Vurdering (5 anker er best):
Posisjon: 57°56’44.8″N 11°32’12.9″E
Besøkt antall ganger: 1 Sist besøkt: Juni 2022. Webkamera: Nei Hjemmeside (ikke offisiell)
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, søppel, vaskemaskin, septiktømming. Dagligvarebutikk (Handlar’n), kafeer og restauranter og sildemuseum. Drivstoff ved Mossholmens Marina som ligger på andre siden.
Havneavgift (for 29-foter): SEK 170 kroner inkludert strøm og vann i lavsesongen. Betaling skjer manuelt til havnevakt. Forhåndsbestilling via Dockspot (kun rep-plassene)..
Fortøyning: Baug inn via bunnfaste rep og båser. Noen langsidesplasser ved restauranten Kylen.
Tilrettelagt for funksjonshemmede:: Egentlig ikke. Tungvint å komme seg i land fra baug, sikkert lettere ved restauranten der man kan ligge langsides.
Jeg har hørt mye bra om Klädesholmen, men personlig havner dette stedet langt ned på lista hos meg. Ikke det at det ikke var koselig der, og jeg ble liggende i flere dager på grunn av uvær, som jeg nesten ikke la merke til i det godt beskyttede gjestehavna, men sammenlignet med steder som Gullholmen og Käringön falt Klädesholmen gjennom.
En av årsakene kan være at det var såpass mye ny bebyggelse at jeg ikke fikk særlig følelsen av å vandre rundt i et lite, svensk fiskevær. Det kom en bro ut til øya på 70- eller 80-tallet – ikke helt sikker – og det tror jeg kan være årsaken til at stedet har mistet noe av sjarmen.
Gjestehavna ligger også et godt stykke fra nærmeste butikk, det tok meg vel nesten en halvtime å gå dit, så det ble litt slitsomt når jeg lå der såpass lenge og hadde sekken tungt lastet på returen. Restauranten Kylen var heller ikke åpen – på lørdagen jeg var der var det en privat bryllupsfest der – og de andre dagene var det stille.
For å benytte serviceanlegget måtte man ha en kode – men den fikk jeg aldri fordi det ikke svarte på telefonnummeret som stod på en plakat, og noen havnevakter så jeg ikke snurten av. Eneste betalingsmulighet da var svenskenes Swish – deres Vipps – men den må man ha en svensk bankkonto for å bruke…
Rett ved siden av butikken lå stedets sildemuseum, så jeg måtte jo tatt en liten titt der. Stedet er bygd opp rundt sildefangsten og bearbeidingen og hermetiseringen av silden.
Det var et titalls slike fabrikker her når sildefisket var på sitt beste, men nå er det bare en fabrikk igjen. Litt morsomt at det faktisk var to norske brødre som sto bak starten på eventyret. Både da og nå fiskes mye av silden i norske farvann.
Den lokale butikken har et eget avlukke der de selger sildeprodukter i alle slags varianter. Både i glass og i spann!
Man ligger jo stille og rolig her og får hvilepulsen, men jeg kunne nok tenkt meg at gjestehavna lå litt mer sentralt til. Skulle nesten hatt en sykkel om bord. Blir nok ikke et sted jeg drar ofte innom, men helt greit liksom. Og hyggelige folk de få jeg snakket med.