Havneløs, men ikke båtløs

Innkjøp av ny båt har gitt meg et problem. Et problem jeg overhodet ikke tenkte på. Resultatet er at jeg, etter å ha flyttet nærmere båthavna, antakelig må skifte hjemmehavn. For båten min er for stor!

Det er ikke bare om bord på innsiden at nye Bergtatt føles stor, men jeg tenkte ikke over at det kunne bli et problem. Opprinnelig tenkte jeg jo på å gå opp til en 26 fots stor båt, men endte opp med en på 29 fot. Noe som betyr at jeg ikke lenger kan benytte den båtplassen jeg brukte til Nidelven.

Lengden er forsåvidt ikke det største problemet, men bredden er. Forrige båt var 2,52 bred, nybåten er 2,85. Det betyr at jeg må ha en bås som er 3,50 meter bred istedenfor bare 3 meter. Og det er problematisk ifølge havnesjefen.

Han har nemlig ingen slike ledige båser akkurat nå. Og er usikker på om han kan skaffe en slik plass. Årsaken skal være at båthavna er omtrent fylt opp i år etter den fantastiske sommeren i fjor. 

Fram til nå har jeg derfor benyttet en gjesteplass til den nye båten, men nå er den opptatt. Jeg skal ringe havnesjefen i slutten av uka. Såvidt jeg har forstått kan det hende at det dukker opp en plass hvis noen av båtene som er lagt ut til salg blir solgt.

Men hva gjør jeg da fram til det eventuelt skjer? Jeg kan ikke ligge med båten i gjestehavn i flere uker, det blir for dyrt! Og selv om jeg kan ligge gratis i uthavn noen dager, så må jeg jo komme meg på jobb, og da er jeg nødt til å legge båten et sted mens jeg jobber…

Idyllisk på Oksval (arkivbilde). Her har jeg ligget med gamlebåten i fem og et halvt år, men nå er det nok slutt, i alle fall for denne sommeren. Og nå som jeg til og med har flyttet nærmere havna!

I praksis betyr vel dette rett og slett at jeg må bytte hjemmehavn. Jeg har prøvd å sjekke om det er mulig å få en midlertidig plass i båthavner i nærheten, men det er vanskelig.

Imidlertid er det fullt mulig å leie en plass for sommersesongen i flere båthavner. Utvalget er ikke veldig stort, men de to mest aktuelle alternativene er Lakseberget i Sandvika og Nesset innerst i Bunnefjorden.

Siden jeg må ta kollektivtransport er det egentlig ett fett hvor jeg havner, det tar omtrent like lang tid (65 minutter kontra 45). Førstnevnte er imidlertid rimeligere siden det er en 3,5 metersplass, mens Nesset er 4 meter. Og turen ut fra Sandvika er mye koseligere enn å kjøre fra innerst i Bunnefjorden.

Lakseberget (bilde hentet fra web)

Jeg mister vel litt av spontaniteten ved turene mine, men det får jeg leve med, i alle fall for denne sommeren. Jeg må bare planlegge litt nøyere, kanskje ta med meg nøkkelen til båten på jobben i tilfelle jeg får lyst til å ta en båttur i løpet av dagen…

Å betale masse i gjestehavnavgifter mens jeg venter på at det kanskje blir en ledig plass orker jeg ikke! Det orker ikke lommeboka heller…

Nå er det langt fra sikkert at jeg får plass i Sandvika, og jeg ender kanskje opp med den innerst i Bunnefjorden. Det blir i så fall en lang og kjedelig tur ut av fjorden før jeg i det hele tatt egentlig kommer meg noen vei.

Med Nidelven tok det to timer fra Oksval og inn til Nesset. Er jeg villig til å brenne av litt diesel kan jeg mer enn halvere den tiden, men likevel…

Så plutselig har jeg likevel ikke fem minutter ned til båthavna… Men jeg har ikke noe valg, egentlig!

Planen er å – i det minste – få lagt meg i vinterhavn (boblehavn) på Oksval fra oktober, og deretter håpe på vanlig båtplass neste år.

 

 

%d bloggere liker dette: