Om å unngå “First Price” til båten

En ting jeg har lagt merke til i de årene som har gått siden jeg ble båteier, er at mange båteiere alltid skal ha ting billigst mulig. Jeg er litt der selv også, når det for eksempel gjelder diesel, men på andre ting, som kan være viktig for båten og motoren, så holder jeg meg mest mulig til originaldeler. Jeg tenker litt som så at er det noe jeg ikke skal spare på, så er det utgifter til ting som er viktig for at båten og motoren skal fungere trygt og optimalt.

For eksempel, når jeg hadde snekka, så kjøpte jeg alltid originalt servicesett til motoren fra Yanmar, aldri fra Biltema eller andre leverandører med billigmerker. Motoren er så livsviktig at jeg ikke tar sjansen, så derfor ble det alltid originale impellere, oljefiltre, dieselfiltre, pakninger og luftfiltre når motoren skulle ha vårstellet. Til og med sinken ble kjøpt fra en anerkjent båtutstyrskjede, heller ikke den fra steder som Biltema.

Originale deler til den gamle snekkemotoren.

Nå kostet heller ikke det servicesettet til den gamle og enkle motoren noe mer enn noen hundrelapper, så det var ikke så mye å spare slikt sett.

Men jeg holder meg til det samme når det gjelder den nye båten, og kjøper kvalitetsfiltre også til den – om enn ikke originale. Selv om prisen er noe annerledes enn til snekkemotoren så ser jeg ikke poenget med å spare noen kroner og være usikker mot å betale det det koster og føle meg trygg. Så enkelt er det. Så det jeg har av filtre er av topp kvalitet.

Som bunnstoff har jeg brukt Jotun hele tiden, bortsett fra et år, da jeg brukte Maritims billigutgave. Forskjellen var faktisk ganske så stor, så det ble tilbake til Jotun etter det ene forsøket. Og jeg ser ingen grunn til å bytte eller eksperimentere med andre merker.

På ting om bord som ikke er eller kan bli kritiske, så har jeg en del ting, også fra for eksempel Biltema – etter anbefaling fra folk som har erfaring med akkurat de spesifikke produktene. Vindusviskermotoren som ble byttet før påske i år var dermed fra Biltema. Etter egen erfaring har jeg to sammenleggbare bøtter om bord, begge fra Biltema ettersom den varianten jeg en gang kjøpte på Clas Ohlsson ikke holdt mål.

Denne duger til små oppgaver over vannlinja og “innendørs”

Til reparasjon av noen glassfiberskader på innsiden i båten, og en skade på dollbordet, kjøpte jeg også inn (etter anbefaling) gelgoat fra Biltema, mens det som ble brukt til å reparere skaden på kjølen i fjor og i år var Jotun, da jeg i alle fall ikke tar noen unødvendige sjanser på å kjøpe billigvare til slike ting.

Siden jeg ikke er så veldig praktisk anlagt og heller ikke er noen motormekaniker, så ser jeg ingen grunn til å bruke billigprodukter på steder der det – i verste fall – kan få alvorlige konsekvenser hvis billigproduktet viser seg å ikke holde mål.

Når jeg etter hvert skal bytte sikringspanel om bord, blir det derfor heller ikke et billigprodukt, men et ordentlig et fra en kjent leverandør. selv om det koster over dobbelt så mye.

Ser også at mange kjøper såkalte “kinavarmere” når de skal bytte eller investere i dieselvarmere til båten. Der er det flere tusen kroner å spare, for originale kjente merkevarer som Ebersprächer, Wallas (i nybåten) og Webasto (i gamlebåten) er ikke helt billig. Selv om jeg aldri har bestilt noe slikt fra Kina, så er jeg veldig skeptisk til å kjøpe elektrisk utstyr derfra.

Dette er kvalitetsfiltre. Kjøpt fra Solbris Maritime.

Ikke er det godkjent ifølge norske standarder, og hva med reservedeler hvis noe skulle skje? Hvordan stiller forsikringsselskaper seg til slikt, hvis det skulle oppstå skade på båten ved bruk av utstyr som ikke har de nødvendige tekniske godkjenningene? Jeg er for lite praktisk anlagt til å ta sjansen på slikt utstyr selv, jeg tror du må ha litt innsikt i slike ting for å ta sjansen på det. Det er i alle fall en fordel, helt klart! Jeg legger til side penger hver måned til en reservekasse til båten slik at jeg alltid skal ha noe ekstra i tilfelle noe skjer.

Jeg fikk imidlertid problemer i juni da jeg måtte bytte hele forbruksbatteribanken (har foreløpig bare kjøpt inn et nytt, men skal kjøpe inn de to som mangler før neste hovedsesong), i mai hadde jeg nemlig så store utgifter at reservekontoen ble tom!

Men det er en annen historie… Greit med feriepenger for å få fylt på litt, for å si det slik!

Når det gjelder alt som har med motor og strøm om bord så vil jeg være 100 prosent trygg! Heller betale noen kroner ekstra for kvalitet.

Det kan nok hende at jeg er i overkant skeptisk til billigmerker, men jeg føler det i alle fall som en ekstra trygghet å kjøpe originale deler og/eller anerkjente merker til komponenter som er viktig for at båten skal være trygg å bruke og i “shipshape”. Jeg ønsker ikke å gå på akkord med sikkerheten – da får jeg heller la lommeboka blø litt ekstra. Og siden jeg ikke er særlig praktisk anlagt selv, på det meste som skal gjøres i en båt, så tar jeg rett og slett ikke sjansen!

Når jeg nå har nevnt Biltema så mange ganger, så er det ikke fordi jeg har veldig dårlig erfaring med dem – fenderne jeg har er hovedsakelig derfra, og jeg har kjøpt fire nye i år derfra – men mest fordi Biltema har masse saker også til båtfolket. Men akkurat som hos nevnte First Price i overskriften, så kan kvaliteten enkelte ganger variere. Det er flere First Price-produkter som jeg liker og kjøper jevnlig, men det er også produkter derfra som jeg ikke kommer til å prøve igjen… Og slik er det med Biltema også.

Nye fendere er innkjøpt – her duger Biltemas!

Jeg betrakter fendere som nærmest forbruksvare og da er det også helt greit å kjøpe fendere til 269 kroner der, enn å betale 519,- på en båtutstyrskjede for samme størrelse! Jepp – så stor er faktisk forskjellen! Og fenderne til Biltema har fått skryt fra blant annet bladet Praktisk Båtägande – som jeg kjøper mer eller mindre jevnlig. Samt anbefalinger fra båtkolleger.

Men kort oppsummert satser jeg på originaldeler/kvalitetsdeler der det er viktigst og på rimeligere saker der det ikke har veldig mye å si. Det er en løsning jeg er komfortabel med, selv om det sikkert i mange tilfeller ikke ville ha betydd noe uansett.

Eneste unntaket fra dette “mantraet” er at jeg kjøpte motorolje også fra Biltema i år. Etter å ha fått den anbefalt av en båtkollega som sa at med det store kvantaet olje de selger hvert år, så er den nødt til å være bra, hvis ikke ville de fått store problemer.

Related Images: