Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 61°36’4.2″N 5°1’51.4″E
Besøkt antall ganger: 2 Sist besøkt: September 2021 Webkamera: Nei Hjemmeside
Fasiliteter: Vann, strøm, toalett, dusj, søppeltømming, vaskemaskin og tørketrommel. Kafeer og restauranter i umiddelbar nærhet. Ca. 10 minutter å gå for en enbeint skipper til Amfi-senteret, fem minutter til nærmeste daglivarebutikk (Spar) i Strandgata. 15 minutter til søndagsåpen Extra-butikk (150 meter forbi Amfi-senteret). Drivstoffylling på andre siden av der Hurtigruta legger til.
Havneavgift (for 29-foter): 250 NOK inkl. strøm. Betales med Go Marina-appen, eller automaten på brygga.
Fortøyning: Langsides, med hekken inn og i bås. Litt av hvert altså.
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei, ikke spesielt. Vanlige utriggere og ganske bratt rampe opp til land. Lett adkomst til servicebygget når du har kommet opp rampen. Eget handicaptoalett med dusj i enden av bygget, forbi inngangen til serviceanlegget.
Florø insisterer å kalle seg for Florø gjestebrygge – noe som kanskje umiddelbart høres ut som om det er få plasser og én brygge det dreier seg om, men det er faktisk helt motsatt, her er det flere brygger og masse plass! Dog litt forvirrende å orientere seg, så jeg la meg på den første og beste (verste) longsideplassen jeg fant på utsiden. Det viste seg å være rett ved siden av der lokalfergene, hurtigbåten og losskøyta lå, og heller ikke spesielt godt i le for noe som helst, men littegrann gynging er egentlig helt greit for meg, SÅ ille var det ikke, og siden jeg hater trange havner, så var jeg likevel fornøyd med valget.
Dog fendret jeg godt på en plass som vel strengt tatt var beregnet på litt større båter enn min. Var mer plaget av småbåtførere som kjørte forbi og ikke hadde hørt om 5-knopsgrense eller sakte fart enn av fergene… Av en eller annen grunn virket det som om de tre fergene dro avgårde og kom tilbake på omtrent samme tid, så det var ikke en jevn strøm av små bølger, men delt ut i porsjoner! 🙂
Servicebygget ligger i den gule bygningen til venstre når du kommer opp rampa til land (forbi lokalene til redningsskøyta) og var stort og pent med masse plass. Og ikke minst rent! Og et bord fullt av gratis bøker, så jeg grabbet med meg et par.
På nettsidene står det at man nærmest får servert frokost og får lokalavisa fra havnevaktene, men det er nok en sannhet med modifikasjoner. Du får riktignok en liten flyer der du kan hente tre gratis rundstykker hos Spar (som i motsetning til Kiwi i Egersund faktisk hadde rundstykker igjen når jeg stakk innom der på ettermiddagen), og gratis lokalavis (Firdaposten) – men avisen må du hente selv i servicebygget. Flisepikkeri, dog.
Jeg ble møtt av to havnevakter mens jeg lå i Florø, begge veldig hyggelige og serviceinnstilte. Hun første ønsket meg velkommen, sjekket at jeg hadde betalt og fortalte hvor servicebygget lå. Hun er tydeligvis parkeringsvakt ettersom jeg så henne sjekke biler inne i byen senere. Det er jo Florø Parkering som er vertskap for havna. Hun andre som kom litt senere delte ut rundstykkeflyeren samt kart og litt turistinformasjon.
En annen fordel med å ligge så langt ut som jeg gjorde, var at jeg slapp bråket fra uteserveringen som de innerste båtene nok merket. Dog, på mitt andre besøk på returen sørover, så valgte jeg å legge meg litt lenger inn. Men da var det såpass sent på året at det var ganske rolig der uansett.
Ellers må jeg være ærlig og si at Florø ikke var en stor opplevelse. Langs byens hovedgate, Strandgata, var det riktignok noen eldre, sjarmerende trehus, men innimellom dem de sedvanlige firkantede betongkolossene, så noe idyll a la Sørlandet var det ikke. Synes ikke byen var spesielt sjarmerende, for å si det slik, men hyggelige folk var det jo.