Haugesund gjestehavn

Vurdering (5 anker er best): 
Posisjon: 59°24’38.8″N 5°16’9.3″E
Besøkt antall ganger:Sist besøkt: Oktober 2021 Webkamera: Nei. Hjemmeside
Fasiliteter: Vann, strøm. Toalett, dusj, vaskemaskin og tørketrommel tilgjengelig hos Scandic Maritim (hotell). Butikker, kafeer og restauranter i umiddelbar nærhet. 
Havneavgift (for 29-foter): 270 NOK inkl. strøm og vann. Betaling i Go Marina-appen.
Fortøyning: Langsides ved kaiene fra ca. hotellet og hele indre kai, samt på utsiden og i båser på den L-formede flytebryggen lagt ut sommeren 2021 rett ved Risøy bru. 
Tilrettelagt for funksjonshemmede: Nei, ikke spesielt. Legger du til langsides ved flytebryggen kan du alltids komme deg opp på land, men rampen opp til kaia kan være bratt.

Jeg ville antakelig ha tøffet rett forbi Haugesund hvis ikke den nye flytebryggen hadde blitt lagt ut bare et par uker før jeg ankom. Gjestehavna ellers består av vanlige og til dels høye kaier, slik at jeg med protese ville få problemer med å komme meg ut og inn av båten, spesielt ved fjære.

Å legge til ved en flytebrygge er derfor langt å foretrekke for meg. Den nye flytebrygga er da også veldig fin, med sittebenker i tre og planter.

Gjestehavna ligger sentralt til, noe som er – som vanlig – både en ulempe og en fordel. Kort vei til butikker, restauranter og puber, men også da veldig bråkete, særlig i helgene og om sommeren.

Og siden gjesteplassene ligger midt i Smedasundet, så ligger du urolig, både for vind og for trafikken i sundet fra en rekke småbåter og ferger.

Jeg synes også at prisen for oppholdet er ganske stiv når det ikke finnes et servicebygg i nærheten. Tilbudet fra gjestehavna er hotellet 300 meter unna, og det er for dårlig til en pris man vanligvis betaler i en gjestehavn med alle fasiliteter på plass. Jeg fikk imidlertid vite av andre båtgjester at personalet på hotellet ikke visste hva de snakket om, så om det tilbudet er reelt vet jeg ikke! Litt dårlig av en såpass stor by som Haugesund å ikke ha et skikkelig tilbud til båtgjester.

Gjestehavna ligger også rett ved Risøy bru, der det er en friplass for byens mer belastede innbyggere. Om det gjør båter i havna mer utsatte for tyveri og slike ting, skal jeg ikke si noe om. Fra lokale har jeg hørt at de oppfører seg bra, men andre kvelden jeg var der var det i alle fall noe høylytt krangling og kjefting derfra.

På oversiden av Risøy bru ligger forøvrig en smått legendarisk platebutikk, Shabby Records, som selger både nye og brukte LP-er og CD-er, samt DVD-er, t-skjorter og annen merch. Fikk med meg litt av hvert derfra…