Valle Gjestehavn (Bamble)

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 58°55’47.7″N 9°33’42.5″E
Besøkt antall ganger: 6 Sist besøkt: September 2023  Webkamera: Nei
Fasiliteter: Servicebygg med dusj, toaletter og vaskemaskin. Strøm og vann. Søppel. Restaurant, isbar, blomsterbutikk, klesbutikk, dagligvarebutikk, båtutstyrsbutikk. Lekestativer for barn. Drivstoff (dyrt!).
Havneavgift (for 29-foter): 280 NOK  – hele året! Betales via QR-kode til nettside eller i Sjøbua.
Fortøyning: Langsides og i bås.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:  Ja. Det er rullestolrampe opp fra flytebryggene. Også eget handicaptoalett (som jeg ikke sjekket).

Valle by night…

Det var fullt i Stavern, så vi valgte å krysse Langesundbukta. Siden dette (for en gangs skyld når det gjelder meg) var i fellesferien (sist i juli) regnet jeg nesten med at det var fullt i Kragerø også, men vi måtte jo finne et sted å overnatte. Vi overveide et par uthavner, men endte opp her.

Etter å ha sjekket havneguider og fått tips på sosiale medier, valgte vi å prøve tipset om Valle, som ligger på innsiden av Vågøya. På styrbord side for deg når du er på vei fra Stavern til Kragerø og har passert Langesundbukta og kommet inn i skjærgården for å dra gjennom Kreppa.

Gjestehavna ligger litt bortgjemt innerst i Vågøyfjorden og vi ankom den etter at det var blitt mørkt. Faktisk såpass mørkt at vi ikke fikk øye på den ytterste flytebrygga før vi nærmest var tett på den. Det var nemlig ikke noe lys på den ytterste brygga (senere forstod vi det åpenbare: Det var fordi det ikke var strøm på den, og da heller ikke på strømstolpene), og siden jeg ikke hadde vært der før, så la vi oss på den første og beste plassen på den nærmeste brygga.

Klokka var nærmere 23 på kvelden og restauranten var i ferd med å stenge. Alt annet var også stengt, men vi ruslet nå da litt rundt på stedet – fikk brukt toalettene og konstatert at det var et slags mini-senter med flere butikker. Isbaren så veldig fristende ut, men siden det var meldt kraftig vind utover dagen neste dag, så hadde vi bestemt oss for å dra avgårde så tidlig som mulig, helst i sekstiden, så vi fikk aldri prøvd den.

Valle by early morning…

I ettertid har jeg forstått at denne gjestehavna skal være svært populær, men altså helt ukjent for meg fram til dette besøket. Stedet virket rolig og fint, og isbaren må jo prøves en gang! Overraskende nok til å være midt i fellesferien var det mange ledige plasser der også.

Dieselen var dog ikke spesielt billig – jeg fylte ikke denne gangen – men så på sosiale medier at den faktisk lå over Stavern i pris, og jeg synes Stavern var dyr nok fra før.

Jeg gir tre anker under tvil, ettersom jeg jo ikke har prøvd ut tilbudet til denne gjestehavna ordentlig, men jeg så jo at den så fin og ordentlig ut, og idyllisk, da vi fikk se den i dagslys da vi dro ti over seks på morgenen dagen etter.

Negativt må være at strømmen på den brygga vi la til ikke virket. Møtte forøvrig Bård Hoksrud (Frp) på brygga på kvelden. Syntes jeg hadde sett ham før, så jeg sa hei og han smilte og sa hei tilbake. Først en stund etterpå husket jeg hvem han var…

OPPDATERING: Har nå vært her to ganger. Prisen på dieselen var hyggeligere nå, men fortsatt et par kroner over enkelte andre steder i innerste Oslofjord. Av en eller annen grunn la jeg meg ved omtrent samme sted som forrige gang, selv om det var nok av plass andre steder. Og utrolig nok: Strømmen på denne flytebrygga virker fremdeles ikke! Ingenting har altså skjedd på et helt år??? Hvordan er det mulig? Ekstra irriterende at det faktisk er lys på strømstolpene, men ingen strøm i kontaktene? Selv om det er rolig og hyggelig her, vitner ikke akkurat dette om seriøsitet, spør du meg. Dette gjør at stedet mister et anker fra meg, og at det fremdeles bare er en nødløsning for meg. Potensialet er større, men at man ikke klarer å fikse strøm på stolpene når man har ett år på seg, det er helt elendig!

Valle by day… med strøm!

NY OPPDATERING: Nå har jeg fått beskjed i ettertid fra andre som har vært der at utsiden av flytebrygga egentlig er ment som en slags ventebrygge, enten hvis man bare skal inn på land for å handle eller spise, eller for å vente på eventuell ledig plass i gjestehavna eller kanskje foran dieselpumpa. Det forklarer jo en del, men da kunne det ha stått et skilt om det – når det både er strømstolper og lys på brygga, så regner man jo med at de virker?

Ved mitt tredje besøk der la jeg meg på innsiden i en av båsene og fikk strøm. Men betalte full pris inne i båtbutikken som fungerer som gjestehavnskontor, selv om det sto på et oppslag ved brygga at det var halv pris etter 1. september… Men gadd ikke krangle på det, 200 kroner er helt greit.

Forøvrig anbefaler jeg å prøve taco-baguetten på Spar-butikken, den er blitt en favoritt!

 

OPPDATERING 2023:

Valle har tradisjonelt sett vært mitt rimelige og foretrukne sted å legge meg før jeg krysser Langesundbukta. Koseligere og rimeligere enn Kragerø – som jeg av prinsipp unngår hvis jeg kan. Men nå er det slutt på det. Selv om prisen i 2023 ikke er så verst med tanke på at strøm og vann er inkludert, så har marinaen gått til det usympatiske trekk å la prisen gjelde hele året! Altså ikke noe rabatt i lavsesong. Prisen er den samme som i Kragerø – som kjører hovedsesong og full pris fra 15. mars til 1. november – men Valle lar altså hovedsesongen vare året rundt! I tillegg er vel også de dyrest på vask og tørk – hele 75 kroner per stk. Dusjen er imidlertid rimelig: 10 kroner for 6 minutter (myntinnkast).

Kragerø og Valle er dermed de eneste gjestehavnene i Norge som i praksis tar fullt betalt hele året – direkte usympatisk! Så nå er også Valle blitt en havn jeg unngår hvis jeg kan – til nød kun for en kort stopp. Valle er også dyr på dieselen, ved mitt besøk siste uka i september lå prisen 2 kroner over Nevlunghavn!

Related Images: