Son gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°31’27.1″N 10°41’7.9″E
Besøkt antall ganger: 14 Sist besøkt: 30.11.22 Webkamera: 1 2 3 4 5 6 7 8 Hjemmeside
Fasiliteter: Strøm, vann, toaletter, dusj, internett, vaskemaskiner, boklån, septiktømming..
Butikk, kafe og båtutstyrsbutikk i umiddelbar nærhet.
Havneavgift (for 29-foter): 340 NOK. Automat. Dockspot.
Fortøyning: Bås og langsides. 
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ja, egen handicapbrygge. Bra Son! Men et stort minus at den hverken har strøm eller vann! Er kanskje strengt tatt ikke beregnet på overnatting.

IMG_0266webFørste gang jeg besøkte Son var da jeg og mine to døtre dro på en tre dager lang båttur i august 2014. Vi overnattet første natt nettopp i gjestehavna i Son, og ankom havna da klokka var litt før 22.

I midten av august – og på en torsdag – var det ikke veldig mange andre båter å se i havna da vi kom, og i tillegg var det jo begynt å blir mørkt. Men vi fant fram til betalingsautomaten, som sto helt oppe ved servicebygget. På kvitteringen stod også kode til låsen til servicebygget, og koden til det trådløse nettverket.

Inne i selve bygget er det rene og flotte toaletter, dusjrom og vaskemaskiner, samt en liten avdeling med bøker til byttelån (legg-igjen-en-bok-og-lån-med-deg-en-annen-prinsippet).

Nå trengte vi ikke å bruke annet enn toalett og fortøyningsbåsen, og slikt sett var kanskje 250 kroner noe i overkant? Hadde vi kommet på formiddagen og fått med oss Son i tillegg ville det kanskje ikke vært så ille.

På plass i Son med gamlebåten

Denne gangen kom vi altså sent, lagde en sen middag i båten og sov til ti-tiden dagen etter. Da hadde vi to timer på oss til å handle og se litt av stedet før vi måtte dra, for da gikk billetten ut. Litt lite igjen for pengene kanskje…

Men gjestehavna er flott den, og gjestebrygga er den første du får på styrbord side når du kommer inn. Etterpå fant vi også ut at det var mulig å legge seg longside helt inne ved bryggene langs land.

Noe irriterende synes jeg det er at prisene ikke står oppført på hjemmesiden. På den positive siden er vel dette den gjestehavna som har flest webkameraer tilgjengelig – hele åtte! Da er det fort gjort å sjekke om det ser fullt ut eller ikke, noe jeg liker å ha muligheten til.

Mitt andre besøk ble gjennomført i oktober 2015, og mitt tredje i november. Begge gangene la jeg til ved handicapbrygga og overnattet. Gjestehavna kjørte da et lavsesongstilbud der alle båter betalte 250 kr – som er prisen for båter opp til 29 fot. Sikkert fint for de som har store båter, men en som jeg, som altså har en 24 fots båt, må altså betale høysesongpris hele året… Tydelig hva slags kunder de ønsker å ha!

De seneste årene er det blitt enda verre. Nederste trinn er nå satt til under 39 fot og prisen er satt opp til 340 kroner. Så ved mitt besøk i november 2022 betalte jeg full pris, like mye som om det hadde vært på sommeren! 

Ved drivstoffbrygga med nybåten

Det er også fint med egen handicap-brygge, og det er den eneste gjestehavna jeg har vært i som har en slik brygge. Men det er et stort minus ved den, og det er at at det hverken er strøm eller vann tilgjengelig på den? Trenger ikke funksjonshemmede det like mye som andre båtfolk? Brygga er tydeligvis mest ment for av- og pålessing eller dagsopphold, og drar dermed egentlig det positive førsteinntrykket med en slik brygge ganske kraftig ned!

Dessverre er det også blitt slik at jeg unngår denne havna når jeg kan, spesielt utenfor høysesongen, på grunn av det noe provoserende “pristilbudet”.  De burde heller ha gjort som for eksempel i Mandal, der prisen halveres for alle båtstørrelser i lavsesongen.

Akkurat som på Aker Brygge gjestehavn føler jeg meg egentlig ikke så veldig velkommen i en 24-foter i Son, det er helt tydelig hva slags kunder de ønsker å ha! Jeg har overnattet der ved noen tilfeller, men kommer heretter til å velge enten Moss eller Oscarsborg istedenfor. Du får mer for en rimeligere penge i begge disse havnene.

Har besøkt Son flere ganger enn det som står oppført, blant annet for å tanke, samt en overnatting hvor jeg lånte en privat plass. Men greit å ligge her på en dagplass for å kunne handle på butikken eller ta en matbit på en av de mange restaurantene i området. Har foreløpig bare prøvd to av dem. Son er jo et koselig sted. Har også møtt havnesjefen – som ble kåret til Årets Havnevert i 2016 – og han virket jo hyggelig nok.

Men dette er altså langt fra favoritthavna mi. Og det er prisnivået året rundt samt at de opererer med høyere minsteklasser i størrelse enn omtrent alle andre gjestehavner jeg har besøkt, som gjør at jeg fortsatt unngår Son hvis jeg ikke må.

 

 

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.