12 nyttige ting i båten

Det er flere ting som er praktiske å ha om bord i båten. Noen brukes ikke ofte, men er veldig kjekt å ha når behovet er der, mens andre ting er nesten i bruk daglig. Her har jeg satt sammen en liste over de tolv tingene jeg bruker mest om bord. Kanskje er det noen nyttige tips her for andre nybegynnere?

Jeg er veldig glad i plassbesparende duppeditter, så jeg har endel av dem om bord. Selv om en Nidelv 24 ikke er den minste båten som tøffer rundt på sjøen, så er det tross alt begrenset plass om bord.

1. Sammenleggbar bøtte

Veldig praktisk å ha om bord. En bøtte har man alltid bruk for, og denne kan klappes sammen og stues vekk i en fei. Jeg har hatt to forskjellige utgaver, en i gummi fra Clas Ohlsson og en i PVC/Polyester fra Biltema. Jeg foretrekker den siste fordi den ikke klapper så lett sammen som gummibøtta. Den kan brukes til mye og er svært nyttig om bord.

2. Sammenleggbar kurv

Utpakket som kurv!
Denne kjøpte rederinnen som båtgave til meg på Sjøen for Alle-messa på Lillestrøm i fjor. Den er kinesiskprodusert i tre og faktisk en veldig nyttig ting. Sammenslått og liggende flat kan den faktisk brukes som skjærefjøl, mens i oppslått tilstand kan den brukes til fruktkurv, brød/baguett-kurv osv. Ser litt stilig ut også! Og sannsynligvis ganske så miljøvennlig. Den var en liten bod på messa som solgte den, ikke fra noen av de store båtbutikkene. Dekorativ og smart.

Beste posisjon.
3. Sammenleggbart tørkestativ
Nok en båtgave fra rederinnen etter erfaringene fra en fuktig båtferie i fjor sommer. Det finnes mange varianter av slike stativer på markedet, og dette stativet kan henges utenfor eller innenfor rekka. Er vel først og fremst ikke tenkt på for båtlivet spesielt, men nettopp derfor kan jeg tenke meg at det er mye billigere enn andre patenter som man får kjøpt i båtbutikker… Det pleier gjerne å være sånn… Fungerer fint!

12Vs pumpe
4. 12 volts luftpumpe 

Denne enkle og billige pumpa fra Biltema sørger for rask fylling av slunkne fendere og andre ting som må blåses opp. Jeg har aldri røykt sigaretter, så lungefunksjonen min er upåklagelig, men ikke bra nok til større oppdrag! Og den enkle fenderpumpa som man får kjøpt for en billig penge er også litt tungvint. Så jeg har ikke angret et sekund på at jeg kjøpte denne! Mener det var etter et tips på båtforumet på baatplassen.no at jeg prøvde denne.

5. Minihåndkle som tørker raskt

Nok en gave fra rederinnen, også den antakelig som et resultat av erfaringene fra en våt og fuktig båtferie. Dette mikrofiberhåndkleet er kompakt og tørker mye raskere enn vanlige håndklær, selv om også de er med i båten. Finnes i forskjellige størrelser ( og prisklasser!) Fåes kjøpt flere steder, blant annet på XXL og Clas Ohlsson. 

6. Brennpasta til kokeapparatet 

Om bord i Bergtatt har jeg et enkelt kokeopplegg, nemlig spritapparat. To bluss i det faste apparatet, og et bærbart enbluss-apparat som kan tas med i land hvis bålbrenning eller grilling ikke er aktuelt. Vanligvis brukes rødsprit eller lignende tennbar væske, men jeg har fått veldig sansen for slik brenngele/brennpasta. Det fulgte med kokeapparatet da jeg kjøpte det, men det tok en stund før jeg fikk skaffet meg nye, og da fant jeg ut at slik brennpasta for fondue faktisk fungerer fint. Det er rensligere, mindre brannfarlig (jeg hadde et branntilløp i båten i fjor sommer da jeg sølte rødsprit utenfor beholderen i kokeapparatet) og om du ikke bruker alt med en gang kan du slukke den og fyre opp resten senere! I tillegg brenner det mye lenger enn rødsprit og med god varme! Fåes kjøpt blant annet på Jernia og kjøkkenbutikker.

7. Batterilampe

Jeg har bare ett batteri i båten, som dermed brukes både som start- og forbruksbatteri. Derfor er jeg svært forsiktig, antakelig overforsiktig, med å bruke strømmen om bord når båten ligger stille og motoren er slått av og jeg ikke er koblet til landstrøm. Dette gjelder også lyset i kabinen, som ikke er byttet til LED ennå. Derfor gikk jeg til innkjøp av denne batterilampa på Clas Ohlsson. Den fungerer fint og kan også tas med ut i cockpiten for å gi belysning der på mørke kvelder. Mye lys blir det ikke, men bra nok synes jeg.

8. Tørrsjampo 

Under min lille høstferie i fjor langs svenskekysten, var stort sett alle gjestehavner jeg kom til stengt for sesongen. Dermed gikk jeg til innkjøp av en boks med tørrsjampo i Hamburgssund. Man får alltid vasket seg om bord, men å vaske håret i kaldt vann, eller varme opp vann i flere omganger for å få vasket håret tar både lang tid og er tungvint , så da er dette løsningen! Utrolig hvor mye det har å si at håret kjennes lett og rent ut! Fåes kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

9. Turvaffeljern

Vafler er alltid godt, ikke minst i båten! Dette turvaffeljernet som er laget for bruk både på bål og over kokeapparat som mitt, er derfor et must! Med brenngele som har lang varighet er det ikke noe problem å få stekt opp vaffelrøra – med rødsprit måtte jeg fylle på i flere omganger, noe som var langt fra ideelt. Kjøpt på XXL.

10. Bluetooth-høyttaler 

Å høre på radio, musikk eller nyheter på TV fra iPaden går greit når man ligger stille, men under fart, i kabinen eller ute i cockpiten duger ikke den interne høytaleren. Motorduren overdøver det meste. Nå liker jeg riktignok å tøffe rundt uten musikk også, men innimellom er det koselig, og da er en slik Bluetooth-høytaler uvurderlig. Den finnes i mange utgaver, styrke og størrelser. Jeg falt for denne fra JBL – Charge 3. God lyd og lang kapasitet. Fåes kjøpt mange steder.

11. Powerbank

Selv om jeg bruker 12-voltsuttaket i båten til å lade både telefon og nettbrett, så hender det jo at behovet for hurtig lading likevel oppstår. Jeg har derfor alltid med meg en ferdig oppladet powerbank. Den som er avbildet fikk jeg på Båter i Sjøen-messa da jeg tegnet abonnement på Båtmagasinet, men jeg har også en fra Clas Ohlsson – som fikk veldig gode testresultater. Jeg skal i løpet av våren forøvrig installere et par ekstra USB-uttak i kabinen. Men en reserveløsning som dette er uansett god å ha!

12. iPad

Sist, men absolutt ikke minst, kommer iPaden min. Den er nærmest uunnværlig om bord! Jeg bruker den som kartplotter (fungerer fint til mitt behov), til å sjekke værmeldinger, lese nyheter og se på TV. Og skrive blogg og poste bilder og innlegg fra turene mine på Facebook…