabel/skjøteledning. Stolpen står nemlig på land og er den eneste som er der. Den har også kun vanlig “kjøkkenkontakt” som jeg kaller det, altså vanlig jordet to-pins. Der er også den eneste slangen med vann plassert. Ingenting på selve brygga.
 
Luka til strømstolpen skal ifølge oppslaget være låst og nøkkelen ligge i en postkasse ved servicebygget. Men lokket var åpent da jeg lå der. Serviceanlegget er standard, ikke noe voldsomt standard, men ikke det verste jeg har sett heller. Skal visst være vaskemaskin også, men ikke der jeg var. Kan hende det var den andre døra, som var låst.
 
Dette servicebygget deler du for øvrig med bobilgjestene.
 
Ifølge diverse havneguider og havnebøker kan man også legge seg ved den kommunale kaia lenger inn i sundet. Jeg var innom der fra landsiden og der jobbes det med et kystkultursenter, men det var ledige plasser der. Så ut til å være strømuttak på veggen.
 
Er du først i Kirkehamn anbefaler jeg å ta en tur opp til Hågåsen og restene av det tyske kystfortet der. Der får du en fantastisk utsikt både utover Nordsjøen nordover og over store deler av Kirkehamn. Du går opp bilveien til høyre for butikken. På toppen går du over til høyre side av veien, der er det en grusvei som går oppover. Det er en infotavle helt i begynnelsen.  Det tok meg cirka en time og femten minutter fra gjestebrygga og opp til toppen. Stort sett grusvei helt fram til du kommer opp. Verdt turen!
 
 
 

Related Images: