Mandal gjestehavn

Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 58°1’28.2″N 7°27’8.9″E
Besøkt antall ganger: 9 Sist besøkt: September 2023.  Webkamera: Nei. Hjemmeside
Fasiliteter: Servicebygg med dusj, toaletter og vaskemaskin/tørketromler (60/40). Strøm og vann. Søppel. WiFi. Septiktømming og diesel i nærheten (styrbord side ved innseilingen til elva), Dagligvarebutikker, kjøpesenter, restauranter og puber og det meste du kan forlange i umiddelbar nærhet. 
Havneavgift (for 29-foter):232 NOK (hovedsesongen) pluss 75,- i strøm (kan velges bort). Etter 31.8 er prisen 129 kr pluss strønm. Automat. Avgiften gjelder etter kl.18 og fram til kl.09 dagen etter. Men ettersom det er gratis å ligge der på dagtid kan du altså ligge der fram til da uten å betale ekstra.
Fortøyning: Langsides ved flytebrygge på pir 1, de øvrige, pir 2,3,4 og 5, er båser. Det er også noen longsideplasser mellom pirene samt rett etter den andre broa på babord side ved Øvrebyen. Også utenfor kulturhuset Buen er det longsideplasser.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:  Delvis. Vanlig rampe opp fra flytebryggene, noe brattere ved fjære sjø. Også eget handicaptoalett i servicebygget.

Gjestehavna i Mandal ligger sentralt midt i byen i elva. Den første piren får du på babord side og det er den eneste (som jeg vet om) som du kan legge til longside på begge sider. De øvrige lenger inn er vanlige båsplasser. 

Jeg betalte bare 100 kroner (2018) ettersom jeg kom utenom hovedsesongen og prisene var halvert. Usikker på om servicebygget var åpent ettersom du måtte kjøpe et gjestekort og fylle det opp med en viss sum for å kunne få adgang til servicebygget og benytte dusjer og toaletter. Jeg valgte å ikke kjøpe et slikt kort denne gangen, men det er det samme systemet som gjestehavna i Halden bruker, med én viktig forskjell: Her kan du nemlig resirkulere kortet, noe som er mye mer miljøvennlig, og noe Halden ikke gjør. Det synes jeg er veldig positivt!

Siden gjestehavna ligger så sentralt er det kort vei til det meste, og du ser det nye kulturhuset, den nye gangbroa over til huset (som visst også rommer kino), og ikke minst den berømte rogna, fra der du ligger.

Jeg kan anbefale både fiskekakene og laksewrapsene som du får kjøpt i fiskehallen som ligger like ved siden av pir 1 – eller mellom pir 1 og pir 2 om du vil. Det smakte utmerket!

OPPDATERING:  I 2021 er utsalget lagt ned og flyttet til Malmø. Uforståelig! Sommeren 2023 var det is-kiosk i lokalene. Fiskeutsalget skal antakelig tilbake til havneområdet etter hvert.

Mandal er en veldig koselig by og et sted jeg gjerne kommer tilbake til.

Et besøk i butikken hos Salvesen er et must. Masse fiskeutstyr og båtutstyr – og ser du ikke det du leter etter så er det bare å spørre, og de kan finne det meste! 

Selv kjøpte jeg en ordentlig skipperlue – en “blankis” – som jeg foretrekker framfor den hvite karnevalsluen med kapteinsstriper og anker på…

OPPDATERING: Mitt andre besøk her var i månedskiftet mai-juni 2020, hvor jeg lå her tre dager i pinsen. Fortsatt halv pris på havneavgiften.  Da jeg var her to måneder senere var det vanlig pris. 

OPPDATERING 2021: I 2021 har noen av pirene med flytebrygger blitt oppgradert, blant annet med flere strømstolper, noe som er veldig bra ettersom det var for få stolper tidligere, så man kunne legge seg til med flere båsplasser ledige, men oppleve at det ikke var noen ledige strømuttak.

OPPDATERING 2023: Ved dette besøket brukte jeg serviceanlegget både til vask og dusj og kan opplyse at det ser veldig bra ut. Også veldig praktisk at man bare fyller opp penger på havnekortet og slipper å ha et lager med 20-kroninger og 10-kroninger… 

Havna er dog blitt noe dyrere og de tar et tillegg for strøm (som er forståelig med de galopperende strømprisene), men fortsatt er den ganske billig, i alle fall utenfor hovedsesongen. Er en av mine favoritthavner på Sørlandet. Sommeren 2022 og sommeren 2023 er det iskiosk i de gamle lokalene til fiskeutsalget, som nå er malt knall rosa. Bygningen skal rives etter hevrt.

Mandal

 

Related Images: