Sæbø gjestehavn

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 62°12’26.3″N 6°28’42.1″E
Antall besøk: 1 Sist besøkt: 30.-31.08 2021
Fasiliteter: Strøm og vann. Restaurant i tilknytning til hotellet. Toaletter og dusj. Drivstoff. Søppel. Øvrige butikker (2 x Joker) og restauranter i kort avstand fra gjestehavna.
Havneavgift (for 29-foter): 175 NOK. Betales i hotellresepsjonen.
Fortøyning: Baug/akter mot brygge og anker. Langsides.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Ikke spesielt. Til dels bratte ramper.

Denne gjestehavna drives av hotellet – Sagafjord – som er et meget spesielt hotell med idyllisk beliggenhet. Jeg hverken spiste eller overnattet på hotellet, men har en mistanke om at det ikke befinner seg i nederste del av prisskalaen, for å si det slik.

Gjestehavnsavgiften er hyggelig, 175 kroner er absolutt godkjent og det er et eget servicebygg med dusj og toaletter. Strømløsningen er noe uortodoks ettersom det ikke er strømstolper på selve bryggene, men på land. Er du alene om bord er det greit med litt lassokunnskaper…

Dieselen var den dyreste jeg fylte på Vestlandet – 13 kroner måtte jeg ut med! Surt å oppdage dagen etter at rett over fjorden, ved gamle Trandal brygge, lå det et nytt drivstoffanlegg der prisen på diesel lå på 11,50….

Å fylle diesel i Sæbø var for øvrig en liten opplevelse i seg selv. Her foregår fylling helmanuelt! Det betyr at du må legge til ved dieselbrygga og deretter rusle bort til hotellresepsjonen der resepsjonisten så blir med deg over til dieselbrygga, låser opp en dør og starter pumpa… Så fyller du opp og resepsjonisten tar fram kalkulatoren og regner ut hvor mye du skal betale… Ingen automat eller noe slikt altså. Og dyrt…

Tungvint å koble seg til strøm her

Men god og hyggelig service i det minste!

Selve Sæbø er et lite og koselig sted med flere butikker og restauranter og fergekai. Var ganske øde i slutten av august, men er nok adskillig mer livat om sommeren. Det er også campingplass her, og jeg vil tro at hotellet, som er ganske unikt, også er fullbooket om sommeren. Og gjestehavna tilsvarende populær.

Sæbø ble for alvor satt på kartet da det var filminnspilling i nærheten og selveste Scarlett Johansson var innom butikken…

Det er faktisk to Joker-butikker omtrent rett ved siden av hverandre, og det er de eneste to dagligvarebutikkene i Sæbø… Det både høres og ser litt merkelig ut, men da jeg spurte innehaveren av denne ene butikken (veldig hyggelig fyr for øvrig) fortalte han at det egentlig hadde vært tre dagligvarebutikker før, så la den ene ned og den andre kjeden som var igjen trakk seg også ut. Men innehaveren av den butikken ønsket å fortsette å drive butikk, og de eneste som var villige til å satse var Norgesgruppen.

Et sted med noen få hundre innbyggere, men to butikker i samme kjede – ved siden av hverandre…

Så er det slik at de forskjellige butikkjedene Norgesgruppene har er tilpasset ut ifra beliggenhet, størrelse og slikt, og det eneste butikkonseptet som da passet på Sæbø var Joker-konseptet. Så dermed endte det opp med to Joker-butikker nesten vegg-i-vegg med hverandre som drives av to forskjellige drivere.

Det ville ikke sett så rart ut hvis de hadde ligget to forskjellige steder i Sæbø, men det blir litt rart når de ligger knappe 50 meter fra hverandre… Innehaveren av butikken til venstre (som jeg og Scarlett var inne i…) fortalte at det går greit med begge, men at de nok først og fremst lever av turistsesongen da folketallet i Sæbø blir mangedoblet.