Lindøya

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°53’30.3″N 10°43’16.1″E
Totalt antall besøk 12 Sist besøkt: 17.5. 2019
Fasiliteter: Kiosk, drivstoff, båtutstyr, toaletter.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Kommer du med egen båt og legger til ved flytebrygga er det noe bratt opp til hovedbrygga. Problematisk for folk i rullestol. Men stiene/gangveiene rundt om på øya er greie å ferdes på.

Lindøya i 2014, før brannen

OBS: Kioskbygningen på Lindøya brant ned til grunnen i august 2015. Det kom opp ny drivstoffpumper der i 2017, men det er såkalt biodiesel og prisene er i tillegg ikke spesielt rimelige, så jeg har ikke besøkt Lindøya på flere år. Usikker på om det er noen kioskvirksomhet der om sommeren nå.

Bortsett fra drivstoff (24-timers automat) og båthavn er det også to flytebrygger til venstre for selve drivstoffkaia. Flytebryggene har jeg lagt til et par ganger når jeg har tatt meg en rundtur på selve øya.

Det er mye å se på selve øya, en rusletur kan trygt anbefales. De små mini-husene i glade farger er en opplevelse som er verd turen rundt på øya alene. De dukket opp i 1920-årene, før det var det mer enkle hytter som var ført opp. Strøm og vann kom til Lindøya i henholdsvis 1954 og 1960.

Det er totalt 300 hytter der, og det er kun lov å ha fargene rød, gul eller grønn. Størrelsene på hyttene er regulert til maks grunnflate på 32 kvadratmeter for hytte med hems og 40 kvadratmeter for hytte uten hems. Hyttene skal være oppført i tre.

Lindøya 2020

Sommeren 1920 ble forøvrig Lindøya en kort tid brukt som sjøflyplass for fly som gikk til Stavanger, Haugesund og Bergen. Men etter noen få måneder ble den lagt ned da det ikke var økonomisk grunnlag for drift.

Sju år senere ble det anlagt en sjøflyplass på naboøya Gressholmen, som i praksis var Norges hovedflyplass inntil Fornebu overtok. På Gressholmen står det grønne hangaren fortsatt der, sammen med rampa fra den tiden det var sjøflybase der.

Det er en slags butikk/kafe lenger inn, men den skal ikke ha vært i drift på mange år. Vet ikke om det har vært noen endringer der etter at kiosken ved kaia brant ned? Jeg er jo stort sett der utenom toppsesongen, så det kan jo hende at det er noe åpent der da?

Jeg skal ta en ny tur dit snart for å kunne oppdatere med litt mer informasjon.

Kiosken ved pumpene har også noe båtutstyr, olje og slikt til salgs. Pølse og burger kan du visst få også. Og is.

Sistnevnte hadde jeg tenkt å kjøpe mye av i sommer, men besøkene har det ikke blitt noe av fordi jeg har irritert meg sånn over den høye dieselprisen. Og jeg drar ikke innom Lindøya bare for å kjøpe is…

Les om Turguiden til Osloøyene her!

Lindøya i 2014. Båten til høyre, som ble brukt som bobåt, er nå solgt og borte.

 

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.