Lekkasje og fuktskader

Da jeg var om bord i båten før helgen, gikk jeg nøye gjennom et par steder i kabinen. Jeg mistenkte at det kunne være en lekkasje fra et av vinduene på styrbord side, ettersom det var mye fuktighet nede i kabinen, og til og med noe vann på dørken. Dessverre fikk jeg mine mistanker bekreftet.

Her renner vannet inn.
Her renner vannet inn.

For lekkasjen fant jeg raskt. Og akkurat som jeg trodde, ved at av vinduene. Vannet som kom inn der rant ned på sittebenken på styrbord side og inn i skottet under og deretter ut på dørken mellom benkene. Når det regner mye, mer vann. Altså lekkasje, ikke veldig mye kondens (som var det første jeg lurte på).

Tok vekk litt av skrogtrekket og under så jeg helt tydelig fuktskader. Jaja. Når man kjøper en båt som er 40 år gammel, så kan man vel ikke forvente at alt er på stell heller?

Tydelige fuktskader her ja, dette er bare å fjerne!
Tydelige fuktskader her ja, dette er bare å fjerne!

Men dette betyr etter all sannsynlighet at jeg må fjerne all skrogbekledning, vaske,pusse og kanskje male skroget, og deretter legge på ny bekledning og kanskje litt isolasjon. Og ikke minst, tette lekkasjen fra vinduet! Det betyr at oppussingen av båten blir noe annerledes enn forventet, og ikke minst, planlagt. Må nok legge om litt på planene.

Jeg tror ikke at det er noe fukt i taket, men skal ta noen prøver. Håper jeg slipper å gjøre noe der. Tror kanskje også at skrogbekledningen på babord side er OK, men hvis jeg først må skifte på styrbord side må jeg nesten ta babord også, for jeg vil vel neppe finne nøyaktig det samme bekledningsmaterialet.

Vannet renner ned under det hvite trekket og ut på sittebenken før det ender på dørken.
Vannet renner ned under det hvite trekket og ut på sittebenken før det ender på dørken.

Det verste av alt er at jeg egentlig ikke er veldig skuffet. Jeg gleder meg faktisk litt til å sette i gang med dette. En av årsakene er at jeg har sett noen oppussingstråder på båtplassen.no der de har tatt bilder av hvordan skroget har sett ut etter at de har fjernet den gamle bekledningen, og der var det mye dritt som kom fram!

Så å få fjernet dette, vasket skikkelig ned, reparert eventuelle skader, pusset og malt over slik at det ser helt nytt og fint ut og deretter legge på helt ny bekledning og kanskje litt isolasjon, er kanskje ikke så hakka gæli likevel?

Det er kanskje bare jeg som er overoptimistisk? Jeg prøver nå i alle fall å se det positive i det! Og jeg har hele tiden vært forberedt på at slike ting kunne, og ville, dukke opp, nå eller senere. Som jeg allerede har sagt, så er jo dette en båt som er 40 år gammel!

Heldigvis er ikke prisen på ny skrogbekledning voldsomt avskrekkende heller, så dette er ikke verre enn at jeg fikser det.