Lindøya

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 59°53’30.3″N 10°43’16.1″E
Totalt antall besøk 12 Sist besøkt: 17.5. 2019
Fasiliteter: Drivstoff, sommeråpen butikk lenger inn på øya
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Delvis. Kommer du med egen båt og legger til ved flytebrygga er det noe bratt opp til hovedbrygga. Problematisk for folk i rullestol. Men stiene/gangveiene rundt om på øya er greie å ferdes på.

Lindøya i 2014, før brannen

OBS: Kioskbygningen på Lindøya brant ned til grunnen i august 2015. Det kom opp ny drivstoffpumper der i 2017, men det er såkalt biodiesel og prisene er i tillegg ikke spesielt rimelige, så jeg har ikke besøkt Lindøya på flere år. Usikker på om det er noen kioskvirksomhet der om sommeren nå.

Bortsett fra drivstoff (24-timers automat) og båthavn er det også to flytebrygger til venstre for selve drivstoffkaia. Flytebryggene har jeg lagt til et par ganger når jeg har tatt meg en rundtur på selve øya.

Det er mye å se på selve øya, en rusletur kan trygt anbefales. De små mini-husene i glade farger er en opplevelse som er verd turen rundt på øya alene. De dukket opp i 1920-årene, før det var det mer enkle hytter som var ført opp. Strøm og vann kom til Lindøya i henholdsvis 1954 og 1960.

Lindøya 2020

Det er totalt 300 hytter der, og det er kun lov å ha fargene rød, gul eller grønn. Størrelsene på hyttene er regulert til maks grunnflate på 32 kvadratmeter for hytte med hems og 40 kvadratmeter for hytte uten hems. Hyttene skal være oppført i tre.

Sommeren 1920 ble forøvrig Lindøya en kort tid brukt som sjøflyplass for fly som gikk til Stavanger, Haugesund og Bergen. Men etter noen få måneder ble den lagt ned da det ikke var økonomisk grunnlag for drift.

Sju år senere ble det anlagt en sjøflyplass på naboøya Gressholmen, som i praksis var Norges hovedflyplass inntil Fornebu overtok. På Gressholmen står det grønne hangaren fortsatt der, sammen med rampa fra den tiden det var sjøflybase der.

Jeg har ikke vært i land på øya på mange år, men har etter hvert fått med meg at det er liv i den nedlagte butikken igjen, og at det har vært det i flere år. Den er vel kun åpen om våren/sommeren, tror jeg. I alle fall vinterstengt.

Lindøya 2023

OPPDATERING 2023:

Det foregår byggearbeider på nordsiden der drivstoffsalget var. Usikker på hva som er planene framover, men de jobber i alle fall med å utbedre brygga nå i januar 2023. Regner med at de planlegger å være ferdige til sommeren.

Sannsynligvis kommer det vel også nye drivstoffpumper der når de er ferdige, men per januar 2023 er det ikke mulig å legge til eller fylle noe der.

Må vel kanskje ta en tur innom der igjen i løpet av 2023 for å oppdatere med informasjon og bilder. Er jo en koselig øy å rusle rundt på.

Les om Turguiden til Osloøyene her!

 

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.