Sandsekker i båten?

Innimellom leser jeg på nettet om folk som bruker sandsekker eller annet tungt til å stabilisere båten. Også Nidelv-båter. Jeg har imidlertid aldri sett behovet eller forstått vitsen.

begrunnelsen for å bruke ballast som sandsekker, bly osv. skal være at båten ligger bedre i sjøen da. Men jeg kan ikke se at Nidelven min ligger noe spesielt dårlig i sjøen! Når vanntanken er full og dieseltanken også, og jeg er alene i båten og sitter bak rattet på styrbord side, så ligger båten stabilt og fint.

I motsatt tilfelle merker jeg at båten legger seg litt over på styrbord side, men ikke så mye at jeg noengang har tenkt på at det skal være et problem! Jeg husker jeg stusset over det etter min første tur med en Nidelv 24 – da jeg og to av ungene fikk sitte på Steinar i en Nidelv 24. Da vi gikk av på brygge etter turen og vinket Steinar avgårde, så jeg tydelig at båten helte mot styrbord.

Det kan du selv se på den videoen jeg snekret sammen etter prøveturen i september 2013. Spol til ca. 1,40 ut i filmen.

Selv om man tydelig ser at båten heller heller litt til siden, så har ikke dette noe betydelig å si for verken fart eller manøvrering av ei lita snekke. Det mener i alle fall jeg.

Motoren, som jo er det tyngste elementet om bord, er jo plassert i midten, mens toalett og batterier ligger på styrbord side. Både vanntank og dieseltank ligger på babord side.

Vitsen med ballast er jo at båten skal ligge mer stabilt i sjøen, og for snekker har jeg lest at det kan motvirke rulling når man får sjøen inn fra siden – til en viss grad.

Men det har aldri vært noe stort problem hos meg, og det lå da heller ingen form for ballast i båten da jeg overtok den.

Så jeg fortsetter nok som før – med god samvittighet! 🙂

%d bloggere liker dette: